Tribuna
Muzică de calitate şi reţete din jurul lumii, la Festivalul "SoNoRo DaDa"
Liuba STARII
933 vizualizari
Muzică de calitate şi reţete din jurul lumii, la Festivalul
Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului "SoNoRo DaDa" a adus trei concerte la Sibiu. Publicul a fost încântat de "meniul muzical" propus în anul în care Sibiul este Regiune Gastronomică Europeană. Concertele au avut titluri cu tematică culinară, iar artiştii invitaţi la festival nu doar au cântat, ci au şi recomandat reţetele preferate, în limba ţării din care provin.

Ediţia din acest an a Festivalului "SoNoRo" se numeşte "DaDa", un nume inspirat de inovatoarea mişcare culturală dadaistă, ceea ce a însemnat un program nonconformist, intersecţii între arte şi o invitaţie către public de a explora acest curent artistic mai puţin pus în valoare în România.
"După 11 concerte la Bucureşti, am propus publicului sibian trei concerte în spaţii pe care le admirăm şi în care muzica de cameră a răsunat armonios şi convingător: Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu, Sala Oglinzilor din Forumul Democrat al Germanilor din România şi Biblioteca ASTRA. Am fost bucuroşi să vedem zâmbete pe chipurile oamenilor la finalul fiecărui concert şi îi mulţumim îndeosebi Primăriei Sibiu pentru cofinanţarea acestor concerte. Vom reveni cu plăcere aici, iar acum continuăm festivalul cu şase concerte în Cluj-Napoca.
Ne-am gândit deja cum se va numi ediţia din 2020, a XV-a, o cifră importantă pentru Festivalul 'SoNoRo', şi dorim să vă dezvăluim titlul: 'Pasărea Măiastră'. Va fi o ediţie de colecţie, pregătim multe surprize pe care abia aşteptăm să le dezvăluim!", spune Răzvan Popovici, directorul executiv al festivalului.

Un repertoriu vesel,
 dinamic şi cu accente
de umor

Primul concert, "În jurul samovarului", de la Sala Thalia, a inclus compozitorii Mihail Glinka, Dmitri şostakovici, Alexandre Tansman şi Piotr Ilici Ceaikovski, un program tocmai bun de ascultat în serile răcoroase de toamnă.Cel de-al doilea concert, "SoNoRo DaDa: HAPPY HOUR", a avut loc în superba Sală a Oglinzilor de la Forumul German. Fiind dedicat copiilor, a fost gândit un repertoriu vesel, dinamic, cu accente de umor (Niccolo Paganini, Dmitri şostakovici şi Kurt Schwitters), temperat de lucrarea "Trois Gnossiennes" a lui Erik Satie. Concertul a fost urmat de un atelier de colaje unde copiii şi-au lăsat imaginaţia să lucreze, iar rezultatele excepţionale nu s-au lăsat aşteptate. Al treilea concert, "The secret ingredient", s-a desfăşurat în Sala festivă a Bibliotecii ASTRA, prima sală de teatru românesc din Transilvania unde lucrările compuse de Paganini, Mozart, Beethoven, Enescu şi Bartók s-au împletit artistic cu reţetele preferate ale muzicienilor prezenţi pe scenă. Pentru a puncta statutul pe care Sibiul îl are în acest an şi pentru condimentarea concertului, muzicienii au fost invitaţi să citească reţeta lor preferată din ţara de provenienţă, chiar în limba maternă.Pe scenele celor trei concerte s-au aflat violoniştii unguri Barnabás Kelemen şi soţia sa, Katalin Kókas, Tatiana Samouil, muziciana cu origini ruseşti şi româneşti, violistul austriac Peter Langgartner, violistul şi directorul executiv al Festivalului SoNoRo, Răzvan Popovici, violoncelistul armean Alexander Chaushian, violoncelistul israelian Kyril Zlotnikov, binecunoscutul pianist canadian Louis Lortie şi chitaristul italian Alberto Mesirca. Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu.

Înfiinţat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în
prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească
într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate tradiţionale cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel
şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli
din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia