Tribuna
Apa Canal
Ministrul Transporturilor: "Se lucrează suficient de bine la autostradă"
Ministrul Transporturilor:
¤ în acest moment se lucrează la fundaţii şi elevaţii¤ exproprierarea pădurii din zona viitorului tunel va fi rezolvată în două săptămâni, spune ministrul Alexandru Nazare¤ asfaltul va fi turnat din luna mai¤ lucrările de pe lotul 3 se află la început
Ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, a vizitat, sâmbătă după-amiază şantierul autostrăzii Orăştie - Sibiu, în speţă loturile 3 şi 4 (cele situate în judeţul Sibiu). Acesta a declarat că "se lucrează suficient de bine la autostradă şi sper ca în continuare să se lucreze la fel, deoarece finanţarea există. În luna mai, vor fi turnaţi primii kilometri de asflat". Alexandru Nazare a dat asigurări că şi problema exproprierii pădurii din zona unde urmează să fie construit primul tunel de autostradă din România (Săcel) va fi rezolvată în două săptămâni. Deocamdată, lucrările la tunel nu au început, tocmai din această cauză. Ministrul a fost însoţit de prefectul Horaţiu Răcuciu, deputaţii Raluca Turcan şi Cornel Ştirbeţ, subprefectul Constantin Morar, şi primarul comunei Şura Mică, Mircea Marcu. Ministrul s-a concentrat pe parcursul vizitei pe lotul 4 al autostrăzii, deoarece aici lucrările înaintează destul de bine. "Se lucrează destul de bine de la ultima mea vizită pe şantier. Voi urmări atent lucrările pe toată autostradă Nădlac - Sibiu, pentru ca tronsoanele să fie gata în aprilie 2013". Alexandru Nazare spune că în aprilie 2013 ar trebui să se circule pe autostrada Nădlac - Sibiu, iar în cazul în care vor exista întârzieri, constructorii vor plăti penalităţi.

Primii km de asfalt, în luna mai

Ministrul Transporturilor a venit cu lecţia învăţată, astfel că întrebările adresate constructorilor au fost punctuale. În acest moment, pe lotul 4 al autostrăzii există 7 puncte de lucru. Se munceşte insistent la lucrările de artă, în special fundaţii şi elevaţii, şi sunt atacaţi 8 km de terasamente. Pe şantier lucrează în jur de 400 de muncitori, iar numărul utilajelor se apropie de 30. Constructorul, societatea Astaldi, l-a asigurat pe ministru că, în luna mai, vor fi turnaţi primii kilometri de asfalt. La începutul lunii martie, lucrările de artă (viaducte şi poduri) se prezintă într-un stadiu destul de bun, în condiţiile în care sunt realizate în proporţie de 5 şi până la 60 la sută. Sâmbătă, utilajele erau concentrate pe cele două viaducte ale lotului.
Singura problemă cu care se confruntă constructorul şi Ministerul Transporturilor este cea a exproprierii pădurii din apropierea viitorului tunel de autostradă, din zona Săcel. Aici, demersurile au bătut pasul pe loc, ceea ce a împiedicat constructorul să demareze lucrările la tunel. Alexandru Nazare a declarat că a purtat discuţii în cadrul Guvernului şi că, în două săptămâni, va fi aprobată hotărâre de Guvern care va rezolva această problemă. Pe lotul 4 va fi construit primul tunel de autostradă din România, acesta urmând să măsoare 340 de metri. Lotul 4 au autostrăzii cuprinde 2 viaducte (unul de 200 de metri şi unul de aproape 400 de metri), 2 poduri, 4 pasaje auto, 2 pasaje peste calea ferată, 39 de podeţe şi primul tunel de autostradă din România.
De asemenea, în această perioadă s-a rezolvat şi problemele legate de siturile arheologice, astfel că din acest punct de vedere nu se mai întâmpină nici o dificultate.
Lotul patru al autostrăzii Orăştie - Sibiu, ce măsoară în jur de 16 km, este primul pe care s-a început lucrările efective. Autostrada de la Orăştie la Sibiu este împărţită în patru loturi care măsoară, în total, 82 de km. Valoarea investiţiei pentru lotul 4 se ridică la 484.839.529,89 de lei fără TVA. Termenul de finalizare al tronsonului este aprilie 2013. Licitaţia de execuţie a fost adjudecată de asocierea Astaldi SpA - Euroconstruct - Astalrom.

Încep să se mişte lucrările şi pe lotul 3

Sâmbătă, ministrul Alexandru Nazare a vizitat şi şantierul de pe lotul 3. Şi aici lucrările sunt în grafic, însă trebuie precizat faptul că aici lucrările au început mult mai târziu faţă de lotul 4. Acest tronson cuprinde în jur de 22 de km. Aici, câştigător a fost stabilit Impregilo SpAi, iar valoarea investiţiei se ridică la 604.791.600 lei.
După finalizarea lucrărilor pentru loturile 3 şi 4, constructorii s-au angajat să ofere garanţie pentru 24 de luni de la terminarea lucrărilor.   
Din cei 82 de km ai autostrăzii Orăştie - Sibiu, 36 de km vor străbate judeţul Sibiu, la care se adaugă şi kilometri de autostradă ai centurii ocolitoare a municipiului Sibiu. Cei 36 de km de autostradă care vor traversa judeţul Sibiu vor trece prin Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos, Amnaş, Aciliu, Sălişte, Săcel, Cristian şi Sibiu. Autostrada Orăştie - Sibiu face parte din coridorul IV de transport paneuropean Nădlac - Sibiu - Bucureşti - Constanţa. Acesta este împărţit până la Sibiu în 9 tronsoane. Coridorul Nădlac - Sibiu se construieşte din fonduri europene şi o contribuţie de 15 % de la bugetul de Stat.
Totodată, este în vigoare şi contractul de supervizare a lucrărilor de proiectare şi execuţie a tronsonului de autostradă Orăştie - Sibiu, Loturile 1,2,3 şi 4, în lungime de 82,070 km. Contractul a fost câştigat, prin licitaţie deschisă, de asocierea S.C. CONSITRANS SRL/SC VIA DESIGN SRL/OMICRON-AMEPRO SA. Valoarea contractului se ridică la 31.590.226,51 lei fără TVA. Finanţarea este asigurată prin Fondul de Coeziune (85%) şi de către Guvernul României (15%).
comentarii
20 comentarii

Ce căuta primarul Mircea Marcu
pdl
12.03.2012 00:41
da ce cauta aici Raluca Turcan si Stirbet? ei da! AM UITAT CA SUNT IN CAMPANIE!
s.a.s.
12.03.2012 07:46
raluca si stirbet se intereseaza de bunul mers al lucrurilor in sibiu daca nu ai observat spre deosebire de chiulangii,asa ca inceteaza sa mai intrebi asa ceva si mai gandeste si tu
lala
12.03.2012 09:45
o trupa de pedelisti umbland cheauni pe camp oprind ptr un timp lucrarile la autostrada Da ptr ce au facut rau in aceasta tara trebuia sa ramana la munca silnica in frunte cu balbaitul si turcana
am vazut
12.03.2012 10:00
Dar cand va fi gata, si veti circula pe acest drum fara probleme, va va placea, nu-i asa? Ce oameni sunteti si voi...nu mai fiti asa neincrezatori, ca nu va face bine ;)
ABD
12.03.2012 10:21
Ca o coincidență, guvernele Boc, pe care le-a condus, dar și guvernele din care a făcut parte Traian Băsescu au generat căderi economice, iar guvernele din care nu a făcut parte Băsescu au realizat creștere economică.
tronson one -masina timpului
12.03.2012 10:24
Trupa de PDL-sti, asa cum o numiti voi, munceste, nu ca opozitia care chiuleste.
Nu mai fiti carcotasi, dincolo de conotatiile politice, pentru noi sibienii este extrem de importanta autostrada, indiferent cine o construieste.
Odin
12.03.2012 10:58
draga coleg pdl de la 1, iti raspund sincer ce cautam:
eu sunt smecher si voi candida independent sau cu sustinerea ltui partid, udmr, fdgr, pnt, usl etc., altfel nu ma mai voteaza surenii si e nasol. si alti primari pdl se reorienteaza spre candidatura independenta, doar au cotizat destul cu paine, tuica si bani la sefii pdl ariton, stirbet, trihenea, racuciu, stretean.
normal ca imi fac drum la ferma de bovine, desi viceprimarul e mai bine cotat cu laptele lui pe piata. si aici am fentat banul public. am lucrat cu beneficiarii de ajutor social (adica cu tiganii) la fermele noastre. noi le plateam ajutor social, ei prestau serviciile in folosul comunitatii la fermele noastre, ca si noi tot comunitate suntem, ce puii mei...
imi aduc si tigani din vurparul natal, flotanti, sa ma voteze.
la santierul centurii m-am dus sa vad unde se prostutueaza raluca turcan (ea stie de unde ies bani buni), ca asa si-a convins colegii liberali sa treaca la pdl in momentul spargerii pnl. si toti au zis ca e bucata tare buna. se intampla la sediul liberalilor de langa fabrica de bere din sibiu.
si daca mai vrei sa sti ce am facut sambata la santier, am si mancat pe gratis la izabel, pensiunea din cristian, fac aia niste sabii ale cavalerului, de te lingi pe buze, iei mancare si la pachet.
si bai fraierilor, doar nu credeti ca o sa va dati pe autostrada prea curand, noua ne trebuie bani de furat nu sa va prtejam voua masinile si timpul. vreti autostrada, emigrati la unguri, nu-s departe.
mai invatati si voi de la primarii astia cu experienta prin toate partidele
primar mircea marcu
12.03.2012 11:02
Ma bucur sa stiu ca in curand vom avea la dispozitie aceasta autostrada. De fiecare data cand am fost in strainatate ma gandeam cu un gust amar la drumurile primitive de la noi din tara..incet incet intram si noi "in randul lumii". Oricat s-ar comenta la adresa conducatorilor actuali ai tarii diferenta este de la cer la pamant fata de anii de guvernare deplorabili ai PSDului.
devusca
12.03.2012 11:06
Ma Istetzilor pe banii UE nu sintetzi in stare de nimic Doar de dat din gura La munca puturoshilor.Natzi fost in stare sa contrbuitzi cu 15% din costuri
Tziganu
12.03.2012 11:45
De la Sibiu la Bucuresti si Brasov sunt acum trenuri si vagoane moderne.
trenuri moderne
12.03.2012 13:57
bine ca se face si macar cineva se intereseaza de bunul mers al lucrurilor si chiar daca ne miscam incet lucrurile par sa se materializeze. cel putin este mai bine decat in primii 20 de ani de dupa revolutie cand toata lumea a furat si nimeni nu a costruit nimic.
me
12.03.2012 14:12
O turma de bouleni critica de zor si ce nu este de criticat . Daca ceva este bun , chiulangiilor, macar sa taceti ,altfel dati senzatia ca mancati rahat . Sau chiar asa se intampla ?
Mandinga
12.03.2012 14:21
fff bine ca a venit ministru pt ca romanul e obisnuit sa munceasca numa cand apare sefu in zona...ma bucur sa aud ca se misca treaba si chiar se munceste la autostrada da pana nu o vad gata nu cred...trebuia sa le faca cineva ceva la constructori pt ca acestia sa isi respecte termenele
lola
12.03.2012 15:42
tocmai in luna pacalelilor (aprilie) o sa fie finalizate lucrarile?!
pakala
12.03.2012 17:21
Acolo e Raluca Turcan, cumva?
Atunci, SE VA FACE!
Sunt 3 luni in care va aparea asfaltul turnat, veti vedea!
:)
Pacat ca nu sunt poze si cu constructia, dragi ziaristi!
Daniel
12.03.2012 17:24
cele3 miliarde pe care se
zoneste ca le a dat guvernul mai bine erau pensile noastre si NU ptru earisei...
turcalana mai biner te lauda raspopitul BURCUS rece
12.03.2012 20:27
Cat de curand o sa zburam pe noua autostrada!
Trupa PDL a muncit cel mai mult dintre toti cei care au condus pana acum...Si se vede!
-A
12.03.2012 21:50
E bine ca nou ministru iese pe teren. Doar asa se pot obtine rezultate, din pacate suntem romani si doar cu control se pare ca facem treaba, astia suntem ...
ion
12.03.2012 21:54
dragi sibieni . nu conteaza de unde provin banii ; ca sunt de la UE sau ca provin de la guvern . tot ce conteaza este ca se face ceva . si asa romania nu a prea folosit fondurile oferite de UE asa ca felicitari celor care au demarat proiectul . acuma stiti numai sa criticati dar cand va fi gata autostrada va veti bucura de ea uitand sa multumiti celor care au transformat vorbele in fapte.
isa
12.03.2012 22:10
Din aceeasi categorie
Astra Film Festival

Sibiu Open

Pefoc
A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Comunicat Scoala Jina
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA