Tribuna
Ministrul Agriculturii susţine crescătorii de animale
Ioan VIDRIGHIN
1206 vizualizari
Ministrul Agriculturii susţine crescătorii de animale
Daniel Constantin a cerut CE o derogare de 3 ani pentru plăţile PNCD
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că România doreşte ca, în cadrul planului de aplicare a Politicii Agricole Comune (2014-2020) să beneficieze de o derogare de 3 ani în privinţa plăţilor complementare pentru susţinerea sectorului zootehnic de la bugetul de stat.
"În primul rând trebuie ştiut că România a solicitat şi va solicita în continuare încă o perioadă de 3 ani de zile în aplicarea noii scheme de plată pe suprafaţă. Este foarte important pentru că dacă s-ar aplica imediat noua plată unică pe fermă, ar însemna ca toate drepturile pe care le avem şi pe zona de animale să se convertească în drepturi de plată. Asta ar însemna, având în vedere bugetul pe care îl avem, că de la 1 ianuarie 2014 sau de la 1 ianuarie 2015, când se va aplica noua PAC, fermierul să primească chiar mai puţin decât primea până în momentul de faţă. Din acest punct de vedere am considerat că e important pentru a proteja competitivitatea fermierului român, să cerem o perioadă de derogare de trei ani de zile, în care să putem sprijini sectorul zootehnic de la bugetul de stat, aşa cum o făceam şi până acum, cu plata pe cap de animal", afirmă ministrul Daniel Constantin.
Fără această derogare, conform proiecţiei iniţiale, odată cu aplicarea noilor scheme de plată a subvenţiilor şi renunţarea la plăţile complementare de la bugetul de stat, tot pachetul financiar pe care România îl are la dispoziţie prin PAC ar urma să fie redistribuit prin convertirea plăţilor pe cap de animal la 12 milioane de hectare şi nu la 7 milioane de hectare ca până acum.
"Repet, există pericolul ca plata pe suprafaţă să fie mai mică decât până în momentul de faţă. Şi atunci am dori să putem suplini de la bugetul de stat, aşa cum am făcut şi până acum, acel top-up, astfel încât fermierul român să primească un sprijin mai apropiat de ceea ce se primeşte la nivel european. Urmează să luăm o decizie politică pentru că implică foarte multe fonduri de la bugetul de stat", a subliniat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia