Tribuna
Milionarii în euro ai Sibiului
Laura BUCIU
23825 vizualizari
Milionarii în euro ai Sibiului
În top 5 miliardari din Transilvania, trei sunt sibieni: Aurel Muntean, Ilie Carabulea şi familia Vonica. Potrivit Forbes, două judeţe domină topul transilvănean, care cuprinde 102 milionari în euro: Sibiul şi Clujul, iar cel mai sărac este Mureşul, care are doar trei miliardari în lei. Sibiul numără 14 milionari în euro.

Aurel Muntean, cel mai bogat transilvănean

Cel mai bogat sibian, po­trivit Forbes, este Aurel Mun­tean. În vârstă de 58 de ani, Aurel Muntean are afaceri în comerţ, imobiliare şi tu­rism, domenii din care a strâns o avere de 130 de mi­lioane de euro, fiind pe locul 18 în Top 500 Forbes. Averea lui este formată în mare parte din proprietăţi imobiliare, având peste 400 de spaţii comer­ciale în ţară, cele mai cunos­cute fiind Magazinul Dum­brava din Sibiu şi maga­zinul Victoria din Bucureşti. Are lanţul hotelier Împăratul Ro­ma­nilor, care cuprinde şi Ho­telul Carpaţi din Bucureşti, dar şi Hotel Parc din Arad, Cetate din Alba Iulia şi Aure­lius din Braşov. Muntean este cel care a organizat Cu­pa Da­vis la Sibiu şi a candidat pentru postul de preşedinte al Federaţiei Române de Te­nis, poziţie câştigată, în cele din urmă de Ruxandra Dragomir.

Ilie Carabulea,    transporturi de top

Ilie Carabulea are o avere estimată la 110 milioane de euro, care îl situează pe sibian pe locul 24 în clasa­ment. În vârstă de 67 de ani, Ilie Carabulea este fonda­torul Holdingului Atlassib şi este implicat şi în domeniul bancar, deţinând 41% din acţiuni la Banca Comercială Carpatica, scrie Forbes, revistă potrivit căreia Atlassib este compania care ţine pe picioare renumele întregului grup de companii şi, implicit, averea omului de afaceri. Firma a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 57,8 mili­oane euro, în uşoară scădere faţă de 2012. Că anul trecut a fost unul mai bun decât pre­cedentul o arată creşte­rea profitului, care s-a majo­rat de cinci ori faţă de anul precedent, atingând suma de 3,37 milioane euro.

Familia Vonica, afaceri sănătoase

Cu 90 de milioane de euro, Forbes clasează familia Vo­nica pe locul 35 între bogaţii României. În prezent, avoca­tul Remus Borza este preşe­dintele Polisano, iar Octav Ia­cob a fost numit director general al Polisano. În 2013, cifra de afaceri a grupului a depăşit 330 milioane de euro. Grupul Polisano cu­prin­­de centre me­dicale ge­ne­raliste, centre de fertilizare in vitro, Spitalul European Polisano, reţeaua de farma­cii Reţeta şi produ­cătorul de medicamente Polipharma Sibiu.
Medicul Ilie Vonica (dece­dat ^n acest an) a fost, de fapt, cel care a deschis prima cli­nică privată în anii ‘90. Famil­ia are şi investiţii în alte do­menii.

Mircea Bulboacă construieşte cu spor

Până la 59 de ani, Mircea Bulboacă a adunat o avere de 25 de milioane de euro, fapt ce îl situează pe locul 131 în Top Forbes. Business-ul lui Bulboacă este în construcţii, comerţ cu materiale de con­strucţii şi imobiliare. CON-A Sibiu a înregistrat în 2013 o creştere simţitoare a cifrei de afaceri: 50 de milioane de euro, cu 5 milioane mai mult decât în 2012. Profitul firmei a scăzut, însă, la 2,5 milioane de euro. Firma lui Bulboacă a creat „construcţii excep­ţio­nale”, aşa cum sunt ele nu­mite de CON-A: Hotel Rama­da Sibiu sau   Aeroportul Internaţional Sibiu.

Gheorghe Călburean, afaceri din petrol şi gaze

Pe locul 171 în România, po­trivit Forbes, se află Gheorghe Călburean. Are a­faceri cu petrol, dar inves­teşte şi în piaţa de capital şi în construcţii. Călburean deţine 49,9% din acţiunile Dafora SA, companie care generează mai mult de un sfert din piaţa de foraj din România. Are o avere de 20 de milioane de euro.

Ioan Ciolan şi Ambient

Ioan Ciolan este pe locul 183 în ţară cu o avere de 19 mi­lioane de euro. Este fon­datorul şi directorul general al Ambient, lanţ de bricolaj care s-a extins şi în afara Sibiului. Într-o piaţă puternic afectată de criza financiară, piaţa de retail şi comerţ, Ambient a reuşit să crească şi să fie pe profit la sfârşitul lui 2013, încheind anul cu o cifră de afaceri de peste 142 de milioane de euro.

Nicolae Minea, la cinci stele

Nicolae Minea are 57 de ani şi o avere de 13 milioane de euro. Din aprilie 2014, este şeful Autorităţii pentru Administrarea Activelor Sta­tului (AAAS). Minea a investit 25 de milioane de euro pen­tru a transforma vechiul hotel Dumbrava într-unul demn de cinci stele pe care l-a afiliat lanţului interna­ţio­nal Hilton. Hilton Sibiu a avut, în 2013, afaceri în creş­tere faţă de anul precedent, de 3,2 milioane de euro, dar a fost tot pe pierdere. Potrivit Forbes, anul trecut, Hiltonul de la Sibiu a avut un grad mediu de ocupare de 67%. Nicolae Minea se clasează pe locul 252 între cei mai bo­­gaţi români, potrivit Forbes.

Corneliu Tănase, afaceri de la distanţă

Corneliu Tănase are, la 61 de ani, o avere de 9 mili­oane de euro, clasându-se pe lo­cul 334 în Top Forbes. Este unul dintre partenerii de afa­ceri ai lui Ilie Carabu­lea. El deţine 9,8% din acţiunile Atlas­sib, 0,08% din Carpa­tica Asigurări şi, până nu demult, 11,21% din Ban­ca Car­patica. În primăvara a­ces­tui an, Tănase a vândut circa 10% din acţiunile pe care le avea la BCC, pentru suma de 4,3 milioane de euro. În 1992, Tănase a ple­cat şi s-a stabilit în Germa­nia, unde petrece cea mai mare parte a timpului, dar se ocupă de la distanţă de ad­ministrarea afacerilor din ţară.

Vescan, afaceri cu gaze

Mircea Vescan are o avere de 8 milioane de euro, si­bianul clasându-se pe locul 346 în Top Forbes. Are 57 de ani şi face avere din industria gazelor. Vescan a pa­riat pe o tehnologie căreia nimeni nu îi dădea nicio şan­să. Zece ani mai târziu, com­pania lui Vescan a devenit unul dintre principalii jucători pe piaţa locală a industriei echipamentelor e­ner­getice şi un nume cunos­cut în Orientul Mijlociu.

Familia Todea, nou intrată în Top

Lucian şi Iulia Todea au în­fiin­ţat compania ITNT, spe­cializată în realizarea de site-uri de comerţ electronic şi de conţinut media online, în 2003. Astăzi au o avere de 7 milioane de euro şi intră pen­tru prima dată în Top Forbes, pe locul 381. Ideea soft32. com, furnizor şi distribuitor de conţinut digital, a pornit, însă, mai devreme, în 2001, sub un alt nume, softrom.ro. Înce­pând din 2003 au renunţat la varianta în limba română şi au mers pe varianta interna­ţio­nală. Lucian Todea consi­deră că anul 2012 a fost cel mai bun pentru afacerile sale, fiind anul în care Soft32 a fost lansat şi pe pieţele din Ger­ma­nia, Franţa, Spania şi Brazilia.

Familia Manu, nou intrată cu aparate de sloturi

Soţii Octavian şi Gabriela Manu sunt proprietarii produ­cătorului de aparate de slo­turi BAUM. Compania funcţio­nează din 1993, dar şi-a început activitatea doar prin asamblarea de aparate, com­ponentele şi software-ul fiind aduse din import. Ulterior, soţii Manu au făcut inves­tiţii puternice în extinderea companiei, iar azi, cu excepţia câtorva componente hard­ware, sloturile BAUM sunt realizate în totalitate la Dum­brăveni. Compania are o capacitate de producţie de aproximativ 450 de aparate şi are peste 550 de angajaţi. Soţii Manu au o avere de 7 milioane de euro, clasându-se pe locul 381 în Topul Forbes. 

Adrian Cioca, bani din industria alimentară

Pe locul 415 în Top se află un alt sibian, Adrian Cioca, acţionar la mai multe com­panii, cea mai importantă fiind Esarom, care şi-a schimbat denumirea anul trecut în Expertarom Food Ingredients SRL. Principala activitate este producerea de arome şi aditivi alimentar. Adrian Cioca are 51 de ani şi o avere de 6 milioane de euro.

Aurel Şerban, imobiliare şi turism

La 59 de ani, sibianul Aurel Şerban are o avere de 5 milioane de euro, bani pe care i-a adunat din afaceri derulate în domenii ca: imo­biliare, turism şi alimentar. Şerban este acţionar la mai multe companii: una care comercializează autoturis­me, alta cu activităţi de pa­riuri sportive şi jocuri de noroc şi deţine mai multe spaţii cu destinaţie de alimentaţie publică, precum şi Hotelul Parc din Sibiu.
Tot de 5 milioane de euro este şi averea lui Gheorghe Aldea, principalul business fiind lanţul de cofetării Redal. Aldea are afaceri şi în domeniul imobiliar, dar şi în sectorul de exploatare şi prelucrare a lemnului. Aldea este şi vicepreşedinte al Camerei de Comerţ, Indus­trie şi Agricultură din Sibiu.


comentarii
17 comentarii

afacerili lui Vonica chiar ca sunt sanatoase,mai ales cele facute pe seama oamenilor bonlavi carora le furau medicamentele si-apoilevindeautotlor.Si culmea e ca ceva nu-i curat la RETETA DIN CENTRU DE LANGA FARM.24
BEN
30.10.2014 00:47
Acestia sunt exponentii de varf ai jegului moral din judetul Sibiu si din aceasta tara.Mi-e sila...
talida runcu
30.10.2014 07:31
Daca nu ar fi fost oprit Tichindeleanu de la furat, ar fi ajuns si escrocul ala cu tot neamul lui pe lista acestui jeg social si economic, numit Top Forbes.
IO
30.10.2014 07:49
pe cate cadavre n or fi calcat astia pt a si face 'imperiile?'
cz codreanu
30.10.2014 08:26
sau pe cati I au prostit cu salariu minim pe economie,pe care gaseau diferite motive sa ti l micsoreze?de exemplu aldea de la alcomsib???!!dar are DUMNEZEU grija de noi de toti!
tot io
30.10.2014 08:29
Oare nu sunt si oameni carora, acestia, sa le fi facut cate un bine? Cum puteti revarsa atata ura?
eugen
30.10.2014 08:55
ILIE GIGACALORIE unde e ?? de ce nu apare la milionari ??? Il ascunde cineva ?
asd
30.10.2014 09:16
Nu de ura e vorba,asa cum nu de ura era vorba nici la taranii din 1907 care au facut rascoala. Dupa ce acumulezi imperii pe care nu le ai fi putut cladi nicaieri in lume intr-un timp atat de scurt,poti face si cate un bine...dar predomina afacerile (cat de curate?) si lacomia fara margini.
Eu geniu
30.10.2014 09:25
daca nu e ura, e invidie? Adica au furat din mai multe locuri
dacat noi si au facut bine in mai multe locuri decat noi, deci, pe ei! Cine ne investeste pe noi ca JUDECATORI?
eugen
30.10.2014 10:04
Nici de invidie nu e vorba. Daca ar fi facut atata bine,nu ar mai avea conturile burdusite cu bani,intr-o tara unde sunt atatia saraci si bolnavi. Democratia ne investeste ca judecatori.Dar judecatorii lor sunt mai ales oamenii care nu-si pot duce zilele.Si tinerii care sunt dezgustati de Romania.
Eu geniu
30.10.2014 10:10
ia mai mergeti dreacu cu astfel de specimene. ii vedem de genul asta la dna
da
30.10.2014 18:41
Generalizarile sunt tare pacatoase! Si e trist cand chiar si doar vorbele despre bani provoaca rautati. Unii dintre acesti oameni au poate si povesti de viata ce ar putea fi spuse si altfel, nu doar privite printre cifre, ipoteze si invidii.
istorie
30.10.2014 19:44
Sa traiasca, sa fie sanatosi, sa se poata bucura de agoniseala lor. Dar ma intreb ce-au facut sau ce fac acesti milionari in euro pt. oras? Cred ca mai nimic!!! Magazinul Dumbrava arata jalnic. Esti ca in targul porcilor. Domnul care il detine ar putea sa viziteze magazinul Star din Brasov si sa ia notite! Un magazin de sorginte occidentala, nu talcioc ca in Sibiu. Sunt milionari pt. ei fiindca pt. oras sau ceilalti nu misca un deget. Egoism...
GOGU
30.10.2014 22:12
Hotii la nivel inalt...e clar ca asta presupune democratia mai ales in Romania!ce ca invidii si prostii se stie cine sunt toti din Forbes..de corecti ce sunt si bine ce-au facut ajung rand pe rand la DNA.
yoo
30.10.2014 22:14
Oricum, steaua lu' patronu de la Atlassib , Horticola Int'l şi Transmixt este pe cale să apună...Magazinul de pe str. Luptei se va
observator
30.10.2014 22:26
Oricum, steaua lu' patronu de la Atlassib , Horticola Int'l şi Transmixt este pe cale să apună...El se reculege
observator
30.10.2014 22:28
Lewisarrar
19.03.2017 14:45
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia