Tribuna
Micii artişti iconari din Ţara Oltului
Dan FRÂNCU
2098 vizualizari
Micii artişti iconari din Ţara Oltului

După ce a constituit un success deosebit încă de la vernisajul său oficial, organizat în cea de-a treia zi a sărbătorii Paştelui, la Muzeul oraşului Avrig, expoziţia “Din suflet, cu dragoste, Lumină… ”, cei drept, într-o componenţă mai bogată în exponate, a fost “transferată”, pentru câteva ore, la Racoviţa, pentru a bucura şi aici privirile şi sufletele oamenilor. Astfel, în Duminica Tomii (sărbătoare ce încheie Săptămâna Luminată), imediat după slujba de la biserica ortodoxă (aproximativ ora 12), la Căminul Cultural, localnicii, dar nu numai ei, au putut admira câteva zeci de icoane pe sticlă, dar şi icoane pe lemn sau ouă pictate, ori diverse alte ormanente cu specific pascal, lucrări realizate de câţiva dintre cei mai talentaţi copii din Ţara Oltului. Faţă de expoziţia de la muzeul avrigean, numărul exponatelor a fost mult mai mare, pe lângă lucrările copiilor de la şcolile generale din Racoviţa şi Cârţa, pe simeze fiind prezentate şi diverse opere realizate de elevi de la instituţiile de învăţământ din Avrig, Mârşa, Arpaşu de Jos, Sibiu şi Turnu Roşu.
Expoziţia a transformat pentru câteva ore sala mare a Căminului Cultural Racoviţa, frumos aranjată şi decorată, într-un adevărat “pol” de interes, mulţi dintre locuitorii comunei dorind să se numere printre vizitatori.
Festivitatea de deschidere a debutat cu o scurtă slujbă de binecuvântare oficiată de protopopul Avrigului, Vasile Gafton şi preotul paroh Iridon Dumitru, după care, prof. Anca Georgeta Bucur, în calitate de gazdă, a făcut o scurtă prezentare a evenimentului. Au mai vorbit celor prezenţi, adresând frumoase cuvinte de felicitare micilor artişi ce şi-au expus lucrările, dar şi pentru a-şi exprima aprecierea faţă de eforturile depuse de organizatori şi gazde, preşedintele Asociaţiei “Prietenii Avrigului”, Vasile Gafton, preotul paroh Dumitru Iridon, primarul comunei Racoviţa, Florina Peciu Florianu, Maria Grancea, custodele Muzeului oraşului Avrig, directorul Şcolii cu clasele I-VIII Racoviţa, Dorina Mocanu, directorul Şcolii cu clasele I-VIII Cârţa, Iuliana Turi, alţi invitaţi.   
După acest moment oficial, ce prezenţi au putut vizita expoziţia sau au avut prilejul de a discuta cu o parte dintre creatorii lucrărilor expuse, iar la final, au fost serviţi cu prăjituri şi sucuri. De asemenea, gazdele au oferit micilor artişti şi pungi cu divesre cadouri dulci.
Expoziţia “Din suflet, cu dragoste, Lumină…”  a ajuns la Racoviţa în urma invitaţiei lansată de primarul acestei comune, Florina Peciu Florianu, cu prilejul vernisajului de la Muzeul din Avrig.
După cele câteva ore în care au fost “exportate” la Racoviţa, cea mai mare parte a lucrărilor au fost reaşezate pe simezele muzeului din Avrig, unde vor rămâne până spre sfârşitul acestei luni. În data de 23 aprilie, cu prilejul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, la Avrig, lucrările vor fi binecuvântate de ÎPS dr. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului şi Arhiepiscopul Sibiului.
Expoziţia “Din suflet, cu dragoste, Lumină…” este organizată de Muzeul oraşului Avrig şi Centrul de Informare Turistică Avrig, în colaborare cu Asociaţia “Prietenii Avrigului”, Protopopiatul Ortodox Avrig, Asociaţia Grupul de Acţiune Locală “Ţara Oltului” şi şcolile generale din comunele Cârţa şi Racoviţa. Evenimentul de la Căminul Cultural Racoviţa a fost organizat cu sprijinul primăriei şi a şcolii din comună.

comentarii
14 comentarii

Anca Bucur de ce nu apare in poze? Apare numai cine doreste d-l Francu.... Rusinica... Fi-ti mai obiectiv domnule....
Pt Dan Francu
12.04.2010 06:57
Ai uitat numelele instructorului de la Carta si alte nume ce s-au numarat printre organzatori ce au stat in spatele actiunii, angajati ai primariei, d-l viceprimar, cadre didactice, in schimb vad numele unei scoli ce nici macar nu a avut exponate. Mai documenteaza-te inainte de a scrie, te rog.
da.da.
12.04.2010 07:14
Multumim Ancai Bucur, mamei sale, doamnei Grancea,tuturor celor ce au participat si nu in ultimul rand domnului Gerea Lucian care a depus un efort considerabil pentru ca sala sa arate asa cum ati vazut. Multumim tuturor si asteptam sa mai facem si alte expozitii cu lucrarile minunatilor nostri copii.
FlorinaPeciu-Florianu
12.04.2010 07:18
daca se omeneau toate persoanele de care amintiti voi (cei ce au comentat mai inainte), oare articolul nu semana cu un pomelnic pentru biserica? intreb si eu... e normal ca o asemenea activitate are "in spate" o multime de aoameni, dar nu se cade de fiecare data sa apara numele tuturor intr-un articol de presa. si femeia de servici a contribuit la organizare si paznicul primariei si contabilul sef... oare credeti ca pe cititorul din bazna chiar il intereseaza? in plus, toti cei "omisi" din pomelnic, chiar sunt cuprinsi in ceea ce inseamna angajati ai primariei, scolilor etc
nelu
12.04.2010 09:23
laude,laude!!!
cineva
12.04.2010 09:25
sunteti niste frustrati nelu, cineva ...chiar merita laudele organizatorii...de ce nu faceti voi evenimentele stati in spate si comentati....lasilor ...
ciudoasa
12.04.2010 20:50
Nu e nevoie sa fie pomenite toate numele insa doamna primar ar face bine sa se fie mai obiective in mlte lucruri si sa evidentieze de prima data meritele tuturor nu doar a celor care persoanelor care le doreste dansa, care poate nu au nici caracter, dar au multa nesimtire in sange... poate ne uitam si la poze si mai vedem printre ele si cine....
Nu conteaza
12.04.2010 21:53
Imi cer scuze pt. greseli... "obiectiva"..."multe"...
Nu conteaza
12.04.2010 21:54
sunteti atat de frustrati, incat nu mai aveti capacitatea de a pune pret pe lucrurile cu adevarat importante. trist, dar adevarat! dar, despre faptul ca aceasta expozitie a fost organizata, despre lucrarile copiilor (unele, de foarte mare valoare), despre bucuria lor..., nu comenteaza nimeni, nimic. trist, dar adevarat! saracilor de voi!
nelutu
12.04.2010 23:29
Nu are importanta ce nume apar acolo si ce adulti sunt in poze, oricum acestia sunt in plan secund. Este important faptul ca s-a facut aceasta expozitie si ca a fost vernisata intr-un muzeu si apoi aratata si la Racovita. Cineva a avut o initiativa laudabila si a pus in valoare copiii si lucrarile lor. Pomelnicul de care vorbiti a venit pe urma. Curajul de a aduce in fata lumii si de a-i face cunoscuti in zona lor pe acesti mici artisti este de apreciat. Doar cei ce stiu sa aprecieze valoare vor intelege ceea ce am spus. Copiii artisti, Muzeul Avrig, d.na Primar si cei doi profesori instructori si d-nele Directoare de la cele doua scoli merita toata cinstea, iar cei care au contribuit (fara interesul adeverintelor de participare)merita toate multumirile noastre. Ceilalti - din paranteze - au primit diplome nu au nevoie nici de cinste nici de multumiri.
"criticilor mei"
13.04.2010 09:45
Te uiti la poze si ..... nuci una din persoanele la care a multumit doamna Primar nu apare in poza. Atunci care este sensul sagetilor tale ? Eu cred ca nu meritati nimic. Ramaneti in glodul ignorantei voastre, decupati poze din ziar si spuneti ca-i arta.
pentru "Nu conteaza"
13.04.2010 14:53
Initiativa a fost laudabila, rezultatul pe masura. Importanti sunt copii si rezultatul muncii lor. Restul e de prisos. Menirea noastra, a dascalilor este aceea de a-i forma pe elevi,de aceea ne-am ales aceasta meserie nobila, nu de a astepta ceva in schimbul muncii noastre...(diplome, adeverinte, etc).
Mihaela Floare
13.04.2010 21:07
Sunteti dea dreptul handicapati moral!!! Din orice faceti un razboi personal in care aruncati toate frustarile voastre! Nu pricepeti? Niste oameni in adevaratul sens al cuvantului au pus suflet in a trezi si dezvolta simtul artistic la copiii pe care-i invata. Si pentru simplul fapt ca acesti copii au fost premiati sau pomeniti in niste cotidiene vi s-au umflat venele la gat si orgoliul vosttru sta sa dea in clocot. Sunteti jalnici!!! Lasati polemica si puneti si voi osul la treaba si o sa fiti si voi pomeniti prin ziare daca numai asta va intereseaza, desi s-ar putea sa constatati ulterior ca aveti si satisfactii spirituale, despre care se pare ca nu ati prea avut parte pana acum. De unde nui nici bunul Dumnezeu nu cere! Sunteti iertati ca nu stiti ce faceti!! adica sunteti nevinovati....
Alexandru din Buzau
15.04.2010 20:15
medic ptr. da,da şi nu contează(care sunt prieteni)
15.04.2010 21:40
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA