Tribuna
Mesajul sibienilor care militează pentru protejarea şi integrarea în patrimoniul UNESCO a pădurilor virgine româneşti
Ana Maria MĂTUŞOIU
3826 vizualizari
Mesajul sibienilor care militează pentru protejarea şi integrarea în patrimoniul UNESCO a pădurilor virgine româneşti
Adrian Bibu, iniţiatorul evenimentelor sportive reunite sub umbrela Sibiu Challenge şi desfăşurate anul acesta sub sloganul „Protejaţi Pădurile României”, a dus pasiunea sa pentru protejarea mediului cu un pas mai departe. Acesta a fost selectat alături de vicepreşedintele Animal Life, Andreea Roseti, ca voluntar Greenpeace pentru Tabăra desfăşurată luna aceasta în zona lacului Vidraru. Scopul taberei, care reuneşte activişti din mai multe ţări europene, este de a documenta şi cartografia unele dintre ultimele păduri virgine şi cvasivirgine ale Europei.

Pasul următor este inclu­derea lor în registrul pădu­rilor virgine şi integrarea în patrimoniul UNESCO pentru a le asigura protecţia. Iată mai jos mesajul puternic transmis de cei doi, un semnal de alarmă tras în vederea necesităţii protejării mediului înconjurător:
“Au trecut 4 zile de când am ajuns în Tabara Green­peace. Deja am uitat în ce zi suntem, unde ne sunt telefoanele... Şi asta nu pen­tru că suntem nişte eterni studenţi cu capul în nori care îşi permit să uite de ei, ci din cauză că am reuşit în doar câteva zile să ne rupem de lumea nebună de acasă şi să trăim. Da, să trăim cu adevărat, să vedem stelele, să simţim ploaia şi să stăm pur şi simplu să ne uităm la o rândunică sau la un copac. În viaţa de zi cu zi nu mai facem de multă vreme aces­te lucruri, în veşnica alergare pentru carieră, afacere, recunoaştere, maşină, casă, ce o fi. Dar, să vă explicăm de ce suntem aici: suntem aici pentru ca fiul sau fiica ta să poată să se plimbe prin aceste păduri peste 20 de ani. Suntem aici pentru ca, tot ei, să nu trebuiască să se lupte pentru apa potabilă în viitor. Suntem aici pentru că vrem ca lumea în care am crescut să nu dispară. Şi nu, nu este o exagerare. Tot ce considerăm astăzi că ni se cuvine, mâine, şi când spunem mâine ne referim la câtiva ani, poate să dispară. Nu vom intra în detalii despre schimbările climatice, aici vom încerca doar să vă spunem despre ultimele păduri virgine din România.
Pădurile virgine reprezintă un model cizelat de natură în mii de ani, până la per­fecţiune. O pădure seculară s-a perfecţionat în aseme­nea fel încât intemperiile, bolile sau paraziţii să nu o afecteze, pentru că este un tot unitar de copaci, plante, sol, insecte, păsări, animale. Toate formează împreună un organism care trăieşte şi prin viaţă reglează clima, oxigenul şi sănătatea noastră, a oamenilor. De-a lungul timpului, oamenii au încercat să replanteze ce au stricat, dar, cum se întâmplă de obicei, nu pot recrea un model perfectat de natură: se pierd habitate, specii, se pierde echilibrul. O pădure virgină odată distrusă este pierdută pentru totdeauna. Mai mult, dacă vrem să încercăm să reparăm avem nevoie de ea ca de modelul perfect pe care să îl studiem şi pe care să îl urmăm. Sun­tem aici, la Cumpăna, pen­tru a cartografia una dintre ultimele asemenea păduri din Europa. Nu din Româ­nia, din Europa. Pentru a pu­tea arăta celor care conduc această ţară că aceste păduri există, că sunt de o valoare inestimabilă şi că avem nevoie de ele pentru a supravieţui. De multe ori ne întrebăm de ce trebuie să ne luptăm pentru viitorul nostru? De ce trebuie să ne luptăm pentru fiecare râu, fiecare pădure, fiecare specie? Pentru că oamenii au uitat ceva ce odată ştiau, şi ceva ce natura a ştiut dintot­deau­na: suntem cu toţii interco­nectaţi. Suntem cu toţii un întreg care trebuie să tră­iască în echilibru.
Aşa că am vrea să îţi spu­nem ţie, turistul după care am cules gunoaie, şi ţie prie­tenul nostru sarcastic care ne-ai întrebat dacă mergem în tabara Greenpeace ca sa ne legăm de copaci: suntem aici pentru copiii tăi şi pentru ai noştri. Pentru că foarte curând pizza ta nu va mai avea ton, aerul din oraşul tău nu va mai fi respirabil, iar seceta prelungită îţi va usca florile din grădină. Indiferenţa noastră, lăcomia noastră perpetuată de zeci de ani îşi arată încet, dar sigur, efec­tele. Şi nici chiar tu, prietene, nu vei putea fugi de ele.
Până una alta noi plecăm în pădure să măsurăm (şi da, să îmbrăţişăm) copaci pentru că suntem nişte “ciu­daţi”. Mai târziu vom sta la foc cu alţi „ciudaţi”, oameni de ştiinţă, biologi, etc., care caută soluţii pentru viitorul copiilor tăi...şi pentru viitorul copiilor noştri. Dar să ştii că, dacă ai vrea să vii cu noi, ne-am bucura foarte tare!” (Andreea şi Adrian).
Cei care doresc să îşi aducă contribuţia în promo­varea cauzei ecologiste şi să transmită mai departe semnalul de alarmă pentru protejarea mediului încon­jurător, o pot face semnând petiţia iniţiată de Green­peace “Protejaţi pădurile virgine ale României”, pe care o puteţi găsi aici: https://act.greenpeace.org/ea-actionaction?ea.client.id=1850 &e a.campaign.id=53806


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Targul de Craciun

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA