Tribuna
Comunicat de presa
Mentalitate de sibian cu oraşul mâzgălit peste tot: cum să amendezi nişte sărmani tineri care au vopsit un zid urât? Numai că e plin oraşul de pereţi "vopsiţi"
Dumitru CHISELIŢĂ
1140 vizualizari
Mentalitate de sibian cu oraşul mâzgălit peste tot: cum să amendezi nişte sărmani tineri care au vopsit un zid urât? Numai că e plin oraşul de pereţi

Recent, pagina facebook a Primăriei a postat mai multe capturi de la o cameră de supraveghere din zona străzii Gheorghe Lazăr, în care se prezintă, destul de neclar, conform explicaţiei, doi indivizi care au vandalizat zidul de la Spitalul de Pediatrie. Reacţiile populaţiei pe pagină sunt uluitoare, pentru unii care pretind că-s mari sibieni: majoritatea le ia apărarea, că, cică, sunt doar nişte sărmani tineri care au vopsit un perete oricum urât, că bine au făcut că aşa peretele ăla arată mai bine (????) plus alte vini aduse Primăriei care nu aveau nici măcar o legătură cu subiectul, dar le-au pus aici doar ca să arate că un perete măzgălit e nimic faţăd e alte nereguli. Pentru unii, cei care mânjesc pereţii cu semnături sunt cică mari artişti care nu au unde să se manifeste din cauza lumii rele şi perverse, şi în lipsa unui impresar într-ale artei înalte, îşi mai varsă şi ei oful şi talentu' pe un perete urât, vechi, hidos, pe care-l înfrumuseţează scriind "LTS Crew", "NARV" sau alte tag-uri care, sincer sunt tot de-un fel şi adunate laolantă îsnemană doar murdărie cu vopsea şi atât. Dar ia să vedem...

 

 

Un apel patetic şi cam neputincios....

 

Pe data de 3 iunie, la ora 18:06, pagina facebook "Primăria Municipiului Sibiu" a postat acest mesaj: "Îi recunoașteți pe cei din imagini? Acești tineri au murdărit cu graffiti zidul Spitalului de Pediatrie dinspre str. Gh. Lazăr, în ziua de 26 mai 2021, ora 00.10. Poliția Locală deține aceste imagini de pe camerele de supraveghere, dar are nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a-i identifica. Așa că, dacă știți cine sunt, vă rugăm să apelați dispeceratul Poliției Locale la 0369/911. Astfel, făptașii vor achita costurile curățării peretelui și vor primi și amenda pe care o merită pentru că au adus daune unui bun public. Vă mulțumim anticipat pentru implicare!"

 

Zic că e prima chestie mai cu subiect şi predicat (şi cu "poze" ale făptaşilor) care apare via Primăria Sibiu. Numai că, aşa cum am scris de ne-am plictisit (ba ne-am trezit şi cu ameninţări de la băieţii cu sprayul), treaba asta nu e de acum. E veche de ani mulţi. De pe când se scria "SK8" pe blocul de pe Victoriei, sau, na, de pe când "Soare" desena soare pe hornul de la pasajul spre Odobescu, cel puţin.

Sibiul, cu cele multe camere de supraveghere publice sau private, este un oraş mâzgălit din creştet până-n tălpi. Abia acum ne-am trezit? Din 26 mai, ziua "flagrantului" şi până pe 3 iunie, ziua apelului, au trecut zile bune. Adică abia după peste o săptămână cineva a realizat că acolo, "LTS CREW" şi-a pus semnătura aia stângace (oricum au mai evoluat ca stil, poate în 40-50 de ani vor face chiar şi artă stradală) şi au şi autorii "pe film"? E totuşi zonă centrală şi teoretic este un sector al unui echipaj de poliţie locală. Adică la Sibiu nu e ca-n filmele alea de la americani, unde dispecerul vede ceva suspect pe cameră, anunţă prin staţie echipajele şi fac urmărire ca-n filme pănă îi prind pe făptaşi. Adică avem o înregistrare în care îţi trebuie niţică fantezie să-i identifici pe făptaşi la ce calitate are înrehistrarea, dar nu ai NIMIC de la camera aceea super-meseriaşă de pe Cetăţii, care bate cam în aceeaşi direcţie de deplasare a subiecţilor?

Iar apelul în sine este patetic şi neputincioş... Avem toată logistica necesară, am împânzit, din nou, graţie Summitului ăluia informal, Sibiul cu tot felul de "ochi", avem oameni plătiţi chiar foarte bine să-şi facă treaba, dar noi facem apeluri din acelea ca atunci când fură unul o bere sau un portofel din magazin, "vă rog, identificaţi-i"? Sistemul acela centraliyzat, dacă există şi dacă e fucţional şi dacă e gestionat conform, ar fi trebuit să-i aducă pe LTS-ii aceia de-a gata, (ştiţi, "face detection", apoi tracking pe traseele lor) să le facă nota de plată pentru tot ce au mâzgîlit în oraş, în grup sau individual.

Pun pariu pe cât vreţi că nu există o bază de date cu tag-urile grafferilor care o comit prin oraş. La fel cum pun pariu că treaba va continua nestingherită în continuare.

 

 

Nişte sibieni care vor un oraş măzgălit...

 

 

"De ce nu? Hai să amendăm şi să căutăm 2 tineri, care au vopsit un perete"; "Altceva ce să știți. Să amendați băieți care vă "zugrăvesc" zidurile voastre de pe timpul lu' Ceaușescu

Mai bine v-ați ține gura că arată mai ok cu graff.ul lor decât cu tencuiala voastră de cct"; "Ce glume aveti in program! Gata, s-au rezolvat toate problemele importante, acum vanam doi tineri care au "vandalizat" un zid care arata oricum deplorabil!"; "Nu inteleg, la cum arăta peretele inainte ar trebui sa primeasca macar banii pe vopsea".

Sunt comentariile la postarea aceea a Primăriei cu mâzgăleala de la Pediatrie. Comentarii care sunt scrise, să zicem, de sibieni.

Deci de aici reiese că Sibiul e bine să fie mâzgălit cu tot felul de graf-uri, pentru că, NARV şi LTS CREW dunt aşa de de treabă încât doar semnalează zidurile care sunt "urâte" şi le înfrumuseţează cu super-talentul lor.

Evident, fiind vorba de domeniul public, toţi au gura mare şi o dau pe "şi ce dacă", pe foarte bine, pe s-au terminat problemele în sibiu şi hăituiţi tinerii, pe săracii mieţii artişti, că "Chiar ați putea derula o campanie, la clădirile publice care arată ca după razboi, sa oferiți șansa să-și exprime talentul cei care au aplecare spre așa ceva! Nu le trebuie bani (...), ci doar acordul sa creeze!" (ăsta e alt comentariu!).

Sunt curios dacă s-ar trezi cu peretele casei proaspăt tencuite cu o pleaşcă din asta peste noapte sau cu poarta vopsită multicolor în autografe de să arate ca o budă (mă refer aici la turnul cu scară de la Sala Thalia care e şi o budă, e şi măzgălit, cum ar mai sta cu sentimentul ăsta de solidaritate... Cred că şi-ar epuiza emoticoianele de lacrimi şi furie de la atâta revoltă că "Primăria ce păzeşte", că "să vină Poliţia", că "distrugere de proprietate", că "de aia plătim taxe...".

 

Avem nişte sibieni care vor un oraş mâzgălit... Treaba lor, atunci graferii să dea ture pe strada lor, poate primesc o cafea şi-un fursec. Sibiul nostru însă ar face bine să fie mai curat.

 

"2 tineri, care au vopsit un perete" E plin Sibiul totuşi...

 

Uite şi două comentarii ale unor oameni care sunt pe subiect: "E mazgalit tot sibiul cu LTS. A scris pe pasajul de la iesirea din cartierul strand, pe pasajul de la gradinita de la steaua rosie, pe universitatea lucian blaga, in pasajul de la bulevard, zona stadion, mihai viteazul, mitropoliei, sunt foarte multe locuri, cel putin 100, nu stiu cum v-ati sesizat doar acum. Politia locala doarme de ani de zile. Acolo sa “muncit” cel putin o jumatate de ora, ce au facut cei platiti din banii cetatenilor sa le supravegheze in tot acest timp?"; "Si eu care credeam ca de asemenea "capodopere" se ocupa niste pusti de 12 - 14 ani! Deja, de la o varsta, ar trebui sa ai niste pretentii ca "artist". Da, intr-adevar, o pictura street art reusita ar putea infrumuseta anumiti pereti. Cea din imagine insa, este o mazgalitura cu pretentii de cultura dar, de fapt, este doar o cultura suburbana. Cu un asemenea "talent" ar trebui sa se limiteze la peretii casei lor (doar pe interior) si sa evite expunerea publica".

 

Ca să nu o mai lălăim. Sibiul are artă stradală (îmi place sau nu, asta e...) o dată pe an, când vin alţii să dea lecţii la sibieni, de "Street Art". Dacă graferii de la Bucureşti, Ploieşti sau Constanţa sunt la nivelul actual ca stil şi talent, Sibiu încă e la stadiul "Ana are mere" sau, noa, la cel de "p...ă" scris cu creta pe gardul fabricii de mobilă, venind de la şcoală.

La Sibiu, "graf"-ul e mult şi prost. E jenant. Înţeleg ideea, te semnezi (NARV) pe cât mai mult din  Sibiu, eşti un fel de stăpân al oraşului, dar numai tu şi bula ta ştiu asta, ceea ce de fapt înseamnă nimic pentru majoritatea lumii. Sau cel puţin un deranj urban care nu demonstrează nimic.

Nu e vorba aici de "2 tineri, care au vopsit un perete", atâta vreme cât "vopseala" aia a lor a împânzit tot oraşul iar semnăturile le vezi peste tot, de la ziduri de şcoală la zidurile cetăţii şi la coşuri de gunoi.Şi o fac intenţionat: "LTS Crew – A funky crew above you" Adică o trupă excelentă/fantastică (ce este) deasupra voastră". Nu ştiu căt de "avove2 sunt, dar la o căutare mai atentă aflii de existenţa unei "LTS Crew" în Los Angeles. Care face graffiti, nu doar mâzgăleli cu iniţiale. Nu ştiu dacă i-or fi recrutat americanii pe ai noştri (nu cred) ori doar sibienii şi-au luat numele unor celebri ai genului ca să sune mai "funky", vorba lor.

Morala este că unii chiar ăşi merită oraşul aşa cume  el acum. Dar ce vină avem noi, ceilalţi?

PS: apropo, cine a "desenat" pasajul de la Lupeni? Eu zic că acolo este, într-adevăr, artă stradală. Poate vin şi "artiştii" de pe centru să mai inveţe ceva...

comentarii
3 comentarii

Faptul ca sunt tineri nu-s scuteste de orice raspundere! Vai de mama lor! Sa n-ai asa ceva la usa!
08.06.2021 19:17
nu aveti dvs monopolul pe cum trebuie sa fii ca sibian. daca unii au viziunea asta...:) orice grafitti , oriunde, e mai bun decat ce au permis institutiile pe alocuri (gen zidul de pe manejului)
nu-mi plac mazgaliturile, dar asa le asociez cu ce am vazut prin alte orase din Europa (mai ales din sudul ei) incat nu le prea bag in seama.
09.06.2021 08:31
sa amendeze primaria guvernul pt ca lasa im paragina palatul de justitie.
ce frumos ar fi un grafitti pe palatul renovat in loc de situatia de acum. pestii mari scapa, cu pestii mici ne aratam muschii. o trasatura de societate nedezvoltata.
09.06.2021 08:43
Din aceeasi categorie
Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Hoghilag erata
Licitatie publica

accentmedia