Continental
Tribuna
Melomanii, răsfăţaţi la Filarmonica de Stat Sibiu, în noiembrie
Alexandra CHEŞCU
1553 vizualizari
Melomanii, răsfăţaţi la Filarmonica de Stat Sibiu, în noiembrie
Noiembrie se anunţă a fi o lună plină de evenimente la Filarmonica de Stat Sibiu, care va participa la mai multe festivaluri ce au muzica în prim-plan. şi asta nu e tot, pentru că instituţia muzicală a pregătit multe alte manifestări speciale destinate melomanilor.

Primul dintre "momentele" speciale a fost marcat pe 3 noiembrie, când pe scena Sălii Thalia au urcat tinerele talente. Este vorba despre pianista Mara Bardac, elevă a prof. Enikö Orth, laureată a Concursului „Carl Filtsch”, violonistul Aaron Huros (Germania), laureat al unor Concursuri Internaţionale şi Tudor Scripcariu, remarcabil pianist român cu studii în Marea Britanie, promovat prin proiectul Serile Lipatti. Cei trei tineri solişti şi-au încântat publicul în concertul extraordinar "Tineri solişti", desfăşurat cu sprijinul orchestrei sibiene, sub bagheta  dirijorului Gabriel Bebeşelea.
În amintirea compozitorilor persecutaþi
Acesta a fost însă doar începutul, pentru că pe 5 noiembrie doi muzicieni prestigioşi -Marianne Boettcher (vioară) şi Wolfgang Boettcher (violoncel) vor susţine la Sala Thalia un recital. Evenimentul este cuprins în cea de-a patra ediţie a Festivalului „Musica Suprimata”, manifestare organizată de către Asociaţia cu acelaşi nume din Germania. Scopul acestei serii festivaliere este cel al readucerii în atenţia publicului a lucrărilor compozitorilor persecutaţi din motive ideologice sau ucişi în lagărele de concentrare de către regimurile totalitare. Printre aceştia se numără şi sibianul Norbert von Hannenheim (1898–1945), unul dintre cei mai importanţi discipoli ai celebrului compozitor avangardist Arnold Schönberg. Ediţia din acest an a Festivalului îi este dedicată, desfăşurându-se cu ocazia comemorării a 70 de ani de la moartea sa.


Muzică sibiană la Timişoara


Simultan cu acest eveniment, mai exact în 6 noiembrie, orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, împreună cu prim-dirijorul Gabriel Bebeşelea se va deplasa la Timişoara pentru a onora invitaţia de a participa cu un concert vocal-simfonic (Messa di Gloria de Puccini), în cadrul celei de-a 40-a ediţii a Festivalului Internaţional „Timişoara muzicală”, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri muzicale din România.
Totodată, mijlocul lunii noiembrie va fi substanţial, aducând câte două evenimente săptămânale, atât marţea cât şi joia. Seara de marţi, 10 noiembrie va prilejui publicului o binevenită reîntâlnire cu două muziciene autohtone, consacrate pe plan european, violonista Adelina Oprean şi pianista Ioana Ilie, care vor interpreta sonate de Mozart, Beethoven şi Franck. Mai mult, extraordinarul se va împleti cu ineditul în concertul din 12 noiembrie, cu Theo Wolters la pupitrul dirijoral şi soliştii Răzvan Dragnea – pian şi Medve Sandor – trompetă (membru al filarmonicii sibiene), prin valorificarea a două lucrări mai puţin cântate: Concertul nr. 4 pentru pian şi orchestră de Rahmaninov şi Concert pentru trompetă şi orchestră de Oscar Böhme (primă audiţie).


Concert omagial "Gheorghe Şoima"


Un concert extraordinar va aduce pe podiumul Sălii Thalia Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, dirijat de maestrul Cornel Groza, într-un Concert omagial „Gheorghe şoima”, programat pentru seara de marţi, 17 noiembrie.
La rândul lor, ultimele simfonice ale lunii (joi 19 noiembrie şi joi 26 noiembrie) sunt dedicate unor prezenţe artistice de notorietate, precum violonistul Alexandru Tomescu şi dirijorul Horváth Gábor (Ungaria), cu Concertul pentru vioară de Mendelssohn-Bartholdy şi Simfonia a II-a de Rahmaninov şi soprana Irina Iordăchescu şi dirijorul Gheorghe Costin, cu un program dedicat corifeilor postromantismului (Mahler, Strauss, Wagner).

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia