Tribuna
PNL
De mâine, la Cinema Arta
Matt Damon în "Zona Verde"

"Zona Verde"? Cei care au urmărit evenimentele din Irak prin anii 2003, 2004, 2005 îşi amintesc desigur că în comentariile ziariştilor era întâlnită foarte des această sintagmă. Este numele dat unei zone puternic securizate de trupele americane, situată în centrul Bagdadului, având o suprafaţă de circa 10 kilometri pătraţi. Numele oficial era "Zona Internaţională a Irakului", ea fiind singura porţiune relativ sigură a capitalei irakiene şi găzduind forţele armate internaţionale precum şi autorităţile centrale provizorii instalate după înlăturarea regimului lui Saddam Hussein.
Logic, acţiunea filmului "Zona Verde" este plasată în Irakul primei perioade a războiului declanşat împotriva lui Saddam Hussein sub pretextul că acest regim a achiziţionat şi a produs arme de distrugere în masă (WMD) pe care intenţionează să le folosească împotriva intereselor Occidentului şi împotriva propriului popor. Personajul central al filmului este Roy Miller, comandantul unei grupe de inspectori militari care are misiunea de a descoperi armele letale ale fostului dictator. Misiunea este extrem de periculoasă, Miller constată că "informaţiile sigure" pe care le are de la oficialităţi nu se confirmă în teren. El ajunge la concluzia că misiunea lui este doar o acoperire pentru o alta, de muşamalizare a erorilor comise de serviciile secrete. Încercarea lui de a afla adevărul este contracarată de cei care au declanşat războiul.
Realizat după un scenariu al apreciatului scenarist oscarizat Brian Helgeland, "Zona Verde" marchează o nouă colaborare a actorului Matt Damon cu regizorul Paul Greengrass după apreciatele filme din seria "Bourne". Filmat în Maroc, thrillerul "Zona Verde" este una dintre peliculele puternice inspirate de unul dintre cele mai importante şi mai controversate evenimente militare ale acestui început de secol şi de mileniu.
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia