Tribuna
Manifestări aniversare în cinstea înaintaşului Gheorghe Lazăr, la Avrig
Dan FRÂNCU
3937 vizualizari
Manifestări aniversare în cinstea înaintaşului Gheorghe Lazăr, la Avrig
La Avrig, locul unde s-a născut, a trăit şi a ales să treacă la cele veşnice Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului superior în limba română, aniversarea zilei de naştere a celei mai cunoscute personalităţi locale este marcată, încă, asemeni unei mari sărbători naţionale. În fiecare an, în 5 iunie, când se sărbătoreşte ziua lui Gheorghe Lazăr, oamenii locului îşi dau mâna pentru a organiza cât mai bine manifestări care să amintească contemporanilor marea cinste făcută Avrigului odată cu naşterea, pe aceste meleaguri, a cărturarului, inginerului şi diaconului Lazăr.

Manifestările aniversare din acest an, când se împlinesc 236 de ani de la naşterea lui Gheorghe Lazăr, au debutat vineri dimineaţa, la mormântul înaintaşului din curtea Bisericii Ortodoxe “Intrarea Domnului în Ierusalim” Avrig. Mai întâi, preoţii ortodocşi avrigeni (protopopul Vasile Gafton, Eugen Bucurenciu, Ioan Chidu, Ovidiu Vili Stroe, Militon Lupu şi Mihaiu Resiga) au oficiat un parastas de pomenire întru cinstirea înaintaşului, moment urmat de o scurtă ceremonie în cadrul căreia au depus coroane de flori reprezentanţii instituţiilor de învăţământ din Avrig şi Mîrşa, Primăria şi Consiliul Local Avrig, Asociaţia “Prietenii Avrigului”, copii de la şcolile avrigene, alţi cetăţeni. După un scurt moment artistic oferit de corul Liceului Teoretic “Gheorghe Lazăr” Avrig, prof. Marius Novac, directorul liceului avrigean, a trecut în revistă principalele repere ale vieţii şi activităţii marelui avrigean şi a vorbit despre însemnătatea acestei zile pentru întreg neamul românesc, una în care, deloc întâmplător, se sărbătoreşte şi Ziua Învăţătorului. Pe lângă preoţi, elevi şi cadre didactice, la acest moment au asistat mai mulţi cetăţeni ai Avrigului precum şi reprezentanţi ai administraţiei locale. După festivitatea de la mormânt, au fost depuse coroane de flori şi la bustul lui Gheorghe Lazăr din centrul oraşului Avrig.
Activităţile au continuat la Centrul de Documentare şi Informare din cadrul Liceului Teoretic “Gheorghe Lazăr”, cu sesiunea de comunicări istorice “236 de ani
de la naşterea lui Gheorghe Lazăr”. La activitate au fost prezenţi mai mulţi elevi şi profesori avrigeni, dar şi prof. univ. dr. Radu Sorin, din partea Facultăţii de Ştiinţe Socio- Umane a Universităţii “Lucian Blaga” Sibiu.

După alocuţiunea directorului instituţiei de învăţământ gazdă, prof. Marius Novac, ce a făcut o prezentare general a personalităţii lui Gheorghe Lazăr, oaspetele de la universitatea sibiană a vorbit elevilor şi profesorilor avrigeni despre dascălul Gheorghe Lazăr şi a prezentat insituţia de învăţământ pe care o reprezintă. Apoi a fost rândul elevilor să fie în prim-plan, câţiva prezentând diverse referate şi expuneri despre marea personalitate aniversată, dar şi despre diverse alte personalităţi ale istoriei românilor, locuri importante din Avrig etc.

Ultima parte a activităţilor aniversare Gheorghe Lazăr s-a desfăşurat la sala de sport a liceului. Cu acest prilej, a fost organizat un spectacol extraordinar, la care şi-au adus contribuţia Ansamblul vocal al Liceului Teoretic “Gheorghe Lazăr” Avrig, Grupul vocal al Liceului Tehnologic Mîrşa, Ansamblul Folcloric “Ghiocelul” al Şcolii Gimnaziale din Racoviţa şi Ansamblul Folcloric “Purtata Avrigului”, precum şi câţiva soliţti vocali şi instrumentişti.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA