Tribuna
Sevis
Măsuri pentru finanţarea sistemului public de sănătate
Măsuri pentru finanţarea sistemului public de sănătate

Primul-ministru Emil Boc a afirmat la finalul Şedinţei Executivului de miercurea trecută, că Guvernul a adoptat unele soluţii pentru finanţarea spitalelor şi asigurarea resurselor financiare pentru serviciile medicale şi medicamente. "Am adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care am abilitat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi casele de asigurări de sănătate să contracteze suplimentar în anul 2009 servicii medicale în limitele sumei de 2.800 de milioane de lei, astfel încât, până la sfârşitul anului să fie asigurate toate resursele financiare pentru serviciile medicale şi pentru medicamente" a anunţat premierul Emil Boc.

S-a modificat contractul-cadru

La rândul său, Purtătorul de Cuvânt al Guvernului Ioana Muntean a precizat că, pe lângă Ordonanţa de urgenţă care modifică şi completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, Guvernul a adoptat şi o Hotărâre pentru modificarea Contractului-cadru privind acordarea asistenţei medicale. Potrivit acestui act normativ se majorează termenul de plată a medicamentelor cu şi fără contribuţie personală la 180 de zile, respectiv 90 de zile pentru medicamentele din programele naţionale de sănătate, astfel încât plata acestora să se poată face în 2010. Ioana Muntean a declarat că măsurile adoptate de Executiv “sunt necesare pentru asigurarea unui acces neîntrerupt al populaţiei la medicamente, în condiţiile în care consumul ridicat de medicamente a condus la depăşirea plafonului alocat în anul 2009”. De asemenea, Purtătorul de Cuvât al Guvernului a anunţat că în vederea suplimentării surselor de finanţare a sistemului public de sănătate, începând cu 1 octombrie, va fi introdus în domeniul sanitar sistemul „clawback”, un mecanism cost-volum. "Clawback" este un sistem prin intermediul căruia toţi producătorii de medicamente, care desfac produse pe piaţa românească, vor contribui la finanţarea sistemului public de Sănătate cu 5% până la 11% din veniturile realizate în urma vânzării produselor. Grila de contribuţie va fi progresivă, permiţând implementarea principiului cost–volum din Noua Politică a Medicamentului, adică scăderea efortului financiar public pe măsura creşterii volumelor de medicamente achiziţionate. Măsura va fi aplicată tuturor producătorilor sau deţinătorilor de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de la 1 octombrie 2009, pentru veniturile provenite din relaţia cu instituţiile publice de sănătate, şi anume pentru vânzările de medicamentele incluse în programele naţionale de sănătate, pentru cele din Lista medicamentelor compensate, precum şi pentru cele care sunt achiziţionate de către spitale.

Directorii DSP-urilor pot profesa şi ca medici

Ordonanţa de urgenţă aprobată miercuri prevede şi eliminarea incompatibilităţii privind exercitarea funcţiilor şi activităţilor din domeniul medical pentru directorii coordonatori şi directorii coordonatori adjuncţi ai direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti. “Această decizie a fost luată pentru a combate migraţia personalului medical şi a deficitului de medici înregistrat ca urmare a existenţei prevederii potrivit căreia conducătorii de servicii deconcentrate nu pot exercita profesia de medic”, a mai afirmat Ioana Muntean.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
PORTAL MEDICAL

Postare anunturi

venactiv

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia