Tribuna
Raluca Turcan
Lumea satului transilvănean descoperită de copiii din Avrig și Mârșa prin intermediul unui proiect cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu
Lumea satului transilvănean descoperită de copiii din Avrig și Mârșa prin intermediul unui proiect cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu

Și anul acesta, unul dintre proiectele ce a obținut cofinanțare din partea Consiliului Județean Sibiu (prin Agenda Educațională) a fost „Educația – calea spre o cetățenie responsabilă”, inițiat de Liceul Tehnologic Mârșa. Ediția aceasta a proiectului se desfășoară în colaborare cu elevii și cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig, în baza unui parteneriat încheiat între cele două instituții de învățământ.

Una dintre activitățile prevăzute în cadrul proiectului a urmărit descoperirea lumii satului săsesc din Transilvania. Pentru îndeplinirea acestui deziderat, elevi și cadre didactice însoțitoare de la cele două licee au efectuat zilele trecute o excursie la Șomartin, frumosul sat din Podișul Hârtibaciului, așezat într-o regiune de deal dar înconjurat de păduri, care parcă în protejează precum zidul protejează o cetate.

Satul Șomartin i-a primit pe copii liniștit, ca o adevărată oază, de unde spre orizont se putea observa lanțul alb al Masivului Făgăraș, liniștea ulițelor fiind din când în când „tulburată” doar de chiotul copiilor.

Odată ajunși în vechiul sat întemeiat de coloniștii germani sași, copiii au dorit să-și îndeplinească curiozitatea de a descoperi gospodăria care găzduiește „Șura de ciocolată", obiectiv situat la numărul 65. Universul aparte creat de gazda primitoare, care combină pasiunea pentru ciocolata de casă cu arta culinară a gustărilor tradiționale, a fost momentul în care elevii au pășit într-o altă lume, o lume a satului cu povești și tradiții specifice.

După ce au aflat istoria locului, povestea captivantă a ciocolatei moștenită de la bunica gazdei, „Șura de ciocolată” a devenit un spațiu confortabil, unde participanții au savurat o gustare tradițională pregătită din produse naturale. Apoi, au început pregătirile organizatorice pentru desfășurarea atelierului de ciocolată: gazda a prezentat rețeta ciocolatei, ingredientele și spre final, a pregătit, împreună cu copiii, adevărata ciocolată de casă.

Înainte de plecare, fiecare a primit cutia cu ciocolată, nerăbdător să o guste când ajunge acasă.

A fost o zi minunată, copiii au învățat multe lucruri despre ceea ce înseamnă prepararea produselor alimentare, a dulciurilor, în propria bucătărie, despre importanța consumului de   produse tradiționale pentru un trai sănătos.

D.F.






comentarii
1 comentarii

Voi va bucurati iar casa se darama -- fain -- doar ciocolata conteaza
11.10.2024 22:07
Din aceeasi categorie
Tribuna

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Licitatie publica