Tribuna
Lucrările conferinţei KBO, onorate de ambasadorul Emil Hurezeanu
Adrian POPESCU
1205 vizualizari
Lucrările conferinţei KBO, onorate de ambasadorul Emil Hurezeanu

Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu a găzduit cea de-a XXIV-a Conferință Științifică Internațională „The Knowledge - Based Organization”(KBO) - 2018, eveniment desfășurat sub patronajul Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică. La conferință s-au înscris autori din instituții de învățământ superior și din centre de cercetare (n.n.din România, Bulgaria, Cehia, Grecia,Polonia, Portugalia,Slovacia,Ungaria și Estonia).

Moment festiv

În prezența participanților la Conferința „The Knowledge - Based Organization”, prorectorul pentru cercetare științifică, conf.univ.dr.ing. Luminița Giurgiu, în armonie cu evenimentul ştiințific menționat, a anunțat derularea unor momente    importante pentru mediul universitar militar din Sibiu. În acest sens, lt.col.conf.univ.dr.Gabriel Popa, președintele Senatului Universitar al Academiei Forţelor Terestre a dat citire Hotărârii senatului privind acordarea "Titlului de Senator de Onoare" domnilor: prof.univ.dr. Sabin Luca - managerul    Muzeului Național Brukenthal, lect.univ.dr. Silviu Borș - managerul    Bibliotecii Județene Astra și conf.univ.dr. Alexandru Dan Smarandache, din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu. În același context i-a fost conferită "Emblema de Onoare a Forțelor Terestre", col. (r) prof.univ.dr.ing Vasile Năstăsescu, ca un semn de apreciere pentru înaltul profesionalism şi sprijinul deosebit acordat Forțelor Terestre.

Rara avis (in terris)

Un moment aparte a fost dedicat Excelenței Sale Emil Hurezeanu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Federală Germania. Reputatul scriitor și jurnalist sibian a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, în urma deciziei Facultății de Științe Militare (n.n. aprobată de Consiliul de administrație, respectiv de Senatul universitar al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu). În motivație se preciza că „acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Emil Hurezeanu s-a fundamentat pe contribuția adusă de Excelența Sa la promovarea și dezvoltarea domeniului filologiei, ca scriitor, publicist şi jurnalist”. Un alt argument viza faptul că "Emil Hurezeanu, un om al urbei și un prieten ales al academiei, şi-a pus amprenta definitiv pe proiectele şi evenimentele la care a fost inițiator, dar și participant activ în circuitul academic național și internațional, demersuri din care face parte și Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu". După înmânarea titlului, însemnelor şi diplomei de către Gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiţă Bârsan -rectorul/comandantul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu a fost felicitat de ÎPS Laurenţiu Streza, arhiepiscopul Sibiului şi mitropolit al Ardealului, de Astrid Fodor - primarul Sibiului, de rectorul Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu -prof univ. dr.   Ing. Ioan Bondrea,    de consulul Germaniei la Sibiu - Excelența Sa Hans E. Tischler, dar și de alte personalități publice.

Stabiliment militar

Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu a mulțumit pentru "elogiile dozate cu prea multă pasiune pe considerentul atașamentului pe care îl am față de sibieni și Sibiu". Pornind de la acest filon sentimental Excelența Sa a ținut "să copilărească" prin propria pruncie și adolescență, rememorând file de istorie în care ”a coabitat la braț cu urbea, în compania timpului comun”. În acest periplu, prin invocarea imaginii îngemănatelor ținute purtate de militari şi preoți, Emil Hurezeanu a recreat imaginea stabilimentului militar sibian, secvențe suplimentate cu imaginea școlilor militare. Acest puzzle a fost pulverizat imaginar de sunetul goarnelor din cetate, moment în care diplomatul a presărat (cu temeinicie și în spiritul adevărului) date şi evenimente istorice. În acest galopant remember nu a fost neglijat nici orizontul libertății. Expozeul a avut o notă sfătoasă de luare aminte „să fim recunoscători pentru miracolul din 1989”.

Estuarul tradiţiei, estuarul presei

Excelența Sa Emil Hurezeanu a oferit rectorului Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu o copie după un manuscris de arhivă emis de Mihai Eminescu, o scrisoare datată la 1873. În final, invitați, oficiali, participanți la Conferința „The Knowledge - Based Organization” au asistat la un program susținut de un grup folcloric din Bucovina, spectacol încununat şi de cântecul lemnului : bătaia la toacă. În final, Emil Hurezeanu a fost asaltat de presă cu teme din actualitatea curentă ."Nu mă amestec în afacerile politice interne, decât ale Germaniei cât sunt ambasador acolo, în sensul că mă informez în legătură cu întâmplările de acolo", a precizat Emil Hurezeanu, recunoscând că "unele modificări severe ar duce la fragilizarea stabilității politice în România " şi că ”există riscul de a avea efecte în primul rând în România".

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia