Tribuna
PNL
Licitaţia anului la Direcţia Silvică Sibiu
Ioan VIDRIGHIN
3682 vizualizari
Licitaţia anului la Direcţia Silvică Sibiu
* 81 de agenţi economici din judeţul Sibiu şi din judeţele Alba, Covasna, Harghita, Braşov, Maramureş şi Argeş au participat ieri la cea mai mare licitaţie de masă lemnoasă organizată de Direcţia Silvică Sibiu * A fost scos la vânzare un volum brut de 109.836 metri cubi lemn pe picior * Preţul mediu de pornire a licitaţiei a fost stabilit de Comitetul Director al Direcţiei Silvice Sibiu la 109,67 lei / metru cub * Licitaţia a debutat cu anunţul excluderii de la încheierea contractelor de adjudecare a licitaţiei pentru firmele care se dovedesc că au avut datorii către subunităţile RNP – Romsilva la data preselecţiei licitaţiei *
Ieri, în sala Complexului Grand Hotel din Dumbrava s-a desfăşurat licitaţia de masă lemnoasă pe picior pentru anul de producţie 2013. După preselecţia din 8 noiembrie au rămas în cursă 81 de agenţi economici din judeţul Sibiu şi din judeţele Alba, Covasna, Harghita, Braşov, Maramureş şi Argeş. Pentru deplina transparenţă a acestei licitaţii – cea mai mare din anul 2012 – conducerea Direcţiei Silvice Sibiu a organizat încă din luna august o întâlnire cu agenţii economici interesaţi. Aceştia au fost informaţi în detaliu despre modalităţile concrete de organizare a licitaţiei. S-a stabilit atunci că cea mai bună formă de licitaţie este cea în plic închis, sigilat. Directorul Direcţiei Silvice Sibiu, ing. Ioan Terea, şi-a manifestat disponibilitatea de a fi „un partener loial şi corect în relaţia cu toţi agenţii economici”. Ieri, el a reitereat acest deziderat spunând că „dorim ca în acest parteneriat să avem un preţ corect acceptat de ambele părţi. Derularea contractelor de vânzare – cumpărare a materialului lemnos trebuie făcută în termenele prevăzute şi cu respectarea tuturor condiţiilor impuse de regulamentul licitaţiei”. Remarcăm faptul că licitaţia a început cu o mică întârziere din cauza apariţiei unor suspiciuni cu privire la existenţa unor firme prezente la licitaţie care ar avea datorii exclusiv către subunităţile Regiei Naţionale a Pădurilor. După mai multe consultări purtate de ing. Gheorghe Mohanu, director Fond Forestier în cadrul RNP – Romsilva, prezent la licitaţia de la Sibiu cu reprezentanţii Direcţiei Juridice a Regiei Naţionale a Pădurilor, preşedintele licitaţiei, ing. Marius Ureche, director tehnic al Direcţiei Silvice Sibiu a fost mandatat să înceapă licitaţia sub rezerva că „firmele care se vor dovedi că au avut datorii la momentul preselecţiei vor fi descalificate chiar dacă au oferit preţul cel mai mare. Adjudecarea licitaţiei prin încheierea contractului de vânzare – cumpărare se va face în favoarea următorului clasat la licitaţie. Verificarea documentelor se va face în 24 de ore”.
În total cele 8 ocoale silvice din cadrul DS Sibiu au scos la vânzare un volum brut de  109.836 metri cubi lemn pe picior. În topul ofertei s-a aflat Ocolul Silvic Dumbrăveni cu un volum de masă lemnoasă de peste 22.000 metri cubi, din care 16.500 lemn din pădurile de stat şi peste 6.000 metri cubi lemn aparţinând primăriilor Biertan, Moşna, Hoghilag şi Laslea, iar pe locul 2 urmează Ocolul Silvic Mediaş, cu circa 18.000 metri cubi din care 13.000 metri cubi lemn pe picior din fondul forestier de stat, 3.938 metri cubi lemn din pădurile proprietate publică a comunelor Târnava, Şeica Mică, Şeica Mare, Valea Viilor, Dârlos, a municipiului Mediaş şi 1.138 metri cubi lemn aparţinând unor forme asociative şi instituţii de cult şi învăţământ. Pe locul 3 s-a aflat Ocolul Silvic Agnita, cu o ofertă de peste 14.500 metri cubi, din care 7.973 metri cubi lemn din fondul forestier al Direcţiei Silvice Sibiu şi 6.616 metri cubi lemn din fondul forestier al oraşului Agnita şi al comunelor Merghindeal, Brădeni, Chirpăr şi Moşna, administrat de OS Agnita.
Ocolul Silvic Sibiu a pus la dispoziţia agenţilor economici peste 14.000 metri cubi din care 10.629 metri cubi din fondul forestier de stat şi 3.900 metri cubi din pădurile primăriilor Sibiu şi Boiţa, administrate de acest ocol. Locul cinci ca volum de masă lemnoasă scos la vânzare ieri a revenit Ocolului Silvic Miercurea Sibiului, cu o ofertă de 13.374 metri cubi, din care 12.640 metri cubi lemn din pădurile de stat şi 734 metri cubi din pădurile Pirmăriei Miercurea Sibiului. Ocolul Silvic Avrig ocupă locul 6 în acest top al licitaţiei, cu un volum de 9.980 metri cubi din care 5.811 metri cubi din pădurile de stat şi 4.169 metri cubi din pădurile primăriilor Porumbacu de Jos şi Racoviţa. Pe locul 7 se află Ocolul Silvic Valea Cibinului Sălişte cu 9.000 metri cubi din care 6.400 metri cubi lemn din fondul de stat şi 2.600 metri cubi lemn din pădurile primăriilor Sibiu, Poplaca şi Şura Mică. Ocolul Silvic Arpaş a scos la vânzare 7.584 metri cubi, din care 7.293 metri cubi lemn pe picior din fondul forestier de stat şi 291 metri cubi aparţinând Primăriei Chirpăr.
Pre\ul mediu de adjudecare dup[ licita\ie a fost de 156 lei/mc. @n final din cei 109.836 mc au fost adjudeca\i 99.000 mc lemn pe picior cu o valoare total[ de 14.500.000 lei.comentarii
5 comentarii

TEREA IOAN+ PISA PADURILE IOANE , PT CEI CE ISI AMINTESC
agnitean
16.11.2012 02:31
Ar fi interesanta prezentarea listei castigatorilor acestei licitatii. Sa stie si publicul cine distruge padurile Romaniei. In toata lumea se pune accent pe conservarea si chiar extinderea zonelor impadurite, iar in Romania nu. Sa te mai miri de alunecari de teren, inundatii, seceta? Nici chiar in Brazilia nu se mai taie padurea amazoniana ca in trecut. Sa vedeti ce frumos arata padurile in Ungaria, Germania, Italia, Franta ...
io
16.11.2012 08:45
unde naiba ai vazut tu paduri in Ungaria?
mai, io sau ghio
16.11.2012 09:58
In Ungaria sunt multe zone forestiere, dar parca mai frumoase sunt cele de la granita cu Slovenia. Daca doriti aveti posibilitatea sa va documentati de pe Internet.
ptr mai, io sau ghio
16.11.2012 15:14
Epusa in contract si clauza --Dupa taiere replantare- sau doar distrugem padurea si bineinteles si fauna? -(autodistrugere)
mike
16.11.2012 18:56
Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Comunicat de presa final

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia