Tribuna
Liceenii vor învăţa noţiuni de drept, la şcoală
Ana Maria MĂTUŞOIU
2091 vizualizari
Liceenii vor învăţa noţiuni de drept, la şcoală
Elevii de liceu vor învăţa noţiuni de drept la şcoală. Este ideea unui judecător CSM, Cristi Danileţ, care a scris un manual intitulat „Educaţie juridică pentru licee. Manual despre drepturi şi justiţie”. Manualul va fi tipărit şi distribuit în liceele din Capitală, în şcolile din oraşele - centre universitare, după care va fi publicat pe internet.


În unele capitole din manual, membrul CSM vorbeşte despre noţiuni de educaţie politică minimală, despre ce înseamnă ideo­logia, partidele, guvernul sau parlamentul, dar şi despre reguli referitoate la îngrijirea animalelor de companie ori despre muncă. „(...) Explic copiilor dreptul pe înţelesul lor, de la chestiunile de civil la Dreptul Familiei sau noţiuni de Protecţia Consumatorilor, cu exemple extrem de practice. Nu e un manual pentru studenţii la Drept, ci unul din care copiii află ce drepturi şi obligaţii au în viaţa de zi cu zi şi unde intervin regulile”, a spus Danileţ, potrivit www.ziardecluj.ro.

Reguli de zi cu zi, prezentate în manual

Cristi Danileţ încearcă să îi convingă pe tineri că pot trăi în siguranţă într-o societate numai dacă respectă anumite reguli. În manual, prezintă reguli de zi cu zi, printre care cele de la şcoală şi cele legate de compor­tamentul faţă de părinţi şi profesori. Totodată, într-un capitol special, vorbeşte despre corupţie. „Îi învăţăm pe copii de mici că nu au voie să fraudeze pentru a obţine note mai mari, pentru a lua bacalaureatul. Ştiţi că în fiecare an avem dosare penale grele cu fraudele la bacalaureat. Îi învăţăm să nu dea mită la doctor, la judecător sau la poliţist, deci integritatea este unul din obiectivele manua­lului. Practic, vrem să formăm cumva o atitu­dine corectă, o atitudine civică: să respectăm regulile mai ales atunci când nu ne vede nimeni”, a mai spus magistratul.
Manualul a fost întocmit pentru elevii care au împlinit 14 ani. Potrivit codului nostru penal, de la vârsta de 14 ani, copilul poate răspunde penal. „Odată cu primirea buletinu­lui, copilul devine un mic cetăţean care are drepturi şi obligaţii. Din păcate, unii nu ştiu ce înseamnă cu adevărat să primeşti buleti­nul, cred că e doar un obiect de identificat. În realitate, înseamnă că deja ai nişte obligaţii faţă de societate. De asta ne adresăm celor între 14 şi 18 ani, aceştia din urmă din perspectiva primilor cetăţeni care pot vota pentru prima dată în viaţă”, precizează magistratul, potrivit aceleiaşi surse.
În prezent, judecătorul CSM, Cristi Danileţ, se află în discuţii cu Ministerul Justiţiei, cu Consiliul Suprem al Magistraturii şi cu Ministerul Educaţiei cu privire la introducerea unor astfel de ore în curricula şcolară. Edu­caţia juridică nu va fi materie obligatorie, nici măcar opţională, asta cel puţin până când va avea cine să acopere aceste ore. „Deo­cam­dată, proiectul nostru va merge cu carac­ter de pilot şi, probabil, vom vorbi doar de voluntariat cu studenţi la Drept şi judecători. Peste un an, doi, când vom avea şi profesori, vom putea intra, probabil, în curricula şco­lară. În orice caz, nu o văd ca materie obliga­torie, ci doar opţională”, a conchis judecă­torul Cristi Danileţ.  

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
ADR CENTRU

Primaria SIBIU

Management Salubrizare si Protectia Mediului

Pefoc
A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Comunicat Hoghilag
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA