Tribuna
La Sibiu, pe cod de caniculă, te hidratezi la terase sau la ţâşnitoare
Dumitru CHISELIŢĂ
1653 vizualizari
La Sibiu, pe cod de caniculă, te hidratezi la terase sau la ţâşnitoare

"Mesaj 1. Actualizare atenţionare meteorologică COD GALBEN. Fenomene vizate: disconfort termic accentuat şi caniculă. Interval de valabilitate: 13 august. Zone afectate: conform textului şi hărţii (adică şi Sibiul, n.n.). Canicula va persista pe arii extinse în zonele de câmpie şi de podiş, unde disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime, cu mult mai mari decât mediile climatologice specifice perioadei, se vor situa în general între 34 şi 37 de grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile vestice şi sud-vestice. Notă: Local, în noaptea de marţi spre miercuri (13/14 august), temperaturile minime se vor situa în jurul valorii de 20 de grade". Aceasta este avertizarea meteo transmisă de CMR Transilvania Sud Sibiu pentru ziua de marţi. Zi în care mi-am zis că ce poţi să faci altceva mai interesant decât o plimbare prin centrul Sibiului, să vezi cum se descurcă lumea cu codul ăsta galben. Se descurcă.

 

Şi noi ne descurcăm, doar venim din Hipodrom, polul nerecunoscut al caniculei din Sibiu. Cine nu crede, să fi stat zilele acestea în zona mediană a Bulevardului Mihai Viteazu, unde, la canicula aia amărâtă din iulie, aveam doar 44 de grade la soare, că umbră nu prea găseai. Oricum, dacă te mişti mai animat, prinzi ţâşnitoarea aceea de apă din părculeţul dintre blocuri, şi te "hidratezi" până nu pici în cap. Apoi ori o iei pe jos, ori cu autobuzul, ca să ajungi în centru. Să vezi cum e cu codul pe acolo şi cum te poţi hidrata. Nu ştiu, pe vremuri, erau, când era cald, puncte de hidratare cu cort, apă şi loc de odihnit. Nu ştiu cum o fi legea, nici nu mă intere­sează, cert e că în centru e cald. Uite termometrul acela "vintigi" (adică vechi, pentru românii încă vorbitori de limbă română) de la "Optica medicală" al lui Loew îmi arată, la umbră, 30 de grade. La soare e ceva mai mult, punem pariu.

 

 

Căldură mare, dom'le...

 

 

Deci tu eşti un turist din acela care a venit să vadă fascinantul Sibiu, să-şi facă selfi în Piaţa Mare la porum­bei, în Piaţa Huet la calfe sau pe Podul Minciunilor. Şi ţi-i sete. Ce faci? Păi te hidra­tezi, că de aia e caniculă.

Ai mai multe variante de "hidratare". Ori mergi la cele câteva magazine alimentare (puţine pentru cât centru avem) de la Pasajul Scărilor, de pe Brukenthal, de pe Bălcescu sau Avram Iancu, şi-ţi iei de băut: apă, suc, bere. Şi te pui undeva şi faci plinul. Sau intri într-o farmacie unde SUNT puncte de hidratare, dar asta e o iniţiativă privată. Sau te pui la o terasă, unde te hidratezi cu bere la preţ de bere de pe centrul Sibiului. Asta dacă ai loc, că e cam plin peste tot. Se hidratează oamenii, că e caniculă. Mai ceva ca-n Caragiale. Pe bani, că nu e moca.

Dar cu ceva răbdare şi am­biţie, te poţi hidrata şi moca. Uite, în capătul Par­cului ASTRA spre Mitropoliei/Lupaş, avem o ţâşnitoare. Dacă avem răbdare ca tanti aceea care e la rând să binevoiască a-şi termina de spălat plasele de la super­marketuri cunoscute, de clătit peturile şi de aşa mai departe, putem lua un gât de apă acolo. Şi putem apoi face o pauză la umbra copacilor parcului şi pe fon­dul artezienei care acum îşi dovedeşte utilitatea (parcă voiau s-o desfiinţeze?).

Nu-şi face speranţe când vezi cele două corturi amplasate la capătul celălalt al parcului, ele sunt pentru răcorire poli­tică. Adică semnezi pentru Iohannis sau Dan Barna, să poată şi ei candida la preşe­dinţie. Dar asta nu ţine de sete. La fel cum nici lectu­rarea Ordinului nr. 1130 din 10/07/2007, al Ministerului Mediului şi Dezvoltării Dura­bile, nu ţine de rece sau de sete, chiar dacă se referă la locuri "pentru amplasarea punctelor de prim-ajutor şi a punctelor de distribuţie a apei potabile". La Sibiu mere şi aşa, chiar dacă e caniculă de ceva timp, iar 30 şi ceva de grade în pădure nu e egal cu 30 şi ceva de grade în Ţara lui Trafic auto, Termo­pan, Asfalt şi Betoane. Dar dacă nu mai puteţi, vă mai recomandăm pasajul de la Dumbrava. E mai răcoros decât cel de la Bulevard. Şi mai mereţi şi acas'. Ieşiţi seara sau noaptea. E mai răcoare şi poate prindeţi şi ceva curse pe bulevarde. Oricum prognoza spune că se va răcori.

Directorul Direcţiei de Să­nătate Publică (DSP) Sibiu a declarat că a transmis pri­măriilor din judeţ să ampla­seze locuri speciale anti-caniculă în cazul în care se depăşeşte temperatura de 35 de grade Celsius şi indi­cele de temperatură-ume­zeală (ITU) trece de 180 de unităţi.

"Nu s-a depăşit indicele de confort termic. Am reco­mandat, însă, ca la Bru­kenthal să fie un punct permanent unde să se pri­mească apă. Este doar o re­comandare, nu e obliga­toriu", a declarat Gabriel Budescu, pentru Tribuna.







comentarii
1 comentarii

Te ia cu calduri cand vezi portretele tradatorilor de tara...
14.08.2019 22:24
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA