Tribuna
Fabrica Sevis
La Moşna, tradiţiile culinare, remember sau redivivus?
Marius HALMAGHI
804 vizualizari
La Moşna, tradiţiile culinare, remember sau redivivus?

Eugen Roba, primarul comunei Moşna - în perioada 2000-2020 - a insistat să continue tradiţia organizării manifestărilor tradiţionale ale comunei, cu ediţia a VI-a a Festivalului ”Tradiţii Culinare pe Târnave”. Din 2007, câteva manifestări organizate de comună au pus cele trei localităţi pe harta culturii tradiţionale, Moşna devenind o veritabilă capitală rurală a gastronomiei sibiene. ”Festivalul Verzei” (fondat în 2007) şi ulterior ”Tradiţiile culinare pe Târnave” (fondat în 2013) au făcut cunoscută comuna în întreaga ţară; nu întâmplător în 2019, Sibiul a primit titlul de regiune gastronomică europeană, mulţi localnici întrecându-se an de an în a prepara bunătăţi culinare, în concursurile organizate. Aflată la numai 10 km de Mediaş, Moşna a devenit cunoscută pentru legumele sale (vedetă fiind varza, în luna octombrie!), pentru creşterea animalelor (prepararea bunătăţilor din porc fiind - în luna decembrie - un magnet pentru gurmanzi) şi nu în ultimul rând pentru vinul de casă (vinul de Nemşa, fiind o licoare din ce în ce mai puţin cunoscută, datorită abandonului creşterii viţei-de-vie). Manifestările comunei erau organizate după un tipic cunoscut, simpozioanele fiind prilej de dezbateri spontane, temele fiind incitante şi de real interes pentru agricultura contemporană; o agricultură într-o veşnică tranziţie, care se zbate între extensiv (bio şi ecologică, de subzistenţă) şi intensiv (cu riscul cultivării organismelor modificate genetic). În ultimii ani ”Gazeta de Moşna” a avut apariţii trimestriale, fiind printre puţinele publicaţii rurale în care îşi găseau loc dezbateri de idei locale şi zonale, cetăţenii întregului ţinut al „Podişului Mediaşului” fiind conectaţi la informaţia nepartinică şi necenzurată. După 8 martie 2020, când primarul Eugen Roba a  dorit să nu curme tradiţia organizării sărbătorii ”Ziua Femeii”, în căminele culturale din Moşna, Alma Vii şi Nemşa, eveniment aşteptat de toate reprezentantele comunei (prin numeroasa participare), restricţiile pandemice au sistat organizarea manifestărilor. La exact doi ani de la ediţia 2019, Eugen Roba a organizat această nouă ediţie, mai restrânsă - cu respectarea tuturor restricţiilor sanitare în vigoare - într-un spaţiu ideal, la liziera pădurii care a cucerit pe toţi participanţii, la vizitarea circuitului ecomuzeu din comună, organizat de Asociaţia Vecinătăţile Moşnei. Un spaţiu privat, amenajat special pentru susţinerea de mici manifestări culturale, pe care natura l-a înzestrat din belşug, peisajul natural fiind o adevărată desfătare pentru omul îndrăgostit de natură. Într-un REMEMBER necesar, ediţia I a festivalului a demarat la Nemşa, promovând ”Cuptorul de aur”, iar din 2013 mica localitate s-a integrat treptat în circuitele turistice naţionale.
A continuat cu promovarea celui mai frumos loc de belvedere din Moşna, ani de zile în ”Boşperhi” (vechiul loc de maial al saşilor din Moşna) ţinându-se concursurile culinare zonale, pentru ca ultima ediţie să aducă festivalul în centrul comunei, cel mai firesc loc pentru orice manifestare culturală. Respectând tradiţia - fără a aluneca pe poziţii partinice - şi în această ediţie festivalul a pus în dezbatere temele zilei: viitorul agriculturii rurale, modul în care comunităţile rurale pun în valoare patrimoniul cultural şi natural în beneficiul locuitorilor dar şi viitorul gastronomiei tradiţionale locale, element de identitate locală ce nu trebuie abandonat. Veritabil amfitrion, Eugen Roba a fost gazda energică şi organizatorul festivalului, invitaţii săi intervenind în alocuţiuni memorabile, pe temele zilei. Manifestarea a început cu un moment de reculegere în memoria tuturor celor stinşi din viaţă în ultimul deceniu, fiind pomeniţi Nae Roman, Romulus Popa, Sorin Moldovan, Ilia Conca şi poetul şi jurnalistul Laurenţiu Oprea. Deputatul Bogdan Trif, preşedintele organizaţiei judeţene PSD, a mulţumit gazdei pentru întreaga activitate şi l-a rugat să-şi continue munca depusă în folosul comunităţii moşnene!
Consilierul judeţean Pavel Bichicean a subliniat odată în plus, calităţile celui care a fost timp de două decenii gospodarul comunei Moşna, gazda fiind îndemnată să nu renunţe la continuarea proiectelor demarate, astfel încât Moşna să-şi menţină locul cucerit cu greu în ultimii ani. Publicistul Ioan Vulcan - Agniţeanul, la frumoasa vârstă de 86 de ani – ”vocea de aur a radioului românesc” - a ţinut să fie prezent activ la manifestare, povestirile domniei sale evocând vremurile copilăriei, cu muncile grele ale câmpului şi buna creştere voluntară, în care autoeducaţia făcea omul de „omenie”. Erau vremuri dure, când distanţele dintre sate, la târguri, se făceau pe jos, sau cu căruţa pe drumurile desfundate, impracticabile, fiecare „excursie” fiind o adevărată aventură, plină de peripeţii.
În ton cu atmosfera ireală, a naturii îmblânzite, publicistul şi poetul Cornel Fugaciu, animatorul inconfundabil al tuturor manifestărilor moşnene şi medieşene - ”Radio Vacanţa Moşna” fiind cel mai cunoscut produs al publicităţii locale - a lansat ultimul volum de versuri: ”VIOARA din INIMA mea: LUMINA”, încântând audienţa şi smulgând aplauze, prin recitarea unor poeme în stil haiku. Reproducem un fragment din poemul ”PENTRU NOI”: «Ar fi mult prea greu/ să trăim singuri,/ de aceea/ întindem mâna spre alţii/ iar ei ne-o strâng cu tărie/ şi din lumina lor/ vor aprinde/ şi lumina noastră./ Vom lumina împreună (...)». Între degustarea delicateselor pregătite cu grijă - de soţia domnului Eugen Roba, familiile Rodica şi Ionaş Banea, Emilia Roba, Ioan Diac, Nicolae şi Cornelia Borza, Teofil Ghebenei, o echipă unită, nelipsită de la toate manifestările ultimului deceniu - toţi invitaţii s-au bucurat de vocea plină de har a cunoscutei cântăreţe populare Maria Dan Păucean; interpretă consacrată - care a ştiut să cultive folclorul autentic - domnia sa a revenit permanent în Moşna, fiind îndrăgostită de aceste meleaguri, cunoscând bine bucătăria şi oamenii locului. Renunţând la sonorizare, pentru a nu se distorsiona audiţia, Maria Dan Păucean împreună cu solistul Cornel Muntean - coordonatorul ansamblului folcloric 60 Plus Alba Iulia şi laureat al multor festivaluri - au smuls aplauze vii, invitaţii participând efectiv, în cor, la interpretarea majorităţii cântecelor populare; un recital colectiv, unic şi memorabil.
Motto-ul întregii manifestări a fost - ca şi la celelalte ediţii: ”Move&food” - ”Mişcare şi mâncare”, deziderat din ce în ce mai greu de atins, fiind cunoscută înclinaţia spre sedentarism a tinerelor generaţii. Momentul festiv al întregului festival a fost sărbătorirea gazdei, omul Eugen Roba meritând cu prisosinţă un titlu simbolic şi onorific de ”cel mai bun primar - gospodar din judeţul Sibiu!”. De altfel, provocarea şi invitaţiile au fost lansate, la viitoarea ediţie a festivalului fiind aşteptată lucrarea monografică a celor două decenii de administraţie publică în comuna Moşna, toţi moşnenii putând să-şi aducă contribuţia. Până atunci, un sincer ”La mulţi ani” tânărului pensionar, Eugen Roba, omul care nu a fost uitat de adevăraţii prieteni, unii din aceştia venind de departe pentru a-l vizita.
Este şi cazul lui Pierre Masson - un vechi prieten al comunei Moşna  - care nu a reuşit să participe la manifestare!
Ştafeta administrării comunei a fost preluată din mers, noua generaţie trebuind să facă faţă tuturor provocărilor lumii contemporane. Nu ar trebui să uităm cele trei proiecte pentru încurajarea activităţilor turistice implementate cu fonduri europene nerambursabile, în comuna Moşna existând două trasee turistice şi o infrastructură pentru organizarea manifestărilor culturale, de invidiat. Deci nu se pune problema organizării unor manifestări simple, la care fiecare invitat să-şi aducă contribuţia pentru reuşita întâlnirii, majoritatea netrebuind să trăiască din amintiri, punându-şi întrebarea (după o mult prea lungă pauză pandemică): ”Festivalul Verzei 2021” – ”REDIVIVUS”?

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia