Tribuna
PNL
La Consiliul Judeţean – întâlnire informală pe tema managementului deşeurilor
Dumitru CHISELIŢĂ
932 vizualizari
La Consiliul Judeţean – întâlnire informală pe tema managementului deşeurilor
Viitoarea staţie de gestionare a deşeurilor, cât şi Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor au fost motivul unei întâlniri, oarecum informale, care a avut loc, marţi, la Consiliul Judeţean, între reprezentanţii presei pe de o parte şi preşedintele Consiliului Judeţean, Daniela Câmpean, specialiştii din cadrul CJS şi reprezentanţii societăţii AdiEco.

 

NU ştiu dacă s-a dorit sau s-a reuşit cumva un „pact cu presa” pe tema promovării publice  a necesităţii implementării PJGD şi a înfiinţării unei staţii de gestionare în zona Sibiului. Aceasta pentru că discuţia a deviat mai mult pe subiectul „Relaţiile CJS cu presa şi invers”, dar, cel puţin, s-a reuşit o detaliere mai largă şi pe înţelesul tuturor a ceea ce înseamnă managementul deşeurilor, de la colectarea până la reciclarea şi reutilizarea lor, domolirea panicii publice (folosită şi politic, se pare) cu privire la „noile gropi de gunoi care put” şi care se pare că au revoltat o parte din locuitorii unor localităţi din jurul Sibiului.

 

Suntem cam în urmă cu colectarea selectivă

 

Astfel, Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor are ca obiective, de exemplu, ca reciclarea  deşeurilor municipale să ajungă, de la 50% anul acesta, la minim 65% în 2035. Deşeurile municipale colectate separat, precum carton/hârtie, plastic, metale, bio, etc., nu pot fi depozitate sau eliminate prin depozitare, fiind necesare, astfel, modernizarea staţiilor de sortare-transfer din judeţ şi construirea unei instalaţii de tratare mecano-biologică (TMB).

 

Există două alternative în acest sens. Una este cea a modernizării, reabilitării şi retehnologizării staţiilor de transfer, sortare şi compostare existente, plus înfiinţarea unei

instalaţii de tratare mecano-biologică cu biouscare şi de incinerare cu valorificare energetică a reziduurilor din instalaţii şi a construcţiei de celulă nouă de depozitare. Rezultatul ar fi reducerea cantităţiii de deşeuri depozitate, creşterea gradului de reciclare şi valorificare, dar costurile de operare vor fi mai mari. O a doua alternativă ar fi cea prezentată marţi: extinderea sistemului de colectare separată a deşeurilor reciclabile, extinderea sistemului de colectare separată a biodeşeurilor, modernizarea - extinderea instalaţiilor de transfer, sortare şi compostare, o instalaţie TMB cu digestie anaerobă şi construcţia unei celule noi de depozitare.

 

Concret, despre proiect

 

Proiectul îşi propune realizarea unei instalaţii de tratare mecano-biologică a deşeurilor cu digestie anaerobă (biodeşeuri şi deşeuri reziduale) colectate separat din pubela neagră şi pubela maro, realizarea unui nou depozit de deşeuri nepericuloase care să deservească întreg judeţul Sibiu şi achiziţionarea de noi echipamente pentru colectarea separată a deşeurilor: containere, pubele pentru toate Unităţile Administrativ - Teritoriale deservite de proiect. Mai sunt prevăzute construirea de centre de colectare a deşeurilor de la populaţie cu aport voluntar, modernizarea, reabilitarea şi optimizarea instalaţiilor existente de sortare, compostare şi transfer construite prin PHARE şi optimizarea staţiilor de sortare şi compostare de la Şura Mică şi Târnava.

Avantajele acestui proiect sunt că astfel se produce biogaz -sursă de energie regenerabilă, emisiile de gaz cu efect de seră sunt minime, se reduc masa şi volumul deşeurilor prin prelucrare, se reduce cantitatea reziduurilor care ajung pe depozit, se

creează noi locuri de muncă, se aduc venituri UAT-ului în a cărei rază operează şi se dezvoltă infrastructura zonei, atrăgându-se şi alte investiţii.

 

Cât despre alte aspecte ale acestei investiţii menţionăm aici că noi, presa, suntem deschişi în a mediatiza orice informaţie care să elimine bănuieli sau alte reacţii negative, atâta timp cât şi autorităţile şi partenerii lor vor oferi informaţiile necesare.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia