Tribuna
PNL
La Casa Albastră, expoziţie fotodocumentară dedicată Revoluţiei din 1989 de la Sibiu
Dumitru CHISELIŢĂ
981 vizualizari
La Casa Albastră, expoziţie fotodocumentară dedicată Revoluţiei din 1989 de la Sibiu

De marţi şi până pe 5 ianuarie 2020, la Casa Albastră, cei care doresc să îşi reamintească, (sau să afle, pentru mai tinerele gene­raţii care nu au prins momentul) de ceea ce a însemnat momentul 1989 în Oraşul Martir Sibiu, pot vedea, cel puţin la nivelul unei expoziţii "în mers" (în sensul că este încă deschisă pentru a primi material documentar), materialul documentar (cât a mai rămas) al Revoluţiei din 1989 din oraşul nostru.

"Expoziţia "Muzeul viu. 30 de ani de la Revoluţia din 1989. Mărturii despre atmosfera din decembrie 1989 la Sibiu" avându-i drept cu­ratori pe  Adrian Georgescu şi Ser­giu Chideşa, face parte dintr-un proiect mai amplu, în curs de desfăşurare, "Muzeul viu - 30 de ani de la Revoluţia din 1989", cofinanţat de Consiliul Local şi Primăria Mu­nicipiului Sibiu şi este o consecinţă a campaniei de donaţii prin care colecţia de istorie contemporană a Muzeului de Istorie "Casa Al­temberger" s-a îmbogăţit cu măr­turii importante privind evenimen­tele de atunci, alături de piese deja existente în colecţiile muzeului.

Astfel, aici pot fi văzute fotografii din timpul revoluţiei, făcute cu riscurile inerente ale momentului (ori să fii împuşcat de cine ştie cine, ori să fii agresat chiar de revolu­ţionari, sub acuzaţia că ai fi "secu­rist" sau "terorist"), drapele sau lozinci purtate de cei care au ieşit în stradă, ziare locale de epocă sau cărţi-mărturii apărute în perioada imediată.

Despre importanţa acestei expo­ziţii au vorbit din partea Muzeului Naţional Brukenthal,  directorul general adjunct al muzeului, Iulian Condoiu, dr. Alexandru Constantin Chituţă şi Raluca Teodorescu.

Expoziţia este al treilea eveni­ment din amplul proiect "Muzeul viu. 30 de ani de la Revoluţia din 1989", prima etapă fiind campania de strângere de material docu­mentar iar a doua, expoziţia exte­rioară "de conştientizare" şi va ur­ma, pe parcursul acestei luni, o campanie educativă, cu "target" pe copii şi elevi, apogeul evenimen­tului fiind o serie de conferinţe, ce vor avea loc între 19 şi 21 decem­brie având ca tematică tot mo­mentul 1989, susţinute de perso­nalităţi importante la nivel naţional şi internaţional. Cu acest prilej, s-a mai făcut un apel pentru cei care doresc să doneze muzeului material documentar (fotografii, video, publicaţii, alte obiecte) din perioa­da decembrie 1989 la Sibiu.

Hans Tischler, consulul Germaniei: "Toate libertăţile ce le avem acum, (...) nu ar fi fost posibile fără Revoluţie"

Despre importanţa momentului 1989 şi necesitatea reamintirii sale acum la 30 de ani, au vorbit Hans Tischler, consulul Republicii Fe­derale Germania la Sibiu, gl. bg. prof. univ. dr. Ghiţă Bârsan, rectorul Academiei Forţelor Terestre "Nico­lae Bălcescu" şi dr. Alexiu Tatu, di­rec­torul Direcţiei Judeţene a Arhi­velor Naţionale Sibiu.

Consulul Hans Tischler a spus, cu această ocazie, că evenimentele din România din 1989 au fost cruciale pentru întregul continent european. "Din nefericire, spre deosebire de  revoluţia din Ger­ma­nia (evenimentele din RDG pre­mergătoare unificării Germaniei, n. red.)  în cea de la 1989, din Româ­nia mai multe mii de români şi-au pierdut viaţa. Ei şi-au vărsat sân­gele pentru libertate aici în Româ­nia. Toate libertăţile ce le avem a­cum, libertatea de expresie, liber­tatea de a călători, de a studia oriunde doreşti, toate acestea nu ar fi fost posibile fără Revoluţie, deci este foarte important să se spună, în special tinerilor, că mulţi români şi-au pierdut vieţile, şi că libertăţile de care beneficiem acum sunt fructele a ceea ce au făcut ei. Ei au luptat pentru libertate şi pentru libertăţi care erau inimaginabile în anii comunismului", a spus Hans Tischler.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia