În fața monumentului pe care sunt înscrise numele agnițenilor căzuți pe câmpurile de luptă, a avut loc un ceremonial militar-religios și un scurt program artistic
Ceremonia a început cu intonarea imnului național al României, după care preoții parohiilor din Agnita împreună cu Protopopul dr. Andrei Iancu, au săvârșit o slujbă religioasă pentru cei care au luptat pentru întregirea neamului.
După rugăciune, preotul Florin Țânț, părintele bisericii Sf. Nicolae a ținut o alocațiune în care a menționat că, „Ziua de 1 Decembrie este un prilej binecuvântat de a reflecta nu doar la unitatea noastră ca neam, ci și la chemarea de a fi împreună în credință, nădejde și dragoste. …. Să-i purtăm în rugăciunile noastre pe cei care s-au jertfit pentru această țară, pe înaintașii noștri și să cerem Bunului Dumnezeu să ne călăuzească pașii spre un viitor plin de speranță, sub ocrotirea Sa. … În final vă îndemn să rămânem aproape de Biserică, unde se află sufletul neamului nostru și să trăim în armonie și iubire, împlinind poruncile Lui Dumnezeu”.
Reprezentantul Centrului Național de Instruire Întrunită Getica de la Cincu, colonel Ginel Blaga a menționat că: „În fiecare an, întreaga națiune și militarii Armatei Române duc, în această zi, flori la mormintele și monumentele eroilor care s-au jertfit pentru realizarea idealurilor naționale, astfel ca noi și urmașii noștri să ducem mai departe ființa neamului românesc. Visul de veacuri al românilor a fost posibil și datorită faptelor de vitejie, curaj, și eroism ale ostașilor români de pe aceste meleaguri. Numele înscrise pe acest monument sunt ale celor care nu au ezitat și au mers până la sacrificiul suprem dându-și viața pe câmpurile de luptă, fapt care ne fascinează și astăzi și care ar trebui să constituie un exemplu pentru noi toți. …Amintind de sacrificiul suprem al înaintașilor noștri și onorând memoria acestora, nu trebuie să ne temem de viitor, căci de acțiunile fiecăruia dintre noi depinde ca tinerele generații să trăiască în pace, prosperitate și stabilitate.”
Alin-Ciprian Schiau-Gull, primarul orașului, după ce le-a mulțumit celor prezenți pentru participare la acest eveniment a spus:
„Înaintașii noștri au avut înțelepciunea să așeze speranțele, dorințele și avântul românilor pe făgașul firesc al luptei pentru unitate națională, au știut să armonizeze opinii divergente înțelegând importanța unirii. Cel mai important mesaj al zilei de 1 Decembrie este unitatea noastră, ca națiune, în fața încercărilor dure. De-a lungul istoriei am dovedit că putem fi uniți în fața adversităților și că împreună putem depăși cele mai grele obstacole. 1 Decembrie este un eveniment istoric, devenit simbol, în fața căruia, în fiecare an, ne plecăm fruntea și spunem cu recunoștință – mulțumesc!”
Pe acordurile Imnului Eroilor, pe soclul monumentului au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei Agnita, a Centrului Getica, Consiliului Local Agnita, a instituțiilor locale și a partidelor politice.
Momentele solemne au fost urmate de un scurt program artistic realizat de grupul vocal al Casei de Cultură „Ilarion Cocișiu” pregătit de profesoara Doina Părău, cu cântece și poezii patriotice.
Felicitați de primar pentru frumosul moment artistic, tinerii artiști au ținut să facă, împreună cu acesta, o fotografie în fața monumentului.
I Bârsan
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |