Tribuna
La AFT, reprezentanții Băncii Naționale Române și ai Agenției BNR Sibiu au devoalat istoria Tezaurului trimis la Moscova
Adrian Petre POPESCU
594 vizualizari
La AFT, reprezentanții Băncii Naționale Române și ai Agenției BNR Sibiu au devoalat istoria Tezaurului trimis la Moscova

Începând cu anul trecut, Consiliul de administrație al BNR a inițiat o nouă abordare a problematicii tezaurului României de la Moscova, în sensul informării opiniei publice internaționale și a factorilor de decizie cu privire la cele 91,5 tone de aur fin confiscate de puterea bolșevică din Rusia în urmă cu 106 ani, ceea ce reprezintă o creanță legală, validă și exigibilă. Astfel, au fost organizate, la Cracovia, Varșovia, Viena, Bremen și Tel Aviv, iar anul acesta la Bruxelles,Washington DC și Chișinău, dezbateri, lansări de cărți și expoziții care abordează modul prin care o parte covârșitoarea a tezaurului Băncii Naționale Române este sechestrat de Rusia, care refuză fără temei returnarea întregului tezaur. Din aceste motive se cuvine ca  istoria Tezaurului trimis la Moscova să fie devoalată, să se prezinte conținutul prețiosului dosar cunoscut sub numele de „Moscova 1”, dar și înscrisurile oficiale despre cele două transporturi expediate la Moscova, în decembrie 1916 şi iulie 1917, când s-au trimis: ”stocul de aur al BNR; obiecte şi materiale ale Băncii Naţionale; efecte bancare provenite de la CEC” şi tezaurul identitar al României, anume ”documente de arhivă, artefacte şi obiecte istorice, colecţii muzeale şi ale Academiei Române”.

 

Acest demers de informare publică a fost înclus și în proiectul „Lideri pentru lideri”, desfăşurat la AFT sub deviza „Educaţie. Dezvoltare. Împreună.”. A fost o oportunitate pentru studenții Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu de a afla de la  reprezentanții Băncii Naționale Române (BNR) și ai Agenției BNR Sibiu, care au fost momentele cheie ale pierderii tezaurului, contextul internațional al vremii și demersurile ulterioare de recuperare. 

 

În acest cadru a fost lansat și volumul de excepție: „Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol”, semnat de istoricul și consilierul Guvernatorului BNR Cristian Păunescu. Domnia sa a interacționat cu mediul cazon și cu ceilalți invitați de la AFT, alături de istoricul militar Ilie Schipor și istoricul-diplomat Mihai Gribincea. Activitatea s-a transformat într-o experiență educativă și interactivă, un spațiu de reflecție asupra valorii simbolice și materiale a tezaurului, precum și asupra rolului istoriei în înțelegerea identității naționale. În plus participanții au aflat că volumele semnate de istoricul Cristian Păunescu, care au fost traduse și în limba engleză, inserează condițiile evacuării stocului de aur al BNR în Rusia, consecințele confiscării stocului de aur pentru economia românească și eșecul tratativelor postbelice româno-sovietice, cadrul celor două restituiri mărunte ale valorilor istorice și artistice românești evacuate la Moscova (1935, 1956), precum și discuțiile dintre liderii celor două partide comuniste în 1965, evoluția problemei tezaurului BNR după 1990 implicit valoarea  documentelor descoperite în arhivele din Rusia de istoricului  militar Ilie Schipor.

 

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna