Tribuna
PNL
Junii Sibiului şi Silvia Macrea, onoraţi pe scena Festivalului „Cântecele Munţilor”
Junii Sibiului şi Silvia Macrea, onoraţi pe scena Festivalului „Cântecele Munţilor”
19 ansambluri din opt ţări de pe trei continente, şase zile de festival - sunt cifrele care conturează cea de-a 44-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Cântecele Munţilor”. Evenimentul din acest an a avut un caracter special, căci Junii Sibiului şi Silvia Macrea au primit distincţii la cel mai înalt nivel, în semn de recunoaştere a activităţii de conservare şi promovare a folclorului românesc.

Ansamblurile "Nouvelle Époque" - Canada, "Lanzhou" - China, "Stobi" - Macedonia, "Abrašević" - Serbia, "Sonechko" - Ucraina, "Athanasia", "Achna Forest" şi "EAC Larnaca" - Cipru, Orchestra "Lăutarii" - Republica Moldova, "Bihorul" - Oradea, "Timişul" - Timiş, "Arcanul" - Fundu Moldovei, Şcoala de Dans "Ioan Macrea", "Mărginimea", "Ardealul", "Ceata Junilor" - Sibiu, "Veteranii Junii Sibiului", Fanfara din Turnişor, Orchestra de Tineret a Ansamblului Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului" şi Ansamblul Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului" au făcut spectacol la cea de-a 44-a ediţie a Festivalului "Cântecele Munţilor", desfăşurat la Sibiu în perioada 31 iulie - 6 august 2019. Spectacolele în aer liber, evenimentele cu specific culinar, parada portului popular şi atelierele de dans au fost evenimentele centrale ale festivalului.

 

Silvia Macrea şi Junii Sibiului - distincţii la cel mai înalt nivel  de la Preşedintele României

 

Pentru Junii Sibiului, festivalul a fost încărcat de emoţie, căci spectacolele au fost susţinute sub genericul aniversar "Junii Sibiului - 75 de ani de activitate", iar Ansamblul Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului" şi Silvia Macrea, coregraf şi manager CJCPCT "Cindrelul-Junii", au primit distincţii la cel mai înalt nivel.

La data de 1 august 2019, Klaus Iohannis, preşedintele României, a semnat decretele de decorare a Ansamblului Folcloric Profe­sionist "Cindrelul-Junii Sibiului" şi a doamnei Silvia Macrea, cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, apreciind "activitatea importantă pusă în slujba artei spectacolului", respectiv "activitatea importantă pusă în slujba promovării valorilor româneşti, atât în ţară cât şi peste hotare", conform comunicatului de presă al Administraţiei Prezidenţiale. Astfel, vineri, 2 august, Junii Sibiului au sărbătorit conferirea distincţiilor printr-o horă jucată, în Piaţa Mare, împreună cu ansamblurile participante în festival şi numeroşi spectatori. A fost momentul când Junii Sibiului, cei care timp de 75 de ani au construit una dintre cele mai frumoase pagini ale istoriei culturii tradiţionale din România, au marcat alături de public recunoaşterea la cel mai înalt nivel a activităţii derulate de ansamblu şi de doamna Silvia Macrea.

"Respect, onoare şi emoţii simţim noi, mem­brii Ansamblului "Cindrelul-Junii Sibiului", în aceste momente. Sunt distincţii care încununează, la cel mai înalt nivel, activitatea neîntreruptă de 75 de ani a Ansamblului Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului", fiind totodată cea mai mare onoare care ne-a fost acordată vreodată. Bucuria decernării Ordinului Meritul Cultural în grad de Cavaler este înzecită, mai ales că distincţiile ne sunt oferite de Excelenţa Sa, domnul Klaus Iohannis, Preşedintele nostru din Sibiu!", a declarat Silvia Macrea vineri seara.

Duminică, doamna Silvia Macrea a primit pe scena Festivalului "Cântecele Munţilor" titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu. "Am considerat că în seara aceasta, când Junii aniversează 75 de ani de la înfiinţarea Ansam­blului, este momentul potrivit să înmânez această distincţie doamnei Silvia Macrea chiar în Piaţa Mare, acolo unde Junii, conduşi de Silvia Macrea, ne-au încântat cu zeci de spec­tacole de-a lungul anilor şi în faţa publicului, a sibienilor care apreciază acest festival şi o preţuiesc pe Silvia Macrea, pentru tot ceea ce face şi reprezintă în lumea folclorului românesc", a declarat doamna Astrid Fodor, primarul Municipiului Sibiu, la înmânarea distincţiei şi a cheii simbolice a oraşului.

Tot duminică, doamna Daniela Cîmpean, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, a vorbit despre dragostea pentru tradiţii pe care Junii Sibiului o menţin vie şi în semn de recunoştinţă, a acordat medalii "Veteranilor Junii Sibiului" şi a anunţat că într-un eveniment special va mulţumi tuturor celor care fac parte din marea familie a Junilor şi că va propune acordarea titlului de cetăţean de onoare al judeţului Sibiu doamnei Silvia Macrea.

La ceas aniversar, activitatea de 75 de ani a Ansamblului a fost recunoscută prin Diplome de excelenţă decernate de Televiziunea Română şi de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

 

Spectacole la superlativ

 

... Astfel pot fi definite cele trei seri petrecute în Piaţa Mare, în cadrul festivalului. Vineri, alături de Junii Sibiului a fost sărbătorită şi Iuliana Tudor la împlinirea a 20 de ani de carieră în Televiziune, acordându-i-se distincţii de către Televiziunea Română, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Consiliul Judeţean Sibiu. Mai mult, nume de prim rang ale muzicii uşoare şi populare au venit alături de Junii Sibiului şi Iuliana Tudor să cânte melodii tradiţionale şi să danseze jocuri populare româneşti.

La "Cântecele Munţilor", călătoria tradiţională ne-a dus din Europa în Asia şi America, punctând: dansul cu 32 de pahare pe cap al ciprioţilor, dansul în pantofi cu crampoane al canadienilor, cântecele interpretate la vioara chineză-erhu, acrobaţiile ucrainenilor,  obiceiurile de nuntă ale sârbilor, bătutele, brâiele, haţeganele şi învârtitele românilor, obiceiurile legate de viaţa omului ale macedonenilor.

Duminică, sărbătoarea Junilor a continuat sub genericul Junii Sibiului Altfel: într-o demonstraţie de forţă şi creativitate, artiştii au arătat că dansurile şi cântecele populare româneşti fac casă bună cu valsul şi cu tradiţiile specifice altor nouă ţări. Protagonişti au fost: interpreţi de muzică populară şi cele patru generaţii de Junii ai Sibiului. Seara de duminică a fost marcată şi de două evenimente speciale: aniversarea a 25 de ani de carieră pentru Adrian Neamţu şi momentul In memoriam Camelia Peligrad, special gândit pentru a omagia activitatea violonistei prea devreme plecată dintre noi.

***

Marţi, gongul de final al festivalului a bătut la seara cipriotă, unde voia bună şi antrenul, alături de bucatele tradiţionale, au adus atmosfera de petrecere cipriotă la Sibiu.

Cea de-a 44-a ediţie a Festivalului Interna­ţional de Folclor "Cântecele Munţilor" a fost organizată de Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul-Junii" Sibiu, acţiunea fiind cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu; coproducător: TVR.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Comunicat de presa Miodent srl

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia