Tribuna
Jocuri de cazinou cu o istorie mai lungă decât credeai
Jocuri de cazinou cu o istorie mai lungă decât credeai

Când vine vorba de jocurile de noroc, marea majoritate a oamenilor se gândește la pacanele. Într-adevăr, jocurile la aparate sunt cele mai populare și răspândite jocuri de noroc din lume (după loterie, bineînțeles) dar ele nu sunt nici de departe cele mai vechi și cele mai răspândite jocuri pe care le regăsești la un cazinou, fie el online sau în lumea reală.

 

Jocurile de noroc organizate și reglementate au fost parte din viața de zi cu zi a umanității timp de secole. Primul cazinou (care încă nu se numea cazinou, bineînțeles) a fost deschis în Veneția în anul 1638 - între pereții lui, vizitatorii care veneau în orașul-stat pentru carnival puteau juca basetta, un joc de cărți, și biribi, un joc care stă la baza ruletei.

Jocurile de noroc inventate în această perioadă sunt jucate și azi atât online cât și în cazinourile din lumea reală în forme aproape neschimbate.

 

Ruleta

Cum spuneam, jocul de noroc italian biribi, jucat încă din secolul XVII în primul cazinou din Veneția, stă la baza jocului modern de ruletă. Jocul s-a născut din combinația dintre acel biribi și jocurile de genul „roata norocului” jucate pe aceea vreme. Legenda spune că roata de ruletă a fost inventată de către matematicianul francez Blaise Pascal din greșeală - el încerca, de fapt, să construiască un perpetuum mobile, iar rezultatul a fost o roată ce s-a putut folosi perfect pentru jocuri de noroc.

Nu se știe exact când a apărut ruleta - se știe, însă, că jocul a fost jucat în forma sa actuală la Paris în 1976, cel puțin așa reiese din romanul La Roulette, ou le Jour de Jacques Lablée, publicat în acel an, care descria în detaliu un joc de ruletă la Palais Royal din Paris.

 

Baccarat

Baccarat este printre cele mai rapide jocuri de cazinou din lume - este atât de rapidă încât cazinourile au introdus o variantă mai lentă, numită „Baccarat Squeeze” pentru a ține jucătorii în suspans mai mult timp.

Numele uzual al jocului provine din Franța, unde Baccarat și variantele sale - Punto Banco și Chemin de fer - au fost foarte populare la începutul secolului XVIII. Originile jocului sunt necunoscute, însă.

Conform expertului britanic în istoria jocurilor David Parlett, Baccarat s-a născut din jocuri de noroc similare originare din Asia, aduse din China de către marinarii europeni cândva prin secolul XVII. Există și astăzi mai multe jocuri de noroc jucate cu cărți în Asia care sunt similare cu jocul modern de baccarat.

 

Blackjack

Blackjack este printre cele mai populare jocuri de cazinou în lume, și unul dintre puținele care se pot juca și profesional. De asemenea, el este printre cele mai vechi jocuri de noroc europene.

Primul care menționează precursorul jocului de blackjack, un joc spaniol numit ventiuna, este celebrul Miguel de Cervantes, scriitorul care a dat lumii personajul Don Quixote. Într-o nuvelă scrisă între 1601 și 1602, Cervantes menționează jocul numit ventiuna jucată în regiunea Castilia în aceea perioadă, ceea ce înseamnă că jocul era comun încă din secolul XVI.

Din Spania, ventiuna a ajuns în Franța și Marea Britanie, apoi și în America de Nord. El a devenit extrem de popular în perioada Goanei după aur din Klondike (1896-1899), și atunci și-a primit și numele de Blackjack.

Jocul a supraviețuit în Las Vegas, iar de acolo s-a răspândit în toate cazinourile din lume - apoi și în cele online. El este jucat într-un format aproape neschimbat până în ziua de azi.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA