Tribuna
Sevis
Iohannis, la încheieriea misiunii NATO din Afganistan: "militarii noștri s-au adaptat războiului asimetric"
Iohannis, la încheieriea misiunii NATO din Afganistan:
Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o alocuțiune în cadrul ceremoniei militare prilejuite de încheierea misiunii NATO Resolute Support din Teatrul de Operații din Afganistan.

 

 

El a declarat că "misiunea Forțelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărțile de istorie drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară în afara teritoriului naţional de după cel de-al Doilea Război Mondial", deoarece "Pe parcursul a 19 ani, peste 32.000 de militari au participat la acțiunile desfășurate în Afganistan. Sunt mii de femei și bărbați care au lăsat în țară părinți, cărora nu au mai putut să le fie aproape când le-a fost greu, au lăsat în țară copii, pe care nu i-au mai putut vedea crescând, au lăsat oameni dragi, de care s-au despărțit o vreme pentru a lua parte la o misiune care le-a pus viața în pericol. Este un efort susținut, pe care doar oamenii devotați și curajoși sunt capabili să îl facă, și pentru toate acestea vă suntem profund recunoscători tuturor celor care ați fost implicați".

 

"Participarea la această amplă operație militară a reprezentat și o poziționare strategică importantă a României, țara noastră așezându-se astfel alături de statele membre NATO în războiul global împotriva terorismului și demonstrând aderarea autentică la un set de valori euro-atlantice. Totodată, România a arătat că este un partener de încredere al Statelor Unite ale Americii, greu încercate de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

Ca urmare a angajamentelor asumate, contribuţia militară românească în cadrul acestei operaţii a crescut ulterior.

Prezenţa noastră în Afganistan ne-a adus respectul aliaților și al partenerilor de coaliţie, al comunităţii internaţionale, atât pentru decizia de a ne implica în această operaţie, cât şi pentru felul în care militarii români şi-au demonstrat profesionalismul, au cooperat cu militarii altor naţiuni şi au relaționat cu populaţia civilă din zonă. În plan politic şi în plan militar, România şi-a respectat angajamentele asumate, rămânând în Afganistan până la îndeplinirea misiunii și retragerea forțelor NATO", a mai spus Iohannis.

El a subliniat că "Toate acestea au fost posibile, în primul rând, datorită contribuției militarilor români, care nu doar că și-au dovedit abilitățile tehnice, rigoarea și caracterul, dar au avut de câștigat și lupta cu o climă și o zonă geografică aspre, aceste condiții făcând și mai dificile misiunile. Însă, cu tenacitate și hotărâre, militarii noștri s-au adaptat războiului asimetric și unor proceduri în permanentă schimbare. Este o performanță care merită din plin respectul nostru. Totodată, a fost un efort uriaş şi în ţară, pentru a forma şi pregăti contingentele, pentru a proiecta forţa la mii de kilometri, pentru a susţine logistic şi financiar mai mult de 19 ani de participare în Teatrul din Afganistan".

 

"Dar dincolo de cifre și statistici, succesul acestei misiuni se datorează în mare parte şi susținerii din partea familiilor militarilor, rămase acasă.Copii cu un părinte plecat în misiuni, rude care primeau cu inima strânsă fiecare știre despre evoluțiile din zonele de conflict sau care își trăiau în ţară bucuriile și dramele, fără ca militarii noştri să poată lua parte la ele, cu toții au fost parte a efortului din Afganistan. Nu este uşor să stai cu urechea la radio, cu ochii la televizor, să tresari la fiecare semnal al telefonului sau de fiecare dată când o maşină militară opreşte în apropierea casei tale", a mai spus preşedintele.

 

Klaus Iohannis a mai mulţumit, cu acest prilej, "statelor alături de care ne-am desfăşurat misiunile în Afganistan pentru sprijinul acordat, în special Statelor Unite ale Americii". El a mai mulţumit, după aceea, "Armatei noastre, Jandarmeriei și Poliției Române pentru modul exemplar în care şi-au făcut datoria".

Bilanţul misiunii româneşti în Afganistan s-a soldat cu 27 de militari morţi şi alţi 227 răniţi.

 

 

18 drapele de luptă decorate de Iohannis

 

În semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor deosebite  obţinute de către militarii români în îndeplinirea misiunilor specifice în Teatrul de Operaţii din Afganistan și pentru contribuţia adusă la promovarea imaginii României, preşedintele Iohannis a decorat 18 drapele de luptă.

"...În semn de apreciere a înaltului profesionalism și a rezultatelor deosebite obținute de personalul unității în îndeplinirea misiunilor specifice în Teatrul de Operații din Afganistan, pentru contribuția adusă la promovarea imaginii Armatei României, președintele a conferit Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari, Drapelului de Luptă al Comandamentului Forțelor Întrunite "General Ioan Emanoil Florescu" și Drapelului de luptă al Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale. Au mai fost conferite: Ordinul "Virtutea Militară” în grad de Mare Ofițer, cu însemn de război, pentru militari, Drapelului de Luptă al Batalionului 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu”, Drapelului de Luptă al Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei” și Drapelului de Luptă al Batalionului 495 Parașutiști "Căpitan Ștefan Soverth"; Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Comandor, cu însemn de război, pentru militari, Drapelului de Luptă al Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada", Drapelului de Luptă al Batalionului 30 Vânători de Munte "Dragoslavele", Drapelului de Luptă al Batalionului 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi" și Drapelului de Luptă al Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni".

Cu Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Ofițer, cu însemn de război, pentru militari, a fost decorat Drapelului de Luptă al Batalionului 341 Infanterie "Constanța". La fel, s-au mai decorat, cu Ordinul "Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari, Drapelele de Luptă ale: Batalionului 151 Infanterie „Războieni”, Batalionul 812 Infanterie "Bistrița", Batalionul 811 Infanterie "Dej”, Batalionului 634 Infanterie "Mareșal Józef Piłsudski" şi al Regimentului 307 Infanterie Marină "Heracleea";

    Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari, Drapelului de Luptă al Bazei 90 Transport Aerian „Comandor Aviator Gheorghe Bănciulescu” și Drapelului de Luptă al Componentei Operaționale Aeriene „General Comandant-Aviator Ermil Gheorghiu”.

Totodată, în semn de apreciere a înaltului profesionalism și a rezultatelor importante obținute de personalul unității în îndeplinirea misiunilor specifice în Teatrul de Operații din Afganistan, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, Drapelului de Luptă al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

 

 

 

Barna ştie că PNRR va fi aprobat în septembrie

 

foto: facebook/Dan Barna

 

Dan Barna, vicepremier şi lider USR, este sigur că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va fi aprobat de Comisia Europeană în septembrie. În plus, el susţine că la începutul lui 2022 vor veni şi primii bani în ţară.

 

Barna a spus, la televiziunea publică, despre PNRR, că "lucrurile sunt exact aşa cum e normal să fie", în sensul că Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost la Bruxelles unde s-a clarificat "marea parte a detaliilor" pe reformă şi investiţii şi că, "în septembrie vom avea aprobat programul" iat de anul viitor "vor veni primele zeci de milioane în ţară pe proiectele aflate în desfăşurare”. Referitor la aşteptata rectificare  a bugetului, Barna susţine că aceasta va fi adoptată de Guvern peste o lună.

 

 

Gheorghiţă despre evoluţia infectărilor: "Estimările noastre sunt cât se poate de clare"

 

foto: gov.ro

 

Întrebat dacă, în contextul creşterii anunţate a cazurilor noi de infectare cu "varianta Delta", a fost făcută o proiecţie, şeful Comitetului Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, colonel Valeriu Gheorghiţă, a răspuns că există  estimăîri "cât se poate de clare" că se va înregistra "o creştere a numărului de cazuri lent, dar progresiv în perioada următoare".

"Nu este relevantă cifra de astăzi. Este important să vedem care va fi evoluția pe următoarele 7-14 zile pentru a putea într-adevăr să definim un trend al evoluției epidemiologice, însă, este important să fim foarte atenţi la respectarea măsurilor de prevenţie, să evităm, totuşi, zonele supraaglomerate atunci când nu e neapărată nevoie să fim prezenţi acolo, să încercăm să respectăm pe mai departe măsurile celelalte, cum ar fi masca de protecţie, să aerisim spaţiile, să fim atenţi la regulile de igienă personală şi, bineînţeles, cel mai important este să ne adresăm pentru vaccinare, pentru că este evident, sunt dovezile, care sunt imbatabile, vaccinarea este principala soluţie prin care noi putem să limităm consecinţele negative ale acestei pandemii" a spus Gheorghiţă.

 

El susţine că, în comparaţie cu mortalitatea "înregistrată în valul precedent, în momentul de faţă circa 3,3% este, practic, numărul celor care îşi pierd viaţa din cauza acestei maladii, comparativ cu ce se întâmpla data trecută. Deci mortalitatea este undeva de 30 de ori mai redusă comparativ cu valul precedent".

 

 

 

 

 

Nicușor Dan l-a schimbat pe directorul Spitalului Colţea

 

Foto: facebook/Nicuşor Dan

 

 

Primarul general al Bucureştiului, Nicuşor Dan, a anunţat, pe pagina sa de facebook, că l-a schimbat din funcţie pe directorul Spitalului Colţea, Mircea Lupuşoru.

"Am hotărât să nu mai prelungesc mandatul directorului Spitalului Clinic Colțea, Mircea Lupușoru. E nevoie de o nouă conducere a acestui spital și va urma un concurs pentru asta", spune Nicuşor Dan.

 

Până la organizarea unui nou concurs de ocupare a postului, interimatul va fi preluat, dpuă cum susţine N. Dan, de către medicul Paul Daniel Iordache, epidemiolog, "doctor al Universității Reykjavik din Islanda și asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, un bun profesionist din domeniul sănătății".

 

"Hotărârea mea fusese luată cu ceva vreme în urmă, iar schimbarea conducerii e primul pas din reforma necesară în acest spital și în alte spitale din subordinea Primăriei Capitalei. Le mulțumesc medicilor care au semnalat inclusiv astăzi problemele de management din spital", a mai spus Nicuşor Dan.

 

 

Omul de afaceri Nelu Iordache dus la DNA direct din aeroport

 

 

Nelu Iordache, patron al companiei Romstrade, a fost ridicat miercuri, de către procurorii anticorupţie, direct de pe aeroiport şi și dus pentru audieri la DNA. Iordache este considerat un "rege al asfaltului" şi a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie. El mai are o condamnare, ne-definitivă, de un an şi jumătate de închisoare.

Condamnarea a fost pronunţată pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare, fiind acuzat că a înregistrat în contabilitatea companiei de transport aerian Blue Air achiziţii fictive de materiale publicitare, astfel prejudiciind statul român cu două milioane euro. Decizia nu este definitivă. În ianuarie 2020, Nelu Iordache a mai fost achitat, definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar de corupţie, legat de modernizarea Transalpina.

 

 

Scandalul "documentului lui Cîţu" continuă

 

foto: gov.ro

 

Un document cu antetul Guvernului care stabilește strategia de comunicare a echipei lui Florin Cîțu în campania din PNL a început să facă valuri atât în PNL cât şi în viaţa publică românească. Documentul având antetul Guvernului, stabilește strategia de comunicare a echipei lui Florin Cîțu în campania internă împotriva lui Ludovic Orban.

Orban a cerut deja demiterea celor care au permis folosirea banilor publici în lupta internă din partid, dar premierul şi candidatul Florin Cîţu spune că nu crede că documentul este real.

"Dacă este adevărat acel document, cine a elaborat acel document şi mai ales cine a hotărât să folosească resurse publice, funcţionari sau demnitari plătiţi din bani publici, în campania internă împotriva preşedintelui PNL, trebuie să plece imediat de la Palatul Victoria", spune Orban. Cîţu în schim,b susţine că nu-şi aduce aminte să fi văzut acest document şi cere dovezi cum că el ar fi real dar că, totuşi, va face verificări. Totuşi, conform G4Media, documentul are semnătura electronică a unei anume Mioara Costin, consilier de stat la Cancelaria Premierului.

 

PSD vrea investigaţie penală

 

Partidul Social Democrat a anunţat că solicită instituțiilor abilitate "să declanșeze de urgență o investigație penală cu privire la utilizarea resurselor umane și bugetare din Cancelaria Prim-Ministrului în campania electorală a lui Florin Cîțu pentru șefia PNL. Documentele apărute în presă cu privire la punctajele de comunicare pentru campania internă a premierului Cîțu, realizate de angajații Cancelariei premierului, constituie probe temeinice care justifică pe deplin o astfel de anchetă, iar în trecut au fost numeroase cazuri similare pentru care s-au constituit dosare penale".

 

"Punctajul emis de Cancelaria Prim-ministrului cu titlul „Florin Cîțu candidat pentru președinția PNL” arată că premierul Cîțu și-a stabilit sediul oficial de campanie în biroul său de la Guvern și folosește, în mod necuvenit, resursele și personalul bugetar în lupta sa politică din partid.

 

Acest fapt se circumscrie unei infracțiuni de corupție săvârșită de la cel mai înalt nivel al statului român, mai precis încălcarea art. 13 din Legea 78/2000  privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. Conform acestui articol, folosirea influenței ori autorității funcției de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii unui folos necuvenit, pentru sine ori pentru altul, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani, iar tentativa se sancționează conform legii", spune un comunicat al PSD. .

 

 

Ajutor "european": românii și bulgarii fură din zonele sinistrate din Germania

 

Zonele din Germania care sunt afectate de inundaţii au devenit "loc de muncă" pentru cei care au pornit la furat din locuinţele lovite de dezastru. Potrivit autorităților germane, o parte din aceștia sunt cetăţeni, români transmite Digi24.

 

Astfel, în localitatea Nette, mai multe vehicule conduse de români au fost găsite ca având "marfă" luată din locuinţe sau din alte locuri. Este vorba de mobilă deteriorată, fier vechi. Maşini de spălat, aparatură electrică. Martorii au mai văzut, în zona Markanerun un camion suspect, condus de un cetăţean român din Bochum.

 

La fel, un tânăr de 23 de ani, de origine română, din Attendorn, a fost pus sub acuzare  tot pentru asemenea fapte. Poliţia federală germană a ajuns să roage cetăţenii să raporteze imediat toate persoanele şi vehicule suspecte, prin la un număr de urgenţă.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia