Tribuna
PNL
Iohannis a semnat decretele de retragere a decoraţiilor acordate celor condamnaţi penal
Iohannis a semnat decretele de retragere a decoraţiilor acordate celor condamnaţi penal
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de retragere a decoraţiilor acordate mai multor persoane care au fost condamnate penal Printre ei sunt Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Miron Mirea, Adrian Severin sau Gheorghe Mencinicopschi.

 

 

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 11 decembrie a.c., decretele privind retragerea decoraţiilor domnului Adrian Năstase, domnului Bucur Gheorghe, domnului Mitrea Miron Tudor, domnului Mucea Dorinel Mihai, domnului Mencinicopschi Gheorghe, domnului Cuteanu Emilian, domnului Severin Adrian, domnului Voiculescu Dan, domnului Manţog Ionel, domnului Muntean Mircia, domnului Anghel Gh. Cristian şi doamnei Jianu Irina Paula.

 

Astfel, au fost retrase Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce, lui Adrian Năstase, Ordinul Naţional "Steaua României” în grad de Cavaler, conferit lui Gheorghe Bucur, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, conferite lui Miron Mitrea şi Dorinel Mihai Mucea.

La fel, Iohannis a retras Ordinul Naţional "Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, pentru Gheorghe Mencinicopschi, Emilian Cutean, Adrian Severin, Dan Voiculescu şi Ionel Manţog. Ordinul şi Medalia Naţională "Pentru Merit” a fost şi el retras de Iohannis pentru Mircia MunteanCristian Gh. Anghel, şi Irina Paula Jianu.

 

 

Năstase: "Iohannis a început "România normală" prin retragerea de decoraţii

 

"Klaus Iohannis a început să construiască "România normală”, anuntând că a decis să-mi retragă ordinul "Steaua României”, în grad de Mare Cruce, după ce mă invitase la Cotroceni, la receptia organizată cu ocazia Zilei naţionale. Recunosc, am mers la Cotroceni crezând că, în al doilea mandat, Iohannis va încerca să ajute la o reconciliere naţională, după dezbinarea din ultimii ani. M-am înşelat, iar gestul său meschin de astăzi nu prevesteste nimic bun", spune Adrian Năstase, pe pagina sa.

 

"O eventuală retragere a decoraţiei primite de mine în 30 noiembrie 2002, "pentru  întreaga activitate pusă în slujba promovării şi dezvoltării României, pentru competenţa şi abnegaţia dovedite în actul guvernării”, în principal pentru eliminarea vizelor, eforturile de integrare în NATO şi UE, modernizarea şi cresterea economică nu vor putea fi şterse din cărtile de istorie şi vor putea fi comparate cu activitatea nesemnificativă a lui Iohannis din mandatul său de preşedinte", mai spune Năstase

 

 

Prima răspundere a Guvernului Orban: pe justiţie, abrogarea unei ordonanţe şi pe plafoanele bugetare

 

foto: gov.ro

 

Conducerile celor două Senatului şi camerei Deputaţilor au stabilit miercuri calendarul primei angajări a răspunderii Guvernului Orban pe trei proiecte de lege: pensionarea anticipată a magistraţilor - trecerea la completele de trei judecători în instanţele de apel şi perioada de pregătire la INM a viitorilor magistraţi, abrogarea OUG 51/2019 referitoare la transportul în comun pentru şcolari şi pe Legea plafoanelor bugetare.

Joi la ora 12 este programată şedinţa comună a celor două camere pentru ca proiectele de lege asupra cărora guvernul îşi angajează răspunderea să fie citite în faţa parlamentarilor de către premierul Ludovic Orban.

Guvernul a adoptat, într-o şedinţă ce a avut loc marţi seara, proiectele de lege pentru care urmează să-şi asume răspunderea.

Este vorba de proiectul de modificare a legilor justiţiei, în sensul amânării pensionării anticipate a magistraţilor, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020, de creşterea vechimii, de la doi la patru ani, pentru accederea la Institutul Naţional de Magistratură a magistraţilor, de la doi la patru ani şi de situaţiile legate de completele de judecată formate din trei magistraţi la instanţele de apel.

Al doilea proiect de lege este cel care reglementează situaţia transportului rutier intrajudeţean, care va permite actualilor operatori de transport să preia copiii şcolari, persoanele cu dizabilităţi şi persoanele vârstnice de la punctele unde acestea sunt stabilite, conform unui ordin comun al ministrului Administraţiei şi Dezvoltării şi Ministerul Educaţiei.

Al treilea proiect de lege pentru care Guvernul urmează să îşi angajeze răspunderea este cel privind plafoanele bugetare pentru anul 2020.

 

 

28 de prefecţi şi 12 subprefecţi schimbaţi de Guvern

 

foto: gov.ro

 

Guvernul Orban a aprobat schimbarea din funcţie a prefecţilor din 28 de judeţe, a anunţat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

"Au fost propuse şi adoptate mai multe hotărâri ale Guvernului privind eliberarea din funcţie a unor prefecţi şi subprefecţi şi numirea altor persoane în această calitate”, a precizat acesta. Astfel, executivul a decis schimbarea prefecţilor din judeţele Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Vâlcea, Vrancea, Bucureşti şi Ialomiţa. De asemenea, a hotărât schimbarea subprefecţilor din Alba, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Dolj, Gorj, Giurgiu, Iaşi, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, potrivit Mediafax.

 

Guvernul a aprobat şi numirea unor prefecţi, respectiv Nicolae Albu (Alba), Stoian Gheorghe (Arad), Alexandru-Liviu Miroşeanu (Bacău), Stelian-Nechita Dolha (Bistriţa-Năsăud), Alexandru-Valentin Colbu (Botoşani), Ioan-Gabriel Avrămescu (Galaţi), Aneta Matei (Giurgiu), Vasilică Potecă (Hunedoara), Marian Grigoraş (Iaşi), Lazăr George (Neamţ), Liviu Dumitraşcu (Teleorman), Mircea Gologan (Vaslui ) şi Gheorghiţa Berbece (Vrancea).

 

 

Desfiinţarea Secţiei Speciale a fost respinsă de Senat. USR: "Secţia specială este o anomalie apărută la ordinul lui Dragnea"

 

foto: pagina facebook Uniunea Salvaţi România - USR

 

Proiectul USR pentru desfiinţarea Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor a fost respins de Senat. Iniţiativa a primit doar 27 de voturi pentru şi 43 împotriva, informează tvr.ro

Proiectul de lege trecuse tacit de Camera Deputaţilor, iar Senatul este camera decizională.

Înfiinţarea Secţiei Speciale a fost criticată în raportul MCV şi de Comisia de la Veneţia, iar guvernul Orban şi-a asumat modificare legislaţiei in acord cu observaţiile experţilor europeni

 

"PSD a respins, astăzi, în Senat, proiectul USR de desfiinţare a Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Să fie clar: Secţia specială este o anomalie apărută la ordinul lui Dragnea. Scopul său este intimidarea magistraţilor, având grave consecinţe asupra independenţei sistemului judiciar şi luptei împotriva corupţiei. Desfiinţarea sa este necesară!

Organismele europene precum GRECO şi Comisia de la Veneţia au semnalat că înfiinţarea secţiei va afecta funcţionarea sistemului de justiţiei, iar mii de judecători şi procurorii români au cerut în repetate rânduri desfiinţarea sa. Votul de astăzi arată, încă o dată, cât de necesară este organizarea alegerilor anticipate pentru a scăpa de majoritatea toxică PSD. Tot astăzi, PSD a votat împotriva proiectului de lege care dădea posibilitatea Guvernului să emită OUG-uri în timpul vacanţei parlamentare. În plus, zilele trecute, tot la votul majoritar al PSD din Senat, a trecut moţiunea simplă pe numele ministrului Finanţelor Florin Cîţu", spune un comunicat al USR.

 

Proiect de lege: liber pentru părinţi când sunt închise şcolile

 

foto: pixabay.com

 

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege ce prevede acordarea unor zile libere pentru unul dintre părinţi, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ. Proiectul vizează copiii cu vârsta de până în 12 ani sau încadraţi în categoria persoanelor cu dizabilităţi. Propunerea legislativă va veni în completarea Legeii nr.53/2003 - Codul muncii şi a Legii nr.1/2011 a Educaţiei Naţionale.

Iniţiativa aparţine deputaţilor PSD şi ALDE, a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Propunerea legislagivă are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt acordaţi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a alor situaţii extreme decretate de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.

Propunerea acordă deptul unuia dintre părinţi de a asta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până în 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilităţi. În situaţia familiilor monoparentale, zilele libere se acordă părintelul care este şi tutorele legal al copilului.

Totodată, conform propunerii legislative, indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielolor personale din bugetul de venituri al angajtorului şi este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare.

Proiectul mai prevede ca în cazul în care în urma unor verificări se constată că ambii părinţi suau solicitat simultat zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile prezentei legi.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Comunicat de presa Miodent srl

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia