S-a născut în 24 august 1946, la Ocna Sibiului unde locuieşte şi în prezent. A avut o evoluţie tipică majorităţii tinerilor din lumea rurală a anilor '60: clasele I-VII... în localitatea natală, urmate de Şcoala profesională „Independenţa” din Sibiu (1960-1963) şi ceva mai târziu (1976-1978) de cursuri de maiştri. Ceea ce l-a deosebit de majoritatea colegilor săi a fost, pasiunea pentru jocul popular (moştenită din familie) pe care şi-a cultivat-o cu atenţie încă din primii ani de şcoală profesională, când va activa în formaţia de dansuri a întreprinderii „Independenţa”. Remarcat de coregraful Ioan Macrea este transferat la „Arsenal”, iar în anii următori va frecventa cursurile Şcolii Populare de Arte Sibiu– clasa de dansuri populare (profesor Minerva Eliade). De-acum va rămâne „la bine şi la rău” alături de „Junii Sibiului”... până la pensie. Nu se va mai despărţi de această formaţie artistică, indiferent de metamorfozările prin care a trecut.
Cu o memorie coregrafică demnă de invidiat, participă, alături de Ioan Macrea, la câteva culegeri de folclor pe Valea Hârtibaciului, Zona Târnavelor şi Mărginime unde rămâne profund impresionat de „talentul ieşit din comun” al celui care a întemeiat „Junii Sibiului”. Va participa, împreună cu Ioan Macrea şi formaţia sa, la toate turneele din ţară şi străinătate, organizate în perioada 1968-1987, memorabil rămânând acela din 1968 când a stat în Franţa şase săptămâni.
După pensionarea lui Ioan Macrea, în 1987, preia conducerea Ansamblului „Junii Sibiului” încercând – cu eforturi deosebite, să-l menţină la cotele artistice de altădată şi în anii ciudatei noastre tranziţii. Unul dintre cele mai frumoase momente din activitatea sa rămâne acela din ianuarie 1992 când „Junii...” pe atunci formaţie de dansuri a întreprinderii „Compa” Sibiu se unifica , prin Decretul 703 al Ministerului Culturii, cu orchestra „Cindrelul” alcătuind primul
ansamblu folcloric profesionist din judeţul Sibiu. Director al noii instituţii „Cindrelul-Junii” este numit solistul de muzică populară Dumitru Giurcă Notar, coregrafia fiind asigurată de Ioan Bogorin. De acum până la pensionarea din 2000 va face parte din conducerea instituţiei în calitate de maestru coregraf. Este perioada de reală împlinire profesională în care ansamblul folcloric „Cindrelul-Junii” obţine succese deosebite atât la primele ediţii ale celui dintâi festival al ansamburilor profesioniste din România, cât şi la turneele din strainătate. Tot in această perioadă realizează, împreună cu Marioara Murărescu, o reuşită ediţie Tezaur folcloric. Moştenitorii, un moment deosebit în viata culturală a Sibiului.
În pragul împlinirii
celor 70 de primăveri îi dorim coregrafului Ioan Bogorin să rămână acelaşi om de excepţie, ataşat valorilor noastre tradiţionale, profund implicat în viata artistică a comunităţii şi a judeţului
în care trăieşte.
La mulţi ani, Ioan Bogorin!
Ilie MOISE