Tribuna
Investiţii de peste 2.700.000 de euro în digitalizarea AFT
Adrian POPESCU
1163 vizualizari
Investiţii de peste 2.700.000 de euro în digitalizarea AFT
Planul de acţiune pentru educaţia digitală (2021-2027) este o iniţiativă politică reînnoită a Uniunii Europene (UE) de sprijinire a adaptării sustenabile şi eficace a sistemelor de educaţie şi formare ale statelor membre ale UE la era digitală. Prin acest demers se oferă o viziune strategică pe termen lung, pentru o educaţie digitală europeană de înaltă calitate, incluzivă şi accesibilă. Noile provocări globale au dus la utilizarea fără precedent a tehnologiei în scopuri de a adapta educaţia la era digitală, de acces la tehnologiile digitale.

Pentru atingerea acestor obiec­tive, două domenii sunt  prioritare: Încurajarea dezvoltării unui ecosistem de educaţie digitală de înaltă performanţă
Acest lucru include: "Încurajarea dezvoltării unui ecosistem de edu­caţie digitală de înaltă performanţă" şi..."Dezvoltarea aptitudinilor şi competenţelor digitale relevante pentru transformarea digitală".

 AFT, în trendul UE şi în ritmul cerinţelor NATO

Academia Forţelor Terestre “Nico­lae Bălcescu” din Sibiu continuă procesul de digitalizare prin imple­mentarea proiectului „Digital Army Academy: Integrarea proce­selor educaţionale digitalizate în Academia Forţelor Terestre”, cu o valoare to-
tală de peste 2.700.000 Euro (13.417.837,86 lei) din fondurile destinate apelului de proiecte „Gran­turi pentru digitalizarea univer­sităţilor”.
Finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al Româ­niei (PNRR) acest proiect va contribui la modernizarea infra­structurii educa­ţionale şi perfec­ţionarea compe­tenţelor digitale avansate a cadrelor didactice şi studenţilor militari, con­form cadrului european pentru com­petenţe digitale şi are ca obiective principale:dezvoltarea unui centru de date; im­ple­mentarea de servicii infor­matice pentru transformarea digi­tală a proceselor care implică relaţia cu studenţii; modernizarea a zece la­boratoare cu echipamen­te hard­ware şi software de ulti­mă ge­neraţie care să per­mită utilizarea metodelor ino­va­tive digitale de predare-învăţare.

Declaraţia Rectorului

„În contextul actual, când tranziţia spre digitalizare trebuie făcută în toate domeniile de activitate, suntem încântaţi să avem oportunitatea de a continua procesul de modernizare a academiei prin implementarea de tehnici şi metode inovative de ins­truire, respectiv predare şi învăţare. O resursă umană cu competenţe digi­tale corespunzătoare, comple­tată de o infrastructură software şi hard­ware adecvată ca suport, ne permite formarea şi pregătirea ofiţerilor de la baza carierei militare pentru provocările mediului opera­ţional aflat într-o continuă schim­bare.” (Gl.bg. prof.univ.dr.ing. Ghiţă Bârsan, rectorul Academiei Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu).

Demersul naţional

Potrivit Ministerului Educaţiei, proiectele depuse pentru realizarea de investiţii în infrastructura digitală şi formarea de competenţe digitale avansate a 61 de universităţi de stat şi particulare din România vor fi fi­nanţate prin Investiţia 16 – Digi­talizarea universităţilor şi pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului, din Planul Naţional pentru Redresare şi Rezi­lienţă al României (PNRR), valoarea totală solicitată în interiorul acestui apel fiind de 223 milioane euro.





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Deposib

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
Filarmonica de Stat Sibiu