Tribuna
Între ultimele ore de „libertate” şi primele de stare de urgenţă, la Sibiu e pustiu de normal
Dumitru CHISELIŢĂ
1026 vizualizari
Între ultimele ore de „libertate” şi primele de stare de urgenţă, la Sibiu e pustiu de normal

Evident că dacă unii stau acasă, consumând din stocul prăduit de la mall şi uitându-se cu ochii injectaţi la fakeuri despre mutaţiile coronavirusului sau despre alte panici aflate în trend, alţii lucrează pentru ei. Pentru că aşa e mersul lucrurilor. Unii trebuie să se şi jertfească, nu? Chiar şi presa aia pe care toţi o înjură, dar o consumă ca pe, vorba aia, făină sau ulei ieftin din mall. Nu că ne-am lăuda, nu că am sta să vă suflăm în ceafă, nu vă agitaţi degeaba, dar chiar nu puteam rata momentul. Vă daţi seama, să trăieşti, pe viu,  ultimele momente de dinaintea declarării stării de urgenţă în România? Hai că mulţi dintre noi au prins şi alte stări de urgenţă, dar asta ţine de moralul şi experienţa de viaţă a omului. Vorba aia, am prins şi Cernobîlul şi sfârşitul lumii din 2012...

 

Trafic auto redus, cu excepţia momentelor când nu este redus

 

În mod sigur, traficul rutier este mai redus decât de obicei. Se vede în aer, care este limpede şi se pot vedea ca niciodată, clar, detaliile la mare distanţă. Se simte în aer, care este mult mai respirabil decât atunci când tot localnicul se dădea cu maşina chiar şi până la colţ după ţigări, că „ie o necesitate”. Deja starea de urgenţă sună bine, cel puţin pentru plămânii noştri. E, fizic, alt aer.

 

Dar dacă aveţi impresia că locul numit carosabil este pustiu de poţi lua dejunul pe el, ei bine, greşiţi. Trafic este. Ba chiar destul de animat. Sibieni şi „străini” din Vâlcea şi mai ales din Bucureşti. Şi numere de Germania, desigur. Mă gândesc cum ar fi să postăceşti pe reţele  despre cum să stai acasă spre binele omenirii, apoi să dai ture de oraş să mai umpli nişte coşuri XXL cu cumpărături tot XXL.

Autobuzele circulă şi bine fac. Călătorii sunt puţini şi bine fac şi ei, chiar dacă unii călătoresc cu tot tribul şi,după atitudine, nu par să fi plătit vreodată bilet la viaţa lor. Dar nu cred că ăia veniţi cu avionul din zonele roşii de la Germania se dau acum cu 12-le sau 18-le să facă plajă la Lacul lui Binder.

Funcţionează ŞI VA FUNCŢIONA după cum văd şi după cum se arată, şi aprovizionarea magazinelor.  Multe maşini „de firmă” descărcau marfă la magazinele alimentare. Apropo, tot nu mi-e clar de ce a fost prăduit şi un anumit sortiment de bere (nu dau nume, nu fac reclamă, ceva cu „Ale”) de ieri, la o fostă Billa, nu mai era deloc.

 

Pe centru, lejer şi lume pe la terase

 

Evident că pulsul oraşului este luat în centru.. Dacă e pustiu pe centru, faci 2-3 poze, pui iute pe reţele şi o arzi cu „bravo, sibieni” şi toţi corona-sentimentaliştii lăcrimează şi zic că da, civilizaţie, normal Sibiu. Realitatea este că, la o oră avans de transmiterea comunicatului preşedintelui care NU s-a auzit în tot oraşul pentru că nu mai există megafoane pe stâlpi, pe centru era puţină lume faţă de obicei, dar destulă pentru a speria un speriat. Mai adaug că era lume şi pe la terase, şi pe la magazine, şi plimbându-se mândri cu masca pe chip şi cu sacoşele pline de pradă alimentară. Dar cantitatea de cetăţeni cu care ne-am obişnuit pe centru nu mai este. E bine aşa, astfel ai sentimentul siguranţei sănătăţii proprii şi a sănătăţii celuilalt, plus o stare de bine şi linişte interioară, generată de liniştea exterioară.

Din imaginile rămase în memorie,vă zic aici de perechea de elevi „liberi” care se pupa de zor în Piaţa Mare, în timp ce peste drum, un băiat cu mască dar îmbrăcat doar în tricou cu mâneci scurte, conversa cu un cunoscut. La spital, lacăt pe poartă şi o tanti mirată că de ce e lacăt pe poartă. La Mallul de la gară, lume puţină şi, paradoxal, muzica nu mai e tare.

Pe „cea mai frumoasă stradă din Sibiu” bate vântul la propriu, nema turişti, nema lume bună, nema „oameni faini”. Deci centrul este, după mulţi ani, agreabil şi lipsit de stres. Asta pentru că oamenii au înţeles că aflarea în treabă nu mai e OK şi acum e şi riscantă. Deci, dacă nu ai treabă, stai acasă.

 

Pe la margini e mai viu...

 

Mai ales prin Hipodrom. Păi cum să nu fie viu, când aici este Bulevardul Farmaciilor? Şi al băncilor, al alimentarelor, al companiilor de telefonie, başca drumul spre Promenada Mall?

Luni în jurul orei 12, ziceai că e zi de târg şi de „primim marfă”. Oameni cu trăişti pline. Coadă la pâine, coadă la legume, coadă la bănci, coadă (mai ales) la farmacii. Toată lumea îşi umple cămara cu ceva, ca să fie, că nu se ştie. Peste câteva luni vei vedea valuri  de donaţii de produse alimentare pentru săraci, nu de alta, dar le expiră termenul. Sâmbătă, de exemplu, s-a prăduit în zonă pui la caserolă. Luni, cam orice. Asta graţie tuturor experţilor de reţele şi de teveu care anunţau că se închide tot, se încuie tot, nu se mai aduce picior de marfă şi fiecare va fi pentru el.

Dar deja se face ora 15, fug la redacţie să prind „indoors” trecerea de la „libertate” la stare de urgenţă. Şi un sfat, nu vă mai panicaţi, nu mai shareuiţi rahaturi, nu mai umblaţi anapoda prin decor, spălaţi-vă pe măini, evitaţi spaţiile înghesuite sau să înghesuiţi spaţiile. E interesant cum o stare de urgenţă e pe cale să aducă şi un fel de normalitate. Aveţi grijă de voi, hai pa.    


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Comunicat Carmangeria Imperial final
Licitatie publica

accentmedia