Tribuna
Interzise în liceu: ţigara, skate-ul, telefonul mobil
Interzise în liceu: ţigara, skate-ul, telefonul mobil
În şcoală nu se fumează, nu se joacă jocuri de noroc, în timpul orelor nu se utilizează telefonul mobil, iar cerceii la băieţi sunt interzişi. Astfel de prevederi se regăsesc în regulamentele de ordine interioară ale liceelor din Sibiu; unele sunt respectate, altele dau încă bătăi de cap.
La început de an şcolar, unităţile de învăţământ îşi actualizează regulamentele de ordine interioară care vin să completeze prevederile legale, în vigoare la nivel naţional. Interzicerea fuma­tului, a violenţei, a băuturilor alcoolice sau substanţelor stupefiante etc. se numără printre elementele ce apar în mai toate regulamentele.

Fumatul interzis!

Ani şi ani la rândul, băile unităţilor de învăţământ, în special ale liceelor, au fost locurile predilecte de fumat pen­tru elevi, aşa că raziile directorilor se lăsau cu mucuri aruncate în toalete sau coşuri de gunoi şi dâre de fum. Fu­matul în instituţii de învăţământ e interzis în continuare, doar că elevii - fumători au început să utilizeze spaţiile publice, adică trotuarul din faţa şcolii, mai ales că destui părinţi cu­nosc faptul că au copii fumători.
Fumatul în rândul elevilor e o problemă, recunoaşte Sorin Volosciuc, directorul Cole­giului Tehnic Energetic din Sibiu: "În şcoală nu se fumează, dar dacă elevii ies să fumeze pe trotuar, nu le pot lua ţigara din mână. Nu îmi permite legea. Pot însă să chem poliţistul de sector. Oricum dacă noi le spunem să stingă ţigara, o fac, dar nu renunţă la pachetul de ţigări".
Şi la Liceul Tehnologic din Mîrşa fumatul e interzis: "Am pus afişe mari pe uşile toaletelor şi în interior, pe care scrie că fumatul e interzis. Spaţiul curţii noastre e însă foarte mare şi deschis publi­cului, căci avem curte comună cu dispensar, farmacie, ca­binet stomatologic, aşa că e mai greu să controlăm totul", precizează Maria Şinca, directoarea unităţii.
Colegiul Naţional "Bruken­thal" avea prevăzut prin regu­lamentul de ordine interioară că elevii majori pot fuma la locul de fumat, din curtea in­stituţiei. "Am renunţat la acest loc pentru fumat deoarece părinţii nu au fost de acord. Elevii sunt sancţionaţi dacă sunt prinşi fumând în şcoală", subliniază Hermann Gerold, directorul instituţiei. În exte­riorul şcolii, nu există jurisdicţie.

Disputele din discotecă ajung la şcoală

Una dintre prevederile regu­lamentare care se arată a fi greu de respectat este cea care ţine de limbaj: limbajul violent, injuriile, cuvintele obscene sunt interzise în unităţile de învăţământ, dar ele reprezintă o problemă cu care cadrele didactice se confruntă. "În special la clasa a IX-a sunt probleme în ceea ce priveşte limbajul. Elevii vin din medii diferite şi până se cunosc, până se omogenizează clasa, mai avem situaţii de limbaj violent. Apoi, încearcă "să se dea mari", ca să folosesc o ex­presie din limbajul adoles­cenţilor, şi asta poate duce la altercaţii verbale", spune Sorin Volosciuc.
Problema limbajului se nuan­ţează în rândul adoles­cenţilor care frecventează discoteca, adeseori disputele verbale fiind o prelungire a problemelor din discotecă, declară Maria Şinca: "Din păcate la clasele de liceu sunt situaţii când problemele din discotecă ajung în  şcoală. Există dispute verbale, dar elevii aşteaptă să plece din şcoală şi îşi rezolvă proble­mele în imediata apropiere. Conform legii nu e respon­sabilitatea noastră ceea ce se întâmplă în afara şcolii, dar ne pasă de ceea ce fac elevii".
Telefoanele mobile, pacoste la ore

Primirea şi expedierea de mesaje, muzica, fotografiile făcute în timpul orelor şi înregistrările video -  toate îi pot lăsa pe elevi fără telefon. Pentru câteva zeci de minute sau pentru câteva ore doar. Tocmai pentru că butonatul sau sunetul telefonului distrag atenţia elevilor, mai toate regulamentele de ordine inte­rioară prevăd faptul că utili­zarea acestora este interzisă în timpul orelor, elevii fiind obligaţi să le închidă. "Nu putem să le confiscăm tele­foanele elevilor, sunt bunuri care le aparţin, dar profesorii le pot ridica, dacă elevii le utilizează în timpul orelor. La finalul zilei, elevul îşi primeşte telefonul înapoi", precizează directorul Colegiului Tehnic Energetic.
La Colegiul Naţional "Sa­muel von Brukenthal", practica e puţin diferită: "Elevii nu vorbesc la telefon în timpul orelor, dar se întâmplă să le sune mobilele. La prima abatere telefonul ajunge la direcţiune sau la secretariat, iar părinţii sunt anunţaţi să vină să îl ridice". La fel se proce­dează şi la Liceul Tehnologic din Mârşa: "Elevii au înţeles că suntem serioşi în privinţa telefoanelor mobile şi nu le mai utilizează în timpul orelor. I-am prins şi în timp ce înre­gistrau sau fotografiau acti­vitatea din clasă. Noi ne facem treaba, ne vedem de lecţii, dar astfel de practici nu sunt normale. Se ridică telefoanele elevilor care le folosesc la ore; telefoanele ajung la profesorul diriginte sau la director, iar părinţii sunt chemaţi să le recu­pereze. Le explicăm părinţilor şi se înţelege că nu tolerăm aceste comportamente".

Atenţie la guma de mestecat şi la seminţe!

Interzicerea fumatului, a violenţei, a băuturilor alcoolice sau substanţelor stupefiante etc. în spaţiile de învăţământ sunt lucruri normale şi de menţionat într-un document de ordine interioară. În aceleaşi regulamente există însă şi prevederi la care nu
te-ai aştepta. De exemplu, la Liceul din Mîrşa se interzice purtarea bijuteriilor şi cerceilor de către băieţi, la Energetic se interzice vopsirea părului în culori stridente, toate fiind practici care ţin de decenţă şi o vestimentaţie adecvată mediului şcolar. "99% dintre elevi au ţinute decente, adecvate şcolii. Dacă sesizăm că unii elevi s-au îmbrăcat necorespunzător, chemăm părinţii la şcoală. În niciun caz nu pot eu să tai bretonul unui elev. Din fericire, problemele de acest fel s-au rezolvat după discuţiile cu părinţii", subliniază Sorin Volosciuc.
În regulamentul aprobat la Colegiul Naţional "Samuel von Brukenthal" se vorbeşte de seminţe, gumă de mestecat sau skate-uri: "Se interzice consumul de alcool şi consumul produselor alimentare din care rezultă resturi greu de îndepărtat (gumă de mestecat, seminţe, pufuleţi, floricele de porumb, chips-uri) în clădirea, în curtea şcolii şi în sala de sport. În situaţia în care elevii vor fi depistaţi consumând aceste produse, profesorii îi vor nota în caietul clasei, iar dirigintele va aplica sancţiunea cores­punzătoare". De ce o astfel de prevedere? Răspunsul îl dă directorul colegiului:  "În liceul nostru se face şcoală în două schimburi, iar schimbul de la o tură la alta durează zece minute, timp care nu e suficient pentru curăţenie. Am introdus aceste prevederi în regulament tocmai pentru a preîntâmpina eventuale pro­bleme. Elevii care învaţă după-amiaza trebuie să aibă condiţii acceptabile."
Elevilor din Mârşa le sunt interzise jocurile de noroc: "Nu am avut astfel de situaţii în şcoală, dar am văzut adulţi care jucau astfel de jocuri în imediata apropiere a liceului. M-am gândit că nu este greu ca astfel de practici să treacă din exterior în interiorul şcolii, aşa că am specificat în regulament".comentarii
2 comentarii

CORECT,perfect de acord,dar poate ar mai trebui interzis ceva...ar trebui sa li se interzica profesorilor sa mai oblige elevii sa-si cumpere alte manuale,pe motiv ca cele primite de la scoala nu sunt bune si ca nu pot preda din ele...si uite asa li se baga pe gat niste carti...contra cost bineinteles,ca sa ingrosam buzunarele la unu si la altu...si unde mai pui ca mai au si probleme gresite si dupa ce sta elevul,saracu,ore intregi si se chinuie sa rezolve probleme debitate gresit...timpul trece si mai are si alte materii...si se duce la scoala cu un haos total in cap...zapaciti copii Domnilor Profesori !!!
Ana
09.10.2014 09:01
.....la elevi interzis sexul in w.c/vestiar sport
.....si la profi ar trebui unele treburi interzise
dara
09.10.2014 10:41
Din aceeasi categorie
SEVIS

koenigfrankstahl

Compa

WISAG

A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
Eurotrip
Valea Viilor Comunicat 2
Licitatie publica

accentmedia