Tribuna
PNL
Intern - Extern - 2 august 2019
Intern - Extern - 2 august 2019

Raportul MAI face praf Poliţia din Caracal: Procedurile au fost încălcate în serie!

 

foto: pagina facebook IPJ Olt

 

Un raport al MAI referitor la modul de intervenţie în cazul de la Caracal arată că atât operatorii de la 112, cât şi poliţiştii din teren şi conducerea IPJ Olt au încălcat numeroase proceduri.

Astfel, deşi tatăl victimei a anunţat dispariţia Alexandrei Măceşanu în 24 iulie la 20:30, cercetările în acest caz au început a doua zi dimineaţă, la 8:30. Astfel, neraportarea ierarhică a situaţiei a făcut ca între orele 8.30 şi 11 din 25 iulie, acţiunile operative au fost efectuate doar de către şeful postului de poliţie, pe o arie restrânsă, fără sprijinul altor poliţişti.

La rândul lui, şeful Poliţiei Caracal, deşi ştia de la 8.30 de dispariţia minorei, iar de la 11.45 informat că aceasta a apelat prin 112 cerând ajutor şi anunţând că a fost răpită şi violată, abia la ora 12.15 a apelat prin reţeaua internă de telefonie a MAI pe adjunctul şefului I.P.J. Olt. Dar adjunctul aflat la comandă în acea şi era plecat la şedinţa de bilanţ al Poliţiei Scorniceşti".

În plus, şeful Poliţiei Caracal nu a cerut secretarei să îi transmită ofiţerului aflat la conducerea inspectoratului un mesaj cu privire la situaţia de fapt sau să îl apeleze personal pe telefonul mobil. De menţionat e că adjunctul IPJ Olt ştia de răpire încă de la ora 11.44, dar a preferat să participe la bilanţul de la Poliţia Oraşului Potcoava, apoi la cel al Poliţiei Oraşului Scorniceşti.

 

Raportul mai precizează că cei doi adjuncţi ai IPJ Olt au ajuns în Caracal abia joi, la ora 18.15-18.30, au aflat despre activităţile efectuate până la acel moment, iar la ora 18.24,  comisarul şef de la acea vreme, a postat un mesaj pe whatsapp, pe grupul de comandă din care fac parte şefii inspectoratelor judeţene, adjuncţii acestora şi conducerea I.G.P.R., respectiv peste 130 de persoane, fără a-l informa în mod direct pe inspectorul general al Poliţiei Române despre cazul Alexandrei.

 

"Astfel a reieşit faptul că, deşi aveau cunoştinţă de dispariţia, respectiv răpirea minorei, niciunul din cei 2 adjuncţi nu a coordonat eficient efectivele din subordine, dispoziţia în vederea constituirii centrului de monitorizare fiind emisă după orele 20.00, la mai mult de 8 ore de la momentul informării comisarului şef aflat la comanda inspectoratului", se arată în raportul MAI, citat de Mediafax.

 

Concluziile raportului Ministerului Afacerilor Interne mai constată că elemente vizând o a operatorii de la 112 au avut o "capacitate restrânsă de a obţine date de la victime, precum şi oferirea unor indicaţii privind comportamentul acestora şi folosirea mijloacelor aflate la îndemână, astfel încât să faciliteze localizarea lor.".

"În acest caz, operatorul 112 de la nivelul I.P.J. Olt, cu ocazia discuţiilor telefonice purtate cu victima, a avut o atitudine refractară faţă de aceasta, fără a da dovadă de solicitudine şi neimplicându-se în obţinerea de date care să conducă la identificarea locaţiei unde se afla persoana apelantă, respectiv să o consilieze pe aceasta ori să-i ofere sfaturi cu privire la comportamentul ei până la sosirea echipajelor de poliţie, astfel încălcând atribuţiile din fişa postului”, potrivit sursei citate. În plus, operatorul de la dispeceratul 112, de la nivelul I.P.J. Olt, îşi desfăşoară activitatea singur pe o tură de 24 ore şi a avut o atitudine refractară faţă de Alexandra şi nu a reuşit să o consilieze pe tânără şi nici să-i ofere sfaturi referitor la ceea ce ar fi trebuit să facă.

S-a mai stabilit că în prezent, STS nu are capacitatea de a localiza cu exactitate, la momentul efectuării apelului, mai arată concluziile documentului întocmit de reprezentanţii ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit raportului, documentele de planificare a muncii la nivelul conducerii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt pentru anul 2019 sunt întocmite în mod formal, după metoda copy – paste, nereprezentând un instrument managerial eficient în coordonarea efectivelor.

 

 

 

Șeful Poliţiei Caracal, vrea la pensie după ce a fost destituit

 

 

Nicolae Mirea, Şedul Poliţiei Caracal, a decis să iasă la pensie, chiar dacă pe numele său a fost declanşată de urgenţă procedura cercetării prealabile şi urma punerea la dispoziţie, iar apoi demiterea, informează G4Media. Fostul ministru de interne, Nicolae Moga a anunţat, duminică, demiterea şefului poliţiei Caracal, însă doar verbal.

Mirea declarase că nu a greşit cu nimic în ziua în care Alexandra a sunat la 112.

 

„Prima dată ne-a sunat fata. După, am sunat la numărul acela şi nu ne-a mai răspuns. Şi peste cam vreo jumătate de oră a sunat ea, din nou şi nu ştiu ce s-a făcut. Nu ştiu dacă au sunat subordonaţii mei sau nu, atunci a apucat fata să le spună că vede un brad, vede un nuc, că sunt nişte câini, da, ne-a dus în eroare cu o poartă roşie care nu era la drum. Bine, nu asta contează. Eroarea era totală. Am căutat cu toată poliţia elementele ca o casă să aibă un brad, un nuc şi aşa mai departe. Brazii erau doi mici, nici nu depăşeau un gard. Erau în faţa casei"a spus Lirea, pa România TV, conform aceleiaşi surse.

 

 

 

CSM acuză Guvernul că le elimină pensiile speciale

 

 

 

Consiliul Superior al Magistratorii acuză Guvernul că prin proiectul de OUG privind impozitarea pensiilor speciale elimină ”în mod flagrant” pensia de serviciu a judecătorilor şi procurorilor şi că încalcă astfel independeţa magistraţilor.

CSM mai susţine că jurisprudenţa Curţii Constituţionale a stabilit că independenţa justiţiei include securitatea financiară a magistraţilor şi aminteşte Guvernului că la referendumul din luna mai s-a votat inclusiv eliminarea ordonanţelor emise de puterea executivă în domeniul legilor justiţiei.

"Consiliul Superior al Magistraturii şi-a exprimat în mod ferm poziţia în mai multe rânduri cu privire la imperativul respectării de către puterea legislativă şi puterea executivă a obligaţiei de rang constituţional de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, subliniind şi reiterând că statutul magistratului impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept (...) Ignorând aceste garanţii constituţionale şi opinia constant exprimată de Consiliu, puterea executivă a înaintat proiectul de act normativ privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare prin care se elimină în mod flagrant, prin mijloace fiscale mascate sub forma unei suprataxe pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă, pensia de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, încălcând astfel fără reţinere independenţa obiectivă a magistraţilor din această perspectivă.

 

Proiectul de act normativ încalcă jurisprudenţa constantă a instanţei constituţionale ce a stabilit fără echivoc că independenţa justiţiei, ca garanţie constituţională, include securitatea financiară a magistraţilor, care presupune şi asigurarea unei garanţii sociale, cum este pensia de serviciu a magistraţilor.

 

Totodată, nu poate fi ignorat faptul că voinţa populară exprimată în mod clar în cadrul referendumului din luna mai 2019 a fost în sensul eliminării ordonanţelor emise de puterea executivă în domeniul legilor justiţiei", spune comunicatul CSM.

 

 

Dăncilă: rectificarea bugetară nu va tăia veniturile românilor

 

foto: gov.ro

 

Premierul Viorica Dăncilă a postat pe Facebook, referitor la dezacordul ALDE privind rectificarea bugetară, că Guvernul nu va tăia veniturile românilor. "Prin actuala rectificare bugetară Guvernul nu va tăia veniturile românilor Vreau să fie tuturor foarte clar că, prin actuala rectificare bugetară, Guvernul nu va tăia veniturile românilor. Am luat în calcul mai multe măsuri pe care să le includem în această rectificare şi am dezbătut impactul fiecăreia, ţinând cont de faptul că în spatele cifrelor se află cetăţenii români. Ca prim-ministru, am în permanenţă acest lucru în atenţie", a scris, joi, pe Facebook, prim-ministrul Viorica Dăncilă.

 

Vicepreşedintele ALDE, Varujan Vosganian a acuzat că rectificarea bugetară este exclusiv ideea PSD şi că alianţa nu îşi asumă "nicio responsabilitate politică”. Vosganian a mai spus că ALDE este dezamăgit de rectificarea făcută de PSD şi lansează un avertisment "foarte serios" privind ignorarea cererilor din partea partidului său referitoare la politicile fiscale. El transmite că sunt deja semne de crispare în coaliţia de guvernare.

 

Consiliul Suprem de Apărare al Ţării a avizat în şedinţa de marţi propunerile de rectificare bugetară pentru instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în anul 2019, potrivit unui comunicat emis de Administraţia Prezidenţială după şedinţa Consiliului.

Anterior, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu declara că există nemulţumiri în rândul partidului său în legătură cu faptul că, la rectificarea bugetară, sumele pentru ministerele Educaţiei, Sănătate şi Transporturi, precum şi cele pentru investiţii au fost reduse şi a criticat majorarea cu peste jumătate de miliard la bugetele SRI, SIE şi STS.

 

 

Întâlnire Fifor – Klemm

 

sursa foto: pagina facebook Fifor Mihai

 

Vicepremierul pentru Parteneriate Strategice Mihai Fifor a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, oportunitate cu care oficialul din Guvern a reiterat dorinţa de a aprofunda componenta comercială a Parteneriatului Strategic privind investiţiile companiilor americane în România.

"Am avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Hans Klemm, la sediul Guvernului României. A fost o excelenta oportunitate de a aborda teme de actualitate aflate pe agenda bilaterala, cu accent pe oportunităţi concrete de dezvoltare a profilului Parteneriatului Strategic cu SUA. In domeniul securitatii, a fost evidenţiata cooperarea intensificata dintre România şi SUA, inclusiv din perspectiva consolidării flancului estic al NATO şi al continuării angajamentului pentru stabilitatea regiunii Marii Negre. Cu acest prilej, am reiterat dorinţa Guvernului României de a aprofunda, de asemenea, componenta comercială a Parteneriatului Strategic, inclusiv din perspectiva dezvoltarii proiectelor de investiţii ale companiilor americane in economia românească", arată Fifor, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

 

 

Berbeceanu despre reforma lui Fifor la MAI: "Bravo, bosulică! Orice reformă adevărată începe cu puţină căprărie!"

 

Foto pagina facebook Traian Berbeceanu

 

Fostul poliţist Traian Berbeceanu a luat puţin "în râs" decizia ministrului interimar de Interne, Mihai Fifor, de a reforma Ministerul.

"Pfff, ce bine că a început reformarea Poliţiei, chiar de azi! Din dispoziţia ministrului interimar toate efectivele poliţieneşti, cu excepţia DIPI, vor desfăşura activităţile de serviciu în uniformă. Bine, în dispoziţie măcar se precizează clar că uniforma trebuie să fie adecvată anotimpului şi astfel nu riscăm să-i vedem de mâine pe băieţi, prin Vama Veche, cu căciuli de blană, bocanci tactici şi mănuşi. Şi, da, aştept cu interes să-i vad pe colegii de la Operaţiuni Speciale camuflaţi în uniforme în timpul unei acţiuni de filaj. Şi pe băieţii de la Antidrog purtând mândri însemnele siguranţei şi încrederii în timpul unei livrări supravegheate de droage.

Bravo, bosulică! Orice reformă adevărată începe cu puţină căprărie!

 

LE. După acest ordin stupid care a generat reacţii negative, justificate, IGP-ul a transmis în teritoriu "precizări suplimentare" prin care efectivele erau anunţate că se aşteaptă alte "precizări suplimentare" de la minister. Dacă nici acum nu-i clar...”, a scris Berbeceanu pe pagina sa de facebook.

 

 

 

 

STS s-a dotat în ultima vreme: maşini de 7,5 milioane de lei, telefoane, cartuşe de imprimantă.

 

Foto: sts

 

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a făcut achiziţii de aproximativ 19 milioane de lei în ultima săptămână. Printre achiziţii se numără telefoane, cartuşe de imprimante şi echipamente de recunoaştere optică. STS a cumpărat în luna mai şi maşini de teren şi utilitare de 7,5 milioane lei, transmite Mediafax.

 

Acestea au fost motivate "pentru eficientizarea activităţii personalului STS şi a fluxurilor de lucru interne" şi echipamente de recunoaştere optică (10 milioane de lei), potrivit datelor introduse în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).Acordul-cadru pentru echipamentele achiziţionate are o durată de 24 de luni iar finanţarea pentru achiziţie provine din fonduri bugetare.

În luna mai, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a mai achiziţionat autoutilitare şi autovehicule de teren în valoare de 7,5 milioane de lei, " necesare pentru înlocuirea vehiculelor vechi şi completare deficitului", aşa cum se arată în acordul-cadru încheiat cu STS şi publicat pe SEAP. Totodată, STS a mai efectuat lucrări de construcţie pentru un centru de date cu rol de "disaster recovery", în valoare de 26,4 milioane de lei.

 

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a avut un buget de 608 de milioane de lei pentru anul 2019, din care 320 de milioane reprezintă cheltuieli de personal, iar aproximativ 200 de milioane de lei reprezintă achiziţii publice, conform datelor publicate pe site-ul insituţiei.

 

 

Iohannis a promulgat legea prin care corupţii îşi pot face firme

 

 

foto: presidency.ro

 

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat miercuri o legeprin care persoanele condamnate pentru fapte de corupţie au liber la fondarea de societăţi comerciale, după ce. Este vorba despre modificarea unui articol din legea societăţilor nr. 31/1990. Conform vechiului text al legii, persoanele condamnate pentru infracţiuni de corupţie, nu puteau fonda societăţi comerciale.

În noua variantă, adoptată de Parlament în aprilie 2019, e adăugată o condiţie suplimentară: "nu pot fi fondatori persoanele cărora li s-a interzis prin hotărâre judecătorească definitivă dreptul de a exercita calitatea de fondator ca pedeapsă complementară a condamnării pentru infracţiuni de corupţie".

 

Legea a fost iniţiată, la finele lui 2017, de un grup de 38 de deputaţi PSD. Iohannis a amânat pâna în ultima zi permisă de lege, promulgarea iniţiativei PSD, în condiţiile în care, pe 3 iulie 2019, Curtea Constituţională a respins obiecţia de neconstituţionalitate ridicată de şeful statului, referitoare la acest act normativ.

 

 

CCR a motivat inutilitatea Referendumului cu "penali": un tratament juridic diferit plasează persoanele acuzate de corupţie în inferioritate"

 

foto: pagina facebook Dan Barna

 

"Un asemenea tratament juridic, indiferent de nivelul său normativ, desconsideră existenţa umană a individului, plasând, din punct de vedere uman, persoanele care au săvârşite „fapte” de corupţie într-o situaţie de inferioritate, ceea ce se constituie într-o limitare a demnităţii lor umane.

Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României limitează în mod excesiv puterea statului şi a posibilităţii sale de apreciere, ceea ce afectează, în mod nepermis, exercitarea puterii publice în favoarea/ beneficiul cetăţenilor", transmite comunicatul Curţii.

 

Se mai motivează că, prin validarea referendumului, "o categorie de cetăţeni este privată de o vocaţie pe considerente cu caracter circumstanţial, contrar demnităţii umane. Curtea constată, astfel, că măsura preconizată reprezintă o desconsiderare a principiilor subiective care caracterizează fiinţa umană, ceea ce se constituie, prin prisma art.152 alin.(2) din Constituţie, într-o atingere adusă demnităţii umane"

"În cauza de faţă, ca efect al interdicţiei generale stabilite prin textul constituţional preconizat, este evident că două categorii de cetăţeni sunt tratate în mod diferit. Prima categorie, cea care cuprinde persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, nu poate beneficia de amnistie, graţiere colectivă sau graţiere individuală, pe când cea de-a doua categorie, cea care cuprinde persoane condamnate pentru orice alte infracţiuni decât cele de corupţie, poate beneficia de amnistie, graţiere colectivă sau graţiere individuală", mai spune CCR.

 

 

Zahărul din băuturile răcoritoare, taxat de Guvern. USR îi acuză de plagiat

 

foto: pixabay.com

 

Guvernul va discuta la începutul săptămânii viitoare un proiect de act normativ care prevede printre altele introducerea unei taxe pe zahărul din băuturile răcoritoare, au declarat surse guvernamentale.

Taxa ar urma să fie introdusă din septembrie şi ar mări preţul litrului de băutură răcoritoare cu 1 leu. Măsura face parte dintr-un pachet de măsuri care mai prevede creşterea accizelor la tutun, reduceri ale personalului bugetar sau eliminarea unor sporuri de care beneficiază funcţionarii. Măsura este rezultatul unei iniţiative a Ministerului Sănătăţii.

Astfel, băuturile cu un conţinut de peste 8 grame la 100 de ml de produs vor fi taxate cu 1 leu pe litru. Acciza va fi datorată de producători, importatori sau cei care achiziţionează intracomunitar, dar cel mai probabil se va reflecta şi în preţul la raft.

Pentru cele circa 4 luni de aplicare de anul acesta, septembrie-decembrie, impactul la bugetul statului este de 320 milioane lei. Taxe "pe zahăr" se aplică în Marea Britanie, Danemarca, Finlanda sau Irlanda.

 

USR acuză încă Guvernul că a plagiat iniţiativa legislativă şi că ”PSD face ce ştie mai bine, să copieze. De această dată, măcar, au copiat o idee benefică românilor: va duce la scăderea consumului de sucuri îndulcite şi încurajarea consumului de produse naturale, mai sănătoase; va încuraja obiceiurile sănătoase de consum, în special la copii şi, nu în cele din urmă, va aduce peste 1,4 miliarde lei (300 de milioane de euro). Sper ca suma astfel colectată să fie folosită în cadrul sistemului de sănătate, la finanţarea programelor de diabet, şi nu folosită la acoperirea găurilor din buget şi la plata pensiilor speciale”, transmite sentaorul USR Adrian Wiener,, citat de Mediafax. El mai spune că în actul normativ propus de Guvern sunt copiate până şi pragurile de accizare propuse de el în proiectul legislativ respins de Parlament.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia