Tribuna
PNL
„Întâlnire între generaţii”
„Întâlnire  între  generaţii”

Aşa s-a intitulat acţiunea care s-a desfăşurat joi, 27 noiembrie 2008 la Şcoala cu cls. I-VIII „Aurel Decei” din Gura Râului.
Clasa a VI-a A împreună cu doamnele profesoare Hanzu Ileana şi Vişan Vidosa au invitat mai multe persoane cu o vârstă venerabilă pentru a petrece o după-masă împreună.
Pentru că suntem în postul Crăciunului şi postul este bine să-l împletim cu fapte bune, am hotărât cu cei mici să facem o bucurie celor în vârstă.
Şi am cules în primul rând câteva gânduri de la preoţii satului care ne îndeamnă să cinstim oamenii bătrâni, la fel cum scrie şi în Biblie:
Leviticul, 19,32: „Să te scoli înaintea perilor albi şi să cinsteşti pe bătrân.”
Porunca a 5-a: „Cinsteşte pe mama ta şi pe tatăl tău, ca să ai ani mulţi şi fericiţi pe pământ”.
Pilde, 16,31: „Perii albi sunt o cunună de cinste, ea se găseşte pe calea neprihănirii”
Copiii au prezentat apoi un articol istoric referitor la oamenii în vârstă. „În antichitatea israelită, ca de altfel în aproape tot Orientul Apropiat, bătrânii erau consideraţi un segment foarte important al societăţii şi se bucurau din partea acesteia de un respect deosebit. La majoritatea popoarelor din antichitatea orientală, bătrânii se aflau în fruntea treburilor cetăţii, angajându-se plenar în toate problemele publice de natură civilă şi religioasă şi, de aceea, cuvântul zaken (presbyteros) se folosea pentru cel care prezida o adunare ori o breaslă şi reprezenta autoritatea de drept a unui sat, a unei cetăţi ori comunităţi oarecare.” – din articolul « În antichitatea iudaică, respectul faţă de bătrâni era lege »de pr. prof. univ. dr. Petre SEMEN
Atmosfera a fost întregită de un program artistic în care elevii au recitat câteva poezii despre părinţi şi bunici. Aceste au alternat cu melodii îndrăgite atât de cei mari cât şi de cei mici: „Rugă pentru părinţi” interpretată de Ştefan Hruşcă, „Mama” interpretată de Cătălin Crişan şi bineînţeles colinde care dau un farmec aparte acestei perioade a postului Crăciunului. Pe videoproiectorul şcolii au fost prezentate imagini cu bunici şi peisaje de iarnă.
După acest program ne-am aşezat cu toţii la o „şezătoare” în care persoanele de vârstă mai înaintată ne-au povestit amintiri de pe vremea când erau dânşii la şcoală. Despre suferinţele de atunci dar şi despre bucuriile pe care le-au trăit în acele vremuri. Copiii au pus întrebări şi am cerut de asemenea câteva sfaturi. Spre bucuria noastră oaspeţii noştri ne-au răsplătit cu câteva momente surpriză: ne-au recitat şi dânşii nişte poezii şi au evocat amintiri deosebite.
Atmosfera a fost minunată şi prin atenţiile pregătite de copii împreună cu doamnele profesoare: gogoşi calde şi suc iar la sfârşit o mică felicitare şi un bucheţel de flori pentru fiecare oaspete.
Încercând să facem o surpriză acestor gureni dragi ai noştri am rămas impresionaţi ce valori există în satul românesc, câtă înţelepciune şi sensibilitate, de care nu ne prea facem timp să ne împărtăşim.
Chiar unul dintre oaspeţi ne spunea să le cerem sfaturi. Acelaşi îndemn îl facem şi noi tuturor; căutaţi-i şi cereţi-le sfatul pentru că veţi avea un dublu câştig: bucuria dânşilor şi mult folos al vostru!

Prof. Ileana HANZU,
Şcoala cu cls. I-VIII „Aurel Decei”
Gura Râului
comentarii
1 comentarii

Sfatul batrinilor. O tema foarte buna si pe care nu orice profesor se gindeste la ea. Ne bucuram sa citim astfel de reportaje.
Keep up the good work, prof.ILEANA HANZU.
Mersi.
Mari
22.02.2009 19:04
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia