Tribuna
Îndemnul primarului din Iacobeni către locuitorii comunei: „Trebuie să ne păstrăm credința, datina strămoșească și convingerile ortodoxe”
Îndemnul primarului din Iacobeni către locuitorii comunei: „Trebuie să ne păstrăm credința, datina strămoșească și convingerile ortodoxe”

Dincolo de problemele ce țin de administrarea comunei, drumuri, școli, grădinițe, primarul este văzut ca un personaj ce trebuie să se îngrijească de toate problemele comunității. Ioan Cori, primarul comunei Iacobeni, este unul dintre cei mai longevivi primari din județ și are o poveste aparte, fiind învățător trei ani și profesor timp de 35 de ani. Cei mai mulți dintre locuitorii comunei i-au fost elevi, așa că primarul trece adesea dincolo de barierele administrative, încercând să-i sprijine moral, să-i sfătuiască pe cei cărora a încercat să le insufle dragostea de carte, pe când se aflau în băncile școlii. Într-o scrisoare deschisă adresată locuitorilor din Iacobeni, Ioan Cori le reamintește că relația cu biserica și credința în Dumnezeu sunt de o importanță crucială pentru bunul mers al unei comunități, dar îi îndeamnă și să se apropie mai mult de cele ce țin de identitatea națională.

„Satul Proștea acum Stejăriș, atestat documentar la 1280 sub denumirea de Brotnic (slav. Trecător la vad) se află la confluența dintre Valea satului și Hârtibaci. La Proștea Hârtibaciului erau o moară care a dăinuit până în 1700, când a fost desființată și un heleșteu, construit de sașii din Dealul Frumos (malul stâng fiind în hotarul lor) și de cei din Probstov Proștea (malul drept al satului Proștea) din ordinul principelui Transilvaniei, de la Alba Iulia, Ștefan Bathory. Pe aici se făcea trecerea dinspre Târnave (prin satele Mălâncrav, Proștea, Dealul Frumos) spre Țara Românească și Făgăraș. Până la desființarea liniei înguste Agnita- Sighișoara, pe tabela de la gară era scris Halta Proștea Hârtibaci, pentru a nu se face confuzie cu Proștea de pe Târnave, actuala comună Târnava – Mediaș. În acest sat am văzut lumina zilei, am fost botezat și am parcurs anii de viață care mi-au oferit lumină, necazuri, bucurii, insatisfacții sau succese. Cel mai frumos moment al vieții a fost când am devenit învățător, la 20 de ani, în satul natal Stejăriș. Peste trei ani am început să predea matematică. După o carieră bogată, de 35 de ani, în care am mers la școală cu bucurie și deschidere, cu dorința de a aprinde în elevii mei flacăra cunoașterii, de a le insufla valori precum cinstea și adevărul, care să le facă viața mai curată și mai frumoasă, ma hotărât să păstoresc destinele comunității din care fac parte, candidând la funcția de primar al comunei Iacobeni. Am fost ales acum 23 de ani și de atunci continui să îmi pun în slujba oamenilor priceperea și diplomația. Am înțeles că secretul unei bune colaborări este apropierea de oameni, iubirea de semeni, ajutorul acordat lor și dorința de a fi în mijlocul acestora, la bine și la greu. Cel care m-a călăuzit a fost Dumnezeu, pentru că nu mi-am pierdut credința niciodată. Praznicul „Adormirii Maicii Domnului” (15 august) a avut în familia mea o importanță deosebită, încă din 1957, eu mergând anual la Sfânta Mănăstire și la vecernia mare, seara, la altarul din pădure” spune Ioan Cori.

Își amintește că mama lui mergea încă din 1939 la o astfel de slujbă, rugându-se pentru cei ai casei. I-au rămas întipărite în minte și în suflet predicile părintelui Teofil Părăian, duhovnicul mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, loc despre care acesta din urmă spunea că e „grădina Maicii Domnului”: „Părintele Teofil Părăian, mare trăitor din larva Brâncovenească de la Sâmbăta de Sus, unde au trăit și au strălucit atâtea fețe bisericești, precum Arsenie Boca, mitropolitul ortodox al Ardealului, Antonie Plămădeală, fostul stareț Serafim Popescu,  a caracterizat mănăstirea drept „tinda raiului, casa lui Dumnezeu, poarta cerului, împărăția lui Dumnezeu pe pământ” adaugă primarul din Iacobeni.

I.P.S. Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, este, la rândul său  un model pentru cel ce păstorește comunitatea din Iacobeni. Ioan Cori își amintește cuvintele Înaltpreasfinției Sale de la o predică, observând și că acesta știe să vobească pe înțelesul fiecărui om, sprijinindu-l, oferindu-i vorbe calde și pline de duh: „Așa și voi să ascultați de părinții voștri și să faceți ce zice Maica Domnului în prima Evanghelie a Maicii Domnului la nunta din Canaa Galilei. Este necesar să trăim în pace și înțelegere cu toții, să ne iubim aproapele nostru fără să apelăm la răzbunare”.

Printre cei care i-au influențat viața se numără și preotul Boian, fost protopop al Sighișoarei, născut în Șapartoc, ale cărui spuse i-au rămas pentru totdeauna întipărite în inimă: „Acesta spunea că nu este ușor să ierți, e foarte greu când primești palma peste un obraz să îl întorci și pe celălalt. E greu când cineva îți face rele mari, cu suferințe, dar Iisus a spus să-l iertăm din inimă.”

Ioan Cori crede că trăind într-o lume globalizată, trebuie să ne păstrăm credința, datina strămoșească și convingerile ortodoxe: „Aș putea spune precum Petre Țuțea „mă mișc între Dumnezeu și poporul din care fac parte. În afară de acești doi termeni, nu văd nimic important între cer și pământ”. Gândurile mele se îndreaptă spre cei plecați să lucreze în afara țării, măcinați de dorul de casă, dar și spre frații din Basarabia. În prezent, ura și dezbinarea sunt mai mari decât oricând, iar îndemnul meu este de a ne privi din nou, unii pe alții, de a ne apropia și a construi ceva durabil pentru copiii noștri”.

 

 

 

 

 

comentarii
1 comentarii

si nu Probstov - cá doar nu suntem ín Rusia cu "ov" la urmá !!!
........................................................................................................................

Der Ort wurde 1223 als terra Borothnik erstmals urkundlich erwähnt. Dieser Name ist slawischer Herkunft
PROBSTDORF
25.08.2019 17:56
Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia