Tribuna
Incidentul „REZIST – Victoriei sau un Radio Erevan cu jandarmi şi protestatari
Dumitru CHISELIŢĂ
1330 vizualizari
Incidentul „REZIST – Victoriei sau un Radio Erevan cu jandarmi şi protestatari

Au vuit, iar, reţelele, despe cum „Danjarmeria” a intrat în forţă pe sărmanii protestatari care protestau paşnic şi neautorizat în faţa Guvernului, pentru că el, Guvernul ar fi dat drumul la o ordonanţă de amnistie şi doar astfel el, Guvernul, s-ar fi oprit din a scoate din puşcărie penali şi de a băga alţi penali. Aţi înţeles ceva din asta? Nici eu.

Deci avem aşa: o ordonanţă de guvern inexistentă, dar care sigur „ar fi” promulgată în şedinţa de marţea trecută. De ce era sigur că va fi promulgată? Pentru că toate posturile TV şi alte saituleţe de fake-ştiri afiliate Opoziţiei spuneau asta: în mod sigur, „este posibil ca”, „o eventuală”, că „este pe ţeavă” (Aktual24 nu are ăîâşţ), că „Risc iminent ca Guvernul să adopte marţi OUG privind amnistia şi graţierea” (G4Media), că, în fine, 100 % sigur ca este posibil şi s-ar putea”. Marţea a trecut, OUG n-a apărut, nimeni de la Vă Vedem nu cere boicot publicitar pentru mass-media care a băgat gargara asta, dar tot ne-am ales cu ceva. Cu un filmuleţ despre brutalitatea de nestăvilit a jandarmilor asupra protestatarilor. Mă aşteptam să văd ceva de genul „1 Mai la Berlin”, Paris 1968, sau un 13 iunie 1990. Dar nu a fost asta. Doar un balet deja tradiţional, din seria „hai să fim neapărat eroi”.

Ce a fost

„Într-o acţiune civică, paşnică, la ora 6 de dimineaţă în faţa pericolului unei noi ordonanţe de urgenţa de genul "13", au fost generate violenţe de către forţele de ordine, mai exact de către Jandarmeria Romana. (Jandarmeria Romană? Romanii aveau jandarmi?) Jandarmii au acţionat în forţă pentru a opri atârnarea unui banner gigantic în faţa guvernului, cu mesajul " Trezeşte-te şi ieşi în stradă! Dictatura a fost instaurată întotdeauna prin lege" - acţiune care oricum nu intră în competenţa Jandarmeriei.

Ca să oprească prinderea bannerului, jandarmii au încercat să taie sforile, iar ca să facă asta au creat o diversiune: l-au ridicat brutal şi fără motiv pe unul dintre cei prezenţi."

 

În film se arată cam aşa. Jandarmii vin şi le spun băieţilor/fetelor să-şi ia bannerul de acolo. Ei spun ceva cu libertatea de exprimare şi că e treaba Poliţiei Locale, nu a Jandarmeriei. În fine, treaba pare a se termina Ok, dar, HAŢ, jandarmii năpădesc pe „unul din cei prezenţi” care e taman Sandu Matei, cunoscut ca Sandy, cel care a lovit cu pumnul un bătrân, în numele REZIST, acum ceva vreme. Acţiunea e în fundal, că aşa se filmează, în fundal, ca tu să vezi doar cum îl aduc jandarmii pe „protestatar”. Dacă te uiţi aşa, pe îndelete, se vede clar că protestatarul ridica pumnul asupra jandarmului. E pe film. Bineînţeles că, deşi era plin de filmători activişti în zonă, nimeni nu a dat o imagine mai de aproape. Dar se vede şi aşa. Deci cine a început?

"În timp ce era târât spre duba protestatarul (Sandu Matei), colega noastră Mădălina Roşca a fost bruscată, dusă spre dubă şi împiedicată să îşi facă treaba" Nu ştiu cine e colega lor, dar se vede clar că cineva era agăţat(ă) de Sandy, deci treaba era să fii agăţat de Sandy. Conform justiţiei nu corupţiei, chestia se „procedura de retinerea persoanelor” iar dacă te impotrivesti acesteia, te procedează şi pe tine. Deci, ghinion.

„Mai vedeţi în filmul nostru cum jandarmii au aruncat o femeie la pământ (pe numele ei Teodora Vlad)". Care şi ea se agăţa de Sandy. Deci vezi paragraful anterior.

Morala: "Asta face din ziua de azi doar o altă zi în care Jandarmeria încalcă drepturi fundamentale, precum libera exprimare, dreptul la protest sau libertatea presei". Libertatea presei nu ştiu la ce se referă, că videoul e produs de un anume Passport Production, care nu ştiu cât de presă e el.

Întrebare pentru oameni: cum de la Bucureşti, la toate protestele, din toţi protestatarii, sunt „reţinuţi” doar Sandy şi Dide cel cu laserul cu REZIST, şi singura presă „sugrumată” este veşnicul jurnalist german... Acum morala este că povestea asta miroase a Radio Erevan, unde totul e pe invers decât este de fapt. Oricum, mulţumiri Passport Production pentru calitatea video care arată şi ce nu ne place să vedem că a fost.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia