Tribuna
PNL
Încă 2 ani "păsuire" de la UE
Ioan VIDRIGHIN
940 vizualizari
* Marţi, 15 septembrie, România a obţinut la Bruxelles prelungirea cu încă 2 ani a perioadei de tranziţie pentru alinierea unităţilor de procesare a laptelui la standardele europene * Judeţul Sibiu are în prezent o producţie totală de lapte de vacă de 52.000 hl, care provin de la 2.490 vaci din 33 ferme comerciale şi 22.848 vaci din 14.250 gospodării individuale * Colectarea laptelui se face prin 24 centre autorizate * Doar 15% din totalul laptelui crud analizat în Laboratorul DSVSA Sibiu nu îndeplineşte parametrii legali de calitate *
Recent, la Bruxelles, Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a adoptat, printr-o Decizie, prelungirea cu 2 ani a derogării pentru alinierea unităţilor româneşti de procesare a laptelui la standardele Uniunii Europene, perioada anterioară de tranziţie pentru ţara noastră fiind 31 decembrie 2009.
Decizia a fost luată în urma discuţiilor purtate pe această temă, în luna martie 2009, de către premierul Emil Boc, preşedintele ANSVSA, Marian Zlotea, şi Comisarul European pentru Sănătate, Adroulla Vassiliou, cu ocazia vizitei oficialului european în România.
Înainte de a fi transmise Comisiei Europene, solicitările pentru prelungirea perioadei de tranziţie - ne informează dr. Şerban Ţichindelean, director coordonator al DSVSA Sibiu - au fost discutate şi agreate în cadrul Consiliului Consultativ al ANSVSA prezidat de către preşedintele Marian Zlotea. Precizăm că acest consiliu este format din reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ai altor autorităţi ale administraţiei publice cu competenţe în domeniul sanitar-veterinar şi al siguranţei alimentelor, precum şi din reprezentanţii patronatelor, asociaţiilor din domeniu şi ai societăţii civile.
Norme europene
Normele U.E. obligă unităţile de procesare a laptelui materie primă autorizate pentru schimburi intracomunitare şi care fabrică brânzeturi cu perioada de învechire sau maturare mai mare de 60 de zile şi alte produse lactate obţinute în relaţie cu fabricarea de astfel de brânzeturi să recepţioneze şi să proceseze doar lapte crud provenit de la exploataţii cu vaci, care îndeplinesc următoarele criterii: laptele să provină din centre de colectare autorizate sanitar-veterinar; să aibă un număr total de germeni/ml la 30°C până la 100.000, media geometrică, constatată pe o perioadă de două luni, cu cel puţin două analize pe lună; iar numărul de celule somatice să fie până la 400.000, media geometrică constatată pe o perioadă de 3 luni, cu cel puţin o analiza pe lună.
În judeţul Sibiu, producţia totală de lapte de vacă, estimată lunar este de circa 52.000 hl. fiind produsă de 2.490 de vaci crescute în 33 de ferme comerciale şi de 22.848 de vaci din 14.258 exploataţii individuale, iar laptele de oaie este obţinut de la 350.000 oi şi capre din 9.640 exploataţii.
Colectarea laptelui de vacă materie primă destinat procesării se realizează în 24 centre de colectare autorizate unde predau lapte 778 crescători de vaci particulari şi din punctele proprii ale fermelor comerciale.
Laptele de vacă se valorifică în procent de 28 % prin 6 unităţi de procesare autorizate din judeţul nostru, sau din alte judeţe, diferenţa de 72 % fiind destinată pentru consum în gospodăria proprie şi pentru vânzare directă la consumatorul final (abonaţi sau piaţa liberă). Laptele de oaie este prelucrat în procent de 30 % în 100 centre de prelucrare integrate fiecare în exploataţie şi înregistrate sanitar veterinar, diferenţa fiind destinată consumului familiar.
În prezent, din cele 6 unităţi de procesare lapte autorizate în judeţul nostru, 3 unităţi sunt acreditate pentru valorificarea produselor din lapte pe piaţa intracomunitară şi la export (acestea procesează numai lapte conform normelor UE), iar alte 3 unităţi prelucrează lapte conform şi neconform, pentru piaţa naţională, fiind acreditate condiţionat în acest sens.
Monitorizare permanentă
Monitorizarea parametrilor de calitate la laptele crud, materie primă, se efectuează în laboratorul DSVSA Sibiu, prin afluire de probe conform graficului stabilit, de la 33 ferme, 24 centre de colectare lapte autorizate (lapte provenit de la crescătorii individuali) şi din 6 unităţi de procesare lapte. Statistica anului 2009 arată că procentul de lapte care nu îndeplineşte parametrii legali de calitate este de 15 % din probele analizate. Acest procent de lapte neconform - afirmă directorul Ţichindelean - nu este edificator, datorită faptului că unii producători de lapte nu respectă graficul de afluire de probe la laboratorul DSVSA Sibiu pentru determinarea parametrilor de calitate.
"Considerăm că această derogare pentru încă doi ani nu exclude obligaţia producătorilor de lapte să asigure statusul de sănătate a animalelor din proprietate, să respecte normele de igienă a mulsului, a ugerului, a aparatelor şi ustensilelor din dotare, precum şi celelalte cerinţe care se impun pentru a livra la procesare lapte materie primă de calitate, care să nu pericliteze sănătatea consumatorilor. De asemenea, fermierii sibieni trebuie să intensifice lucrările de modernizare a fermelor de vaci cu lapte, aflate în programul actual, menit să crească potenţialul biologic şi genetic al efectivelor", a declarat Ţichindelean.
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia