Tribuna
Jidvei
Înaltpreasfinţia Voastră Părinte LAURENŢIU STREZA Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului. Prof. univ. dr., Membru de Onoare al Academiei Române

Întâi de toate doresc să vă mulţumesc, cu reunoştinţă, pentru urările pe care mi le-aţi trimis cu ocazia Crăciunului şi a Sf. Ioan.

În locul telefonului solicitat, care nu s-a rezolvat,  am apelat la această pagină de hârtie.
Concentrat, redau mai jos unele opinii, care, cu toată modestia care trebuie să ne caracterizeze, cred că sunt de cel mai larg interes public.     
X
Multe dintre lucrurile mari, importante pentru ţară şi pentru oameni,  pentru neamul nostru, ca de pildă Opera Naţională din Bucureşti, au fost făcute la iniţiativa unor profesori.
Un lucru important şi cu semnificaţii multiple şi profunde este canonizarea Părintelui Arsenie Boca, care se realizează la iniţiativa Înaltpreasfinţiei voastre şi înfăptuirea ei este doar o chestiune de timp.
O iniţiativă am şi eu în vedere, la o scară mai mică din punct de vedere al amplorii ştiinţifice, dar cu efect mare asupra credinţei oamenilor, pentru care v-am solicitat un telefon, dar nu l-am mai simţit necesar pentru că scrisul este o cale mai simplă şi mai eficientă.
Ca urmare, vă adresez rugămintea ca, după Canonizarea Părintelui Arsenie Boca, care, cum am spus,  cred că este doar o chestiune de timp până când  Sfinţia Sa va deveni un Sfânt al românilor, să se ia măsurile la care mă refer mai jos.
Cunoscându-l personal – aşa cum am avut ocazia să vă informez - îmi aduc aminte că nu-i displăcea să i se spună Sfântul Ardealului, dimpotrivă, zâmbea şi trecea mai departe şi nu am auzit să fi atenţionat pe cineva să nu mai folosească această sintagmă. Este unul dintre aspectele  căruia ar trebui să i se găsească o soluţie pe care o aşteaptă toţi cei care au avut fericirea să-l cunoască pe Părintele Arsenie Boca.
Unele dintre aceste bucurii post-mortem le puteţi face şi ÎnaltpreasfinţiaVoastră, dispunând ca în toate localităţile prin care a trecut Părintele în Ardeal – între care se situează şi comuna în care m-am născut eu - să i se facă la intrarea în localitate o Troiţă, după un model proiectat de către specialiştii Mitropoliei şi sfinţită după toate regulile existente.
Dacă există o Troiţă, cum de exemplu este în satul meu, Troiţa se poate păstra, cu condiţia să încorporeze în ea, operativ, elementele de noutate din proiectul specialiştilor Mitropoliei.          
Am convingerea că propunerile mele  vor fi acceptate peste tot şi că va fi o adevărată bucurie pentru  toţi localnicii din aceste zone.
De asemenea, credem că oamenii, închinându-se în faţa Troiţei la plecare şi la întoarcerea acasă, făcându-şi şi o cruce şi rugându-se la Dumnezeu, vor deveni mai buni la suflet şi ca oameni cu Credinţă în Dumnezeu, obiectiv strategic, de altfel, al tuturor slujitorilor Bisericii noastre şi, în ultimă instanţă, a tuturor oamenilor şi ca o dorinţă a Lui Dumnezeu.  
Aceasta, în rezumat şi în fraze puţine, este părerea mea despre Părintele Arsenie şi despre câteva atitudini obligatorii ale tuturor faţă de memoria acestui Mare Sfânt al Ardealului.
Cu aleasă stimă şi recunoştinţă,
Sibiu, 29 Decembrie 2019
Prof. univ. dr. DHC IOAN BOGDAN   

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia