Tribuna
Fabrica Sevis
Mesajul calfelor călătoare de la Sibiu:
Împreună suntem mai puternici și fiecare dintre noi este unic!
Împreună suntem mai puternici și fiecare dintre noi este unic!

Asociația Casa Calfelor susține de 15 ani în mod activ transferul de cunoștințe în domeniul artei meșteșugărești prin organizarea a diverse proiecte în Sibiu – atelierele de lucru demonstrative, cursuri și perioade de practică în școli profesionale, cursuri de perfecționare pentru tineri și meșteșugari precum și ateliere pentru copii.

 

Istoria Sibiului a fost influențată în mod puternic de dezvoltarea meșteșugurilor și de istoria celor patru grupuri etnice majoritare care trăiesc aici. Multiculturalitatea, interferențele născute din coabitarea diferitelor comunități și dezvoltarea meșteșugurilor au modelat imaginea orașului de pe malul Cibinului așa cum îl cunoaștem astăzi.

 

Asociaţia Casa Calfelor Sibiu a pregătit și în acest an cu sprijinul Consiliului Local Sibiu, al Primăriei Municipiului Sibiu și al societăţii Deutsche Gesellschaft e.V. Berlin două proiecte : este vorba despre cea de a paisprezecea ediție a ateliere de lucru ale calfelor călătoare precum și despre proiectul ‘’Susținem identități, creăm comunități‘’.

 

În perioada 02 – 15 august 2021 curtea Catedralei Evanghelice va fi locul de prezentare a diferitelor tehnici meşteşugăreşti tradiţionale şi a unui schimb viu de experienţă între calfele călătoare venite din Germania, Elveţia şi Franţa.

 

Calfele călătoare îi invită pe toți cei interesați să li se alăture în cadrul atelierelor de lucru, fie doar pentru a le pune întrebări, fie pentru a lucra alături de meșteșugarii străini și a-și însuși câteva din tainele meseriilor pe care le practică.

 

"În cadrul acestui proiect asociația noastră a pregătit și o expoziție de fotografie precum și o masă rotundă cu discuții pe tema meșteșugului și a statutului său în ziua de astăzi. În perioada 16 – 29 august asociația noastră dorește să ofere din nou copiilor din medii defavorizate o serie de mini-ateliere meșteșugărești, artistice și de igienă. Proiectul își propune să promoveze meșteșugurile prin micro-cursuri de fierărie, patiserie, teatru și igienă dedicate copiilor din familii defavorizate.

Scopul principal al proiectului nostru este de a le deschide micuților noi perspective și de a susține integrarea lor socială. Împreună suntem mai puternici și fiecare dintre noi este unic – acesta este mesajul cu care dorim să plece fiecare copil prezent la aceste ateliere", au afirmat reprezentanții asociației.

 


Breslele au avut un important rol economic prin reglementarea producţiei, a desfacerii mărfurilor, a procurării materiei prime, a înfiinţării de noi ateliere şi a combaterii concurenţei. Nu trebuie neglijată nici implicarea lor în plan social, întrajutorarea membrilor şi a familiilor acestora, şi în cel militar, fiecare breaslă avea obligaţia de a apăra un turn şi o porţiune din zidul de apărare al oraşului, iar în timp de pace să asigure paza.

Dezvoltarea oraşului, a breslelor şi a comerţului a fost o constantă pentru Sibiul secolelor XIV - XVIII, perioadă în care a fost cel mai important centru meşteşugăresc din Transilvania. Prima atestare documentară a breslelor sibiene datează din anul 1367 şi se referă la Breasla Tăbăcarilor, iar în 9 noiembrie 1376 reprezentanţii celor Şapte Scaune şi ai meşteşugarilor au aprobat pentru breslele din Sibiu, Sebeş, Sighişoara şi Orăştie primul statut. El consemna reînfiinţarea breslelor, statutele „cele vechi şi rele” fiind înlocuite cu altele noi, valabile „pentru toate breslele de meşteşugari care sunt ori vor fi”.


Numărul breslelor sibiene a crescut de la 19 în anul 1376, la 26 bresle în anul 1719, 34 bresle în anul 1724, pâna la 40 bresle în anul 1780.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia