Tribuna
Reprezentantul micilor întreprinzători:
"Impozitul forfetar va ajunge, în unele cazuri, la 28% din veniturile firmelor"
Rareș BIŢU
1641 vizualizari
Cei care se încăpăţânează să nu părăsească ţara e bine să mai cugete. Cei care mai au şi afaceri aici ar trebui nici să nu mai stea măcar pe gânduri pentru că firmelor li se pregătesc noi impozite care, în unele cazuri, pot ajunge la 28% din venituri.
Potrivit reprezentanţilor Consiliului pentru IMM-uri, cota de impozit aplicabilă unor firme prin introducerea forfetarului va depăşi cu mult, în unele cazuri, nivelul de 16%, dacă va fi respectată formula de calcul propusă de Ministerul Finanţelor, ajungându-se la 28% din veniturile brute.
"Am făcut un studiu de caz după formula de calcul propusă de Ministerul de Finanţe în proiectul de modificare a Codului Fiscal. Astfel, pentru un restaurant-sat, suprafaţă utilă 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 24% din totalul veniturilor brute, iar pentru un restaurant-municipiu-categoria A, suprafaţă utilă 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 28% din totalul veniturilor brute, fiind o diferenţă enormă faţă de impozitul pe profit de 16%, care se calculează la profitul net, nu la venitul brut", a declarat, ieri, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, citat de Mediafax.

Fiscalitate excesivă şi şomaj

Şeful Consiliului pentru IMM-uri spune că un impozit forfetar de 24% sau 28% din veniturile brute ar reprezenta o fiscalitate excesivă, care va duce la desfiinţarea unui număr foarte mare de societăţi comerciale din codurile CAEN prevăzute în domeniul de aplicabilitate al impozitului forfetar, cu efecte drastice asupra bugetului de stat.
"Solicităm ca în cazul instituirii impozitului forfetar să fie explicitate formulele de calcul pentru toate codurile CAEN pentru care se va aplica impozitul, iar cuantumul acestui impozit să nu depăşească în niciun caz impozitul pe profit de 16%, astfel încât să fie menţinută cota unică", a adăugat Nicolescu, potrivit căruia introducerea impozitului minim nu este oportună nici în 2010 şi nici în 2011 având în vedere criza economică şi faptul că Ministerul Finanţelor nu a realizat niciun studiu de impact privind aplicarea măsurii.
"După ce trece criza şi dacă se face un studiu de impact asupra efectelor acestei măsuri se poate introduce acest impozit, până atunci nu va face decât să închidă şi mai multe firme", a explicat reprezentantul micilor întreprinzători.
Nicolescu spune că proiectul propus de Finanţe nu este complet, pentru că prezintă formule de calcul doar pentru două domenii din lista de 28 de activităţi pentru care ar urma să fie aplicat forfetarul. Patronatul IMM-urilor susţine de asemenea aplicarea impozitului pentru un plafon maxim al veniturilor de 35.000 de euro şi cere autorităţilor să explice alegerea celor 28 de domenii pentru care ar putea fi aplicată măsura.
Potrivit Ziarului Financiar, Guvernul intenţionează să continue până în 2011 aplicarea impozitului minim pe cifra de afaceri, astfel încât barurile, restaurantele, taximetriştii, micii hotelieri, frizerii şi coafezele sau atelierele de reparaţii şi spălătoriile vor scăpa anul acesta de "ameninţarea" impozitului forfetar, unul din cele mai aprinse subiecte din ultima vreme.
"Nu avem nicio informaţie oficială că s-ar amâna introducerea impozitului forfetar. Ştim doar că FMI a cerut Ministerului Finanţelor să revadă reglementarea privind impozitul minim pentru că şi-au dat şi ei seama că a avut efecte negative", a afirmat Nicolescu, convins că cel mai bine e să fie impozitate doar anumite tipuri de activităţi.

"Nici o ţară din UE nu are impozit minim"

"Impozitul minim este o măsură deosebit de proastă, o măciucă ce a lovit pe toată lumea. Impozitul forfetar este mai bun pentru că va cuprinde anumite criterii diferenţiate de aplicare. În Uniunea Europeană nu există nicio ţară cu impozit minim, sunt câteva unde se aplică forfetarul", a adăugat Nicolescu.
Nici reprezentanţii Federaţiei Patronale a IMM-urilor nu văd cu ochi buni impozitarea forfetară. Preşedintele Federaţiei Patronale a IMM-urilor din judeţul Suceava, Liliana Agheorghicesei, crede că introducerea impozitului forfetar va închide 90% din firmele de turism din regiunea pe care o reprezintă, în condiţiile în care acestea sunt afectate deja de criza care a alungat turiştii.
comentarii
2 comentarii

haiducii au aparut in vremurile cand stapanirea lua pielea de pe popor.
revolutionarul de catifea
13.04.2010 08:05
Ceausescu a fost judecat,dar pe astia cine ii judeca ? Un guvern catastrofal,care duce tara de ripa.
Ilie Pintilie
13.04.2010 09:34
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Targul de Craciun

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA