Tribuna
Hurezeanu la Tribuna: "Iohannis are mai mulţi susţinători decât vor să declare"
Sorana MAIER
1871 vizualizari
Hurezeanu la Tribuna:
Publicistul Emil Hurezeanu a fost astăzi invitatul ziarului Tribuna pentru o discuţie largă despre Sibiu, România, politică externă şi presă. Întâlnirea face parte din evenimentul "Jurnalişti români pentru Sibiu", inclus în proiectul "Împreună din 1884" cofinanţat de Tribuna şi Primăria Municipiului Sibiu.

Publicistul Emil Hurezeanu a fost astăzi prezent la sediul ziarului Tribuna unde a participat la o discuţie deschisă cu redactorii cotidianului şi cu cititori despre teme politice actuale, despre Sibiu sau politică externă.

 

Şansele lui Iohannis

 

Candidatura primarului Sibiului, Klaus Iohannis, la funcţia de preşedinte al României este catalogată de Hurezeanu ca fiind binevenită. "Am senzaţia că este un om serios dar puţin surprins de calibrul tubului în care a intrat şi se învârte povestea din jurul lui. Am impresia că are mai mulţi susţinători decât vor să declare, după cum duşmanii au crescut, se vede cu ochiul liber au crescut exponenţial. (...) Joacă între două scaune, nu este nici Elena Udrea, Nici Ponta, nici Macovei şi a inventat povestea aceasta care mi se pare de bun simţ, dar nu în lumea aceasta ciudată şi anume: "nu cu Băsescu, nu împotriva lui Băsescu ci fără Băsescu", ceea ce este foarte normal. Se poate şi fără Băsescu, nu de acum încolo 10 ani fie cu Băsescu fie împotriva lui. De ce? Gata, hai să schimbăm puţin peisajul, scena, căci piesa aceasta nu se mai poate juca în acelaşi decor", a explicat Emil Hurezeanu. El crede că Iohannis are ca avantaj reuşitele sale din domeniul administrativ, ceea ce lui Ponta îi lipseşte.

 

Cultura ca fel de a fi

 

"Sibiul nu a suferit numai o transformare culturală. Titlul de Capitală Culturală a fost dat pentru anumite performanţe care ţin de cultura istorică, politică a locului, dincolo de turnuri, poveşti şi bresle, acestea fac cultura. Cultura nu înseamnă să faci Festivalul de Teatru sau ASTRA Film, deşi sunt foarte bine venite, cultura înseamnă un fel de a vorbi, de a munci, de a da bună ziua, de a respecta, de a îngriji, de a curăţa spitalul. Sibiul este un astfel de loc, este unul dintre cele mai vechi aşezări din Europa", spune Emil Hurezeanu. El a vorbi şi despre buna convieţuire a cultelor de aici, dovedită din plin de prezenţa bisericilor diferite pe aceeaşi stradă. "Germanii au asigurat un fel de echilibru ecumenic, nu vroiau altceva, erau într-o permanentă indiferenţă faţă de ceilaţi, nu îi interesa ce fac ceilalţi şi, foarte important, nu erau stăpâni de iobagi. Erau cetăţeni liberi, erau meseriaşi, erau patricieni şi aveau breslele lor, sigur cu tradiţii iastorice în marile familii, iar românii erau complet ignoraţi. Dar ce bine că erau ignoraţi! Stăteau la margine, se uitau, învăţau unii de la alţii şi, mai bine genul acesta de ignorare sau învăţare reciprocă, decât unii să se urce pe tine şi să stea 1.000 de ani - el stăpân de sclavi grof şi tu iobag din Sălaj. Se repară greu asta. De aceea un sas devine primar de oraş la multă vreme după ce nu mai sunt saşi. Dacă are destulă energie povestea aceasta să ajungă şi preşedinte nu ştiu, căci văd că mecanismul de intoxicare funcţionează perfect", este de părere publicistul.


comentarii
3 comentarii

daca tot te-a facut cetatean de onoare al sibiului e normal sa-l lauzi herr iemil
parca il admirai pe base ....
succesuri la vot!
dara
10.09.2014 20:28
In romanika romanasii nu au o cultura a criticii ma refer la politrucii rumani sau la primarii milionari de carton daca e sas nu e bun ca are 7 case daca e pinta sau gasca lor de inculti aia sunt buni ca dau bani la rumani cu nemiluita adica nemunciti daca e udrea e frumoasa din padurea adormita daca e ponta ala e bun ca are pkagiatul sub brat ,imi pare rau ca dupa attia ani trecuti dupa livitura de stat 89 ?, rumanii inca nu sau emancipat.
hotu
10.09.2014 23:43
Daca nu-i Johannis nu-i schimbare, MITICI de la BUCALE avem din 90 si ce au facut? ne-au furat de ne-auspart, industrie nu agricultura nu, transporturi nu, sanatatea la pamant si pe la alti, autostrazi nu, dar bani f. multi la salarii si-au dat cat au vrut, la romanilasi ne-a dat ajutor social ca sa ne curatam mai repede, daca asta vreti incontinuare asta vom tot avea iar copii si nepotii nostri vor fi sclavi si milogi europei
Miticuta
11.09.2014 20:27
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia