Tribuna
Hash și Hashingul - ce reprezintă și unde se aplică?
Hash și Hashingul - ce reprezintă și unde se aplică?

Tehnologia hashingului este una dintre cele mai importante tehnologii care stă la funcționarea continuă și funcționabilă a blockchain-ului și a emiterii de monede digitale. Reieșind din faptul că criptomonedele nu sunt emise de o anumită autoritatea bancară sau financiară oficială, este foarte important ca procesul de emitere a acestora să fie unul cât mai corect și calculat. Corectitudinea acestui proces, de fapt, determină fiabilitatea sistemului per general. În cazul în care volumul emis va fi unul prea mare - criptomoneda se va devalorifa. În caz contrar, se va crea un deficit.

Pentru a rezolva provocarea descrisă mai sus, a fost inventată și implementată tehnologia hashingului. Această tehnologie are drept scop principal transformarea unei anumite cantități de informații în seturi unice de caractere care, ulterior, se numește hash. În acest articol descriem în detaliu principalele proprietăți a hashing-ului și a hashului ca unitate și cum acestea pot fi utilizate din punct de vedere practic.

 

Proprietățile hashing-ului

Mai jos enumerăm 4 cele mai importante proprietăți a hashingului și a hash-ului ca unitate, proprietăți datorită cărora tehnologia este utilizată pe larg în prezent.

hash-ul este foarte sensibil la informații. Chiar dacă informațiile din hash suferă cea mai mică modificare, este modificat hash-ul per total.

tehnologia de hashing este una ireversibilă, nu poate fi anulată sau restabilită. Este imposibilă restaurarea sau backup-ul informații inițiale dintr-un hash odată ce acesta a fost prelucrat.

hashing-ul poate converti orice cantitate de date într-un număr de o anumită lungime.

fiecare hash este unic, nu există hash-uri identice sau dublate.

 

Utilizarea practică a tehnologiei de hashing

Reieșind din proprietățile descrise mai sus, devine evident că această tehnologie a hashingului este una valoroasă și pe larg aplicată din punct de vedere practic. Iată care sunt principalele operațiuni în care este utilizată această tehnologie.

Minerit. Hash-ul este utilizat ca unitate de măsură în activitatea de minare a criptomonedelor. Hashrate-ul este o măsură a puterii de calcul pe secundă folosită la exploatare. Aceasta, de fapt, reprezintă și puterea minării. Se măsoară în unități de hash / secundă, adică câte calcule pe secundă pot fi efectuate. Mașinile cu o putere de hash mare sunt extrem de eficiente și pot procesa o mulțime de date într-o singură secundă. În cazul Bitcoin, hashrate-ul indică de câte ori sunt calculate valorile hash pentru PoW în fiecare secundă. Totodată, este necesar de menționat că hash rate-ul unor criptomonede scade în timp. Acesta este un fenomen firesc, deoarece doar în așa mod se reglează volumul de criptomonede emis.

Verificarea integrității datelor în tranzit. În tehnologia blockchain hashingul este utilizat pe larg drept instrument eficient și accesibil de verificare a integrității datelor care se află în tranzit. Aceste date în tranziție, de fapt, reprezintă procesarea transferurilor. Astfel, prin verificarea intermediară a acestor date hashingul, de fapt, verifică și asigură siguranța tranzacțiilor efectuate de către utilizatorii blochain-ului.

Lucrul cu cantități mari de informații. Hashing-ul, prin sine, reprezintă prelucrarea unor cantități masive de informații. Astfel, această tehnologie este utilizată pe larg acolo, unde este nevoie de a prelucra șiruri numerice extrem de lungi, de exemplu.

Criptare. Aceasta, de fapt, este una dintre aplicațiile de bază a hashing-ului. Datorită faptului că informațiile din interiorul unui hash nu pot fi prelucrare, schimbate sau recuperate, această tehnologie se potrivește perfect pentru criptarea datelor. Tehnologia asigură o criptare ireversibilă a datelor, garantând, astfel, și o securitate absolută pentru utilizatori.

Fiind foarte rezistentă la coliziuni, tehnologia hashingului exclude riscul de spargere prin faptul că nu crează niciodată două hash-uri identice. Calculele care utilizează astfel de algoritmi sunt mai complexe și necesită mai mult timp, dar sunt fiabile.

Semnături digitale electronice. Utilizarea unui hash în această tehnologie permite utilizatorului care semnează documentul să fie sigur că semnează exact documentul necesar. Hash-ul este, de asemenea, utilizat în formarea unei semnături digitale electronice și autentificarea utilizatorului.

 

Concluzie

Hash-ul reprezintă o unitate din procesul de hashing, acest proces fiind unul de o eficiență înaltă, fapt care determină și utilizarea pe larg a tehnologiei în scop practic. Această tehnologie este utilizată chiar și în mineritul de criptomonede. Investește în criptomonede pentru a deveni beneficiarul tehnologiei de hashing chiar de azi!

 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Comunicat de presa
Licitatie publica

accentmedia