FITS 2024
Tribuna
Gurenii, la cimitirul eroilor din Soultzmatt: "Poate acolo se află şi un consătean de-al nostru"
Andra MARINESCU
4426 vizualizari
Gurenii, la cimitirul eroilor din Soultzmatt:
La sărbătorirea a 70 de ani de la victoria împotriva nazismului, pe 8 mai, gurenii au decis să meargă în regiunea Alsacia, acolo unde se află un cimitir al eroilor români căzuţi în Primul Război Mondial. "Ne gândim că acolo poate se află şi un consătean de-al nostru ce îşi doarme somnul de veci", a spus Dumitru Câmpean, profesor de istorie în Gura Râului, care a făcut parte din delegaţia ce a vizitat Franţa.

Primăria şi Consiliul Local Gura Râului au mers în Soultzmatt, la cimitirul eroilor români, luaţi prizonieri în Transilvania de armata germană, în toamna anului 1916, şi duşi la muncă în condiţii inumane. În cimitirul din Soultzmatt sunt înmormântaţi 687, pe locul unui vechi lagăr.


Bronz pentru Regina Maria


După ce au vizitat în noiembrie 2014 cimitirul, gurenii au decis să se reîntoarcă pentru a amplasa o placă din bronz la statuia Reginei Maria din cimitir, după ce au înştiinţat Consulatul României de la Strasbourg şi Casa Regală a României. La momentul dezvelirii plăcii, delegaţia română a invitat membri ai Asociaţiei Foştilor Combatanţi şi alţi români şi francezi. Astfel, din partea Consulatului României la Strasbourg a fost Gheorghe Dimitrescu, consululul pe probleme economice şi financiare. De asemenea, au participat Alexandru Herlea, fost ministru al Integrării Europene în perioada 1996 - 1999 şi preşedinte al Asociaţiei Casa Română din Paris, alături de un grup de tineri români ce s-au stabilit în capitala Franţei.
"A fost un moment emoţionant, am omagiat sacrificiul şi suferinţa ostaşilor români", povesteşte Dumitru Câmpean.
Din delegaţia din Gura Râului au făcut parte primarul localităţii, Gheorghe Călin, consilieri locali, doi preoţi ai satului şi Doru Brad, fiul lui Coriolan Brad, cunoscutul membru al exilului românesc, originar din Gura Râului. Ei au mers şi cu două steaguri tricolore, pe care au scris "Glorie eroilor români!". Unul a fost înmânat Primăriei Soultzmatt ca omagiu pentru grija deosebită pentru cimitir, iar al doilea a ajuns în localitatea din Mărginimea Sibiului. "Vom arăta acest steag cu ocazia Zilei Eroilor, pe 21 mai", a spus Dumitru Câmpean.
Gurenii i-au invitat şi ei pe francezi să le vizitezi localitatea,convingându-i prin preparatele ardeleneşti pe care le-au oferit: brânză de burduf, slănină cu ceapă, pită de casă şi rachiu de prune din butoi de stejar.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
CONTINENTAL

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica