FITS 2024
Tribuna
Ghetuțele lui Moș Nicolae
Ghetuțele lui Moș Nicolae

Moșul ce vine în fiecare an, purtând în spate desaga cu daruri și nelipsitele nuielușe e tradiție nemuritoare la români. Și nu, nu vorbim despre moș Crăciun, cel universal, care vine la toți copiii din lume, ci despre al nostru moș Nicolae, purtător de daruri sau de nuielușă, după caz.

Dacă ai fost cuminte pe parcursul anului (orice ar însemna asta în accepțiunea lui moș Nicolae), vei primi daruri, iară de nu, are moșul o nuielușă drept răsplata unui comportament urât.

Chiar și perioada comunistă l-a păstrat pe moș Nicolae viu. În timp ce moș Crăciun a fost eradicat din obiceiurile comuniste ale românilor, înlocuit fiind cu moș Gerilă (cam același tipar, doar că nu era permisă vreo conotație de tip religios), moș Nicolae a supraviețuit miraculos, neavând vreo implicare religioasă, ci doar una de cadorisire a micuților cu vreo fructă ce nu se găsea altfel sau vreo jucărie.

Greu de crezut, dar în acele vremuri copiii vedeau portocalele doar cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Despre alte fructe exotice nici nu putea fi vorba în acele vremuri.

Cadourile lui moș Nicolae, puse în ghetuțele lustruite seara, erau modeste, ca și vremurile în sine.

Ghetuțele acelor timpuri erau la fel de modeste, dar copiii le lustruiau sârguincioși, în așteptarea moșului care sigur avea să le pună o portocală, o ciocolată sau o jucărie mica. Toate erau mici, se găseau cu greu și erau îngrădite ca și varietate.

Ghetuțele lui moș Nicolae în perioada comunistă erau simbolistice. Copiii aveau în general, aceeași pereche de ghete, modelele fiind extrem de reduse ca număr, dar pentru ei nu conta. Lustruiau la acele ghete ponosite, de multe ori primite de la frații mai mari sau de la alte rude, le aliniau la ușă în speranța că moș Nicolae va trece pe acolo. Bucuria era imensă când în ghetuțele roase și învechite găseau mult așteptata surpriză. Arareori copiii găseau nuielușa, aceea era doar pentru a-i speria.

Ghetuțele lui moș Nicolae contemporan sunt o paradă de stiluri, material, modele, culori. O varietate infinită, reprezentarea ultimelor tendințe, care nici măcar nu mai necesită o lustruire ca pe vremuri.

 

În zilele noastre, când vorbim de ghete vorbim de o întreagă industrie a modei. Designerii se întrec în a crea modele variate, din material diverse, cu scopuri diverse. De la ghetuțele elegante, până la glezne, ce se poartă cu o fustă elegantă sau cu o pereche de pantaloni office până la ghetele special pentru anotimpul rece, cele pentru sporturile de iarnă, diversitatea este cuvântul ce caracterizează moda în cee ace privește încălțămintea.

 

O gamă mereu în trend, aducând mereu ceva nou, păstrând standardul de calitate a materialelor folosite este Nike.

Când căutăm o pereche de ghete Nike de la Fashion Days avem garanția că vom beneficia de un standard înalt de calitate la un preț decent. Este practic imposibil să nu găsim perechea de ghete dorită, pentru că am auzit că și moș Nicolae alege cadourile tot de acolo!

 

.

 


comentarii
1 comentarii

Dupa ce ai dat in cap si ai omorat pe 13 Decembrie care facea incaltaminte pentru noi si export acum vi cu Nike??? Apropoo dai de gratis incaltaminte la copii -domnule-- mos aiurea in tramvai???? Vezi ca Tribuna are rubrica -- ANUNTURI -- dar tre platita
01.12.2022 20:09
Din aceeasi categorie
CONTINENTAL

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica