Continental
Tribuna
”Genezaˮ încheie stagiunea 2018-2019 a Teatrului de Balet, în Piaţa Mare
Liuba STARII
546 vizualizari
”Genezaˮ încheie stagiunea 2018-2019 a Teatrului de Balet, în Piaţa Mare

Teatrul de Balet Sibiu invită toţi iubitorii dansului, vineri, 19 Iulie, de la ora 21, în Piaţa Mare, la cea de-a VI-a ediţie a evenimentului "Geneza”, ce va încheia stagiunea 2018 - 2019.

"Geneza" este un program-cadru, iniţiat în anul 2014, ce oferă tinerilor bale­rini şansa de a se afirma în calitate de coregrafi. De a­tunci şi până în prezent nu­meroşi dansatori au avut oca­­zia de a prezenta core­grafii în premieră absolută pe scena TBS: Aleisha Gard­ner, Joshua Legge, Russell Hewey, Keston Meyer, Myrna Squire, Ovidiu Matei Iancu, Daniel Alexandru Dragomir, Kirill Ermolenko, Myrna Squire, Ángel Martínez Sán­chez, Claudiu Buldan, Jacob Connor. Anul acesta, publi­cul va avea ocazia să desco­pere două noi coregrafii, oferite de Ángel Martínez Sánchez şi Jacob Connor. Primul dintre ei va prezenta un moment coregrafic, inti­tulat "În numele bucuriei”, inspirat de dansurile şi muzica folclorului spaniol, iar cel de-al doilea un dans neoclasic, având la bază cartea lui Lewis Carroll, "Alice în ţara minunilor”. Accesul publicului este liber. În Piaţa Mare vor fi ampla­sate 1000 de scaune.

 

Zarzuele pe gustul tururor în coregrafia lui Ángel Martínez Sánchez

 

Ángel Martínez Sánchez a descoperit baletul la vârsta de 17 ani, în oraşul său natal, Albacete din Spania. A început studiile de dans la Conservatorul José Antonio Ruiz, din Albacete. S-a mutat un an mai târziu la Madrid, unde a absolvit Conserva­torul de Dans "Mariemma”. Este membru al Teatrului de Ballet Sibiu din 2017, iar în 2018 a creat prima core­grafie pentru TBS, intutulată "Chinul”, o reflecţie despre inegalitate socială şi spe­ranţă, pe muzica lui Astor Piazzolla. În acelaşi an, a creat un pas-de-deux numit "Te iubesc pentru că te iu­besc”, pentru cea de-a XXVIII-a ediţie a Concursului Internaţional de Balet de la Varna (Bulgaria).Momentul său artistic este alcătuit dintr-o serie de zarzuele, gen lirico-dramatic tradiţional spaniol în care se alternează scene vorbite cu momente muzicale (cântece populare şi de operetă), precum şi numere de dans. Zarzuela corespunde genului tradiţio­nal francez al vodevilurilor, conţinând arii foarte melo­dioase, cu dialoguri şi muzi­că. Ea datează din secolul al XVII-lea, cele mai cunos­cute fiind cele scrise în se­colul al XIX-lea. Se presu­pune că termenul este pre­luat de la o veche cabană de vânătoare a familiei regale spaniole, Palacio de la Zar­zuela, de lângă Madrid- plasată într-un loc înconjurat de mărăcini ("zarzas” în limba spaniolă)- unde a fost prezentat pentru prima dată acest gen de divertisment.

 

O altfel de Alice în viziunea lui Jacob Connor

Jacob Connor (21 de ani), s-a născut în Anglia, dar a copilărit în Scoţia. A absolvit Conservatorul Regal din Glasgow şi a fost balerin al Teatrului de Balet Sibiu în perioada 2016-2018. Din anul 2018 dansează pentru Opera Naţională din Bucu­reşti. "Alice în ţara minuni­lor? este a treia sa coregrafie inclusă în programul "Gene­za” după "Recolta” (2017) şi "Familia” (2018).În viziu­nea lui Jacob Connor, Alice nu mai este, ca în romanul lui Lewis Carroll, o fetiţă de şapte ani, curioasă, care ia urma unui iepuraş şi pătrun­de în vizuina lui, unde desco­peră o lume neobişnuită, cu legi absurde şi personaje bizare, ci este o adolescentă rebelă din anii '90, pusă pe distracţie, care petrece în club până în zorii dimineţii. Sub impactul stării euforice provocate de muzică şi a aburilor alcoolului, atmos­fera devine încet-încet supra­realistă, lumea ei populân­du-se cu figuri stranii: Pălă­rierul cel Nebun, Dee şi Tweedle, Domnul Omi­dă, Motanul Cheshire, Ie­purele Alb,  Iepurele de Martie, Şoarecele, Regele şi Re­gina, etc. Ilustraţia muzi­cală este alcătuită din piese compuse de legende ale rock-ului anilor '70- '80, ca Rolling Stones, David Bowie, Santana, The Sweet, Queen, Blondie, Jefferson Airplane, Stealers Wheel, Nina Simone sau Dan Hartman. În pauza dintre cele două coregrafii, spectatorii vor putea să asiste la un moment de street dance oferit de trupa "Young Till Death", care îi vor uimi cu mişcările lor de dans non­con­formiste, oglindă a folclorului urban. Membrii trupei se perfecţionează în mod constant în arta dan­sului de stradă la "Kolorat Dance Studio" din Sibiu şi au fost invitaţi la unele din cele mai importante competiţii de profil din ţară şi din străi­nătate,  printre care şi World of Dance din Los Angeles.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia