Tribuna
Gata cu picturile murale ale Şoimilor Şatrei
* Pictura colaj realizată de gruparea de street-art pe unul dintre pereţii exteriori ai Galeriei de Artă Contemporană din Sibiu a fost ştearsă în urma unor dispute cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură*
Aţi văzut templul grec, coloanele infinitului care se termină în spirale ADN, piramidă maiaşă, mielul din Apocalipsă şi porumbelul păcii pictate de Şoimii Şatrei pe unul din pereţii exteriori ai Direcţiei Judeţene pentru Cultură? Dacă nu, nu vă mai grăbiţi. Pictura -colaj ce se întindea pe o suprafaţă de aproximativ 70 metri pătraţi a dispărut, fiind acoperită cu un strat de zugrăveală.
Decizia ştergerii ei a fost luată de conducerea Muzeului Naţional Brukenthal, în urma unor dispute cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu. "Clădirea în care funcţionează Galeria de Artă Contemporană şi Direcţia pentru Cultură nu este monument istoric. A fost propusă pentru includerea pe această listă. Pentru realizarea lucrării am cerut şi am obţinut acordul Primăriei Sibiu, iar de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură aveam nevoie doar de un acord verbal; Mircea Şteţiu, fostul director al instituţiei, ne-a comunicat că este de acord. Pictura de pe perete, acest mijloc foarte contemporan de a atrage atenţia spre artă, a deranjat şi la Muzeul nostru s-a hotărât să se acopere lucrarea", spune Liviana Dan, şef de Secţie  Galeria de Artă Contemporană.
La realizarea picturii murale, Şoimii Şatrei au lucrat timp de o săptămână şi tot o săptămână a şi supravieţuit lucrarea. "S-a invocat opinia publică, dar opinia publică a reacţionat foarte bine. Prin lucrarea respectivă s-a dorit atragerea atenţiei asupra Galeriei de artă contemporană", adaugă Liviana Dan. Reprezentanta Muzeului Brukenthal a mai menţionat că includerea clădirii cu pricina în categoria monumentelor istorice ar fi abuzivă, de vreme ce în perioada în care a fost sediu de bancă, a suferit modificări arhitecturale, atât în interior, cât şi în exterior. "Clădirea de acum e doar un cofraj, ce are ceva amintiri din stilul Secession", susţine Liviana Dan.
Pentru Muzeul Naţional Brukenthal şi Şoimii Şatrei, aceasta a fost cea de-a doua colaborare: în ianuarie, pe un perete din interiorul Galeriei de Artă Contemporană, Şoimii Şatrei au transpus în artă contemporană pictura lui Peter Bruegel "Masacrul inocenţilor". (M. S.)comentarii
13 comentarii

sa vina contestatarii sa faca ceva frumos pe banii lor
unde este dreptul la libera exprimare?
01.10.2010 06:02
Chiar daca in fapt cladirea Directiei de Cultura inca nu este clasata ca monument istoric, asta nu inseamna ca se poate face orice. Lucrarea artistica respectiva se putea realiza pe alt suport si nu direct pe zidul cladirii.
cetateanu
01.10.2010 08:39
"S-a invocat opinia publică, dar opinia publică a reacţionat foarte bine. Prin lucrarea respectivă s-a dorit atragerea atenţiei asupra Galeriei de artă contemporană", adaugă Liviana Dan. - sunteti penibili !!!
" Opinia publica "
01.10.2010 09:09
Din pacate, de la DJCCPCN cred ca aveati nevoie de un aviz, ca si restul muritorilor de rand. "Zona de protectie" nu este un film american SF, ci o realitate. Nici nu este de mirare ca Primaria si-a dat acordul, cata vreme are aceasta atitudine cu toate casele din centrul istoric, despre care se poate spune ca au suferit modificari arhitecturale. Foarte bine, pictati, modificati sau radeti tot, dar nu mai vindeti gogosi turistilor si nu mai plangeti cand nu va baga in seama UNESCO si alte organizatii.
meriam
01.10.2010 09:13
nu e nevoie sa vina nimeni sa faca nimic pe banii la nimeni pentru ca s-a facut: peretele s-a zugravit in alb, asa cum era normal. Respectiva "opera de arta" era penibila, nici urma de talent artistic la copii aia fara educatie. Iar Liviana Dan e plecata rau saraca, auzi ca opinia publica a reactionat pozitiv, iar primaria pentru a suta oara demonstreaza ca o doare in paispe de patrimoniul istoric al orasului
vio
01.10.2010 09:51
"Clădirea de acum e doar un cofraj, ce are ceva amintiri din stilul Secession", susţine Liviana Dan.

De cand Liviana Dan da verdicte in materie de arhitectura?
Porcaria ce era pe zid era un kitsch ordinar si penibil, care ar trebui sa se lase cu masuri disciplinare.
Cat despre "opinia publica", felicitari sibienilor pentru reactia avuta, iar atentia asupra asa zisei "galerii de arta contemporana" a fost atrasa la modul negativ. Ca si cea asupra dnei Liviana Dan, de la care sibienii asteapta cel putin scuze.

Cad despre primaria din Sibiu, no comment. Poate aproba distrugerea a orice din centrul istoric, ca i se rupe.
kitschul satrei
01.10.2010 10:26
UNICUM ESTE MONUMENT ARTISTIC/ISTORIC...
Am informat despre aceasta pe prezenta NET sibiul.ro/forum/Sibiul Vechi: UNICUM Jugendstil Pur.
Stirea am descoperit-o tarziu si eu, nu in Tribuna, nici in Turnul Sfatului, ci in Sibiu 100%, sub titlul aprx. Noi Monumente Istorice.
A fost trecuta pe lista Monumentelor Istorice, impreuna cu o cladire de pe Saguna si cu fosta Fabrica HERMA (acum Independenta).
Stirea a fost comunicata in MONITORUL OFICIAL 05.07.2010.
Normal ar fi nu s-o lase asa alba, ci s-o refaca JUGENDSTIL ORIGINAL, as cum era, cu pictura murala pe fatada (reclama de sampanie Alphons MUHA), cu inscriptia in relief UNICUM mai jos inscriptia Cafe UNICUM, cu sublinierea prin culori si auriu a ornamentelor, ancadramentelor si liniilor de forta. Pe calcan trebuie oarece culoare unitara de fond (galben mai stins, nu tipator?) si repusa inscriptia din 1901 KIRSCHERs UNICUM Restaurant & Cafe.
Ferestrele se pot face totusi termopan, rame din lemn si cu forma traditionala originala, cu ochiuri si rotunjimi de rama....este posibil..eu am asa ceva..
Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Georg Schoenpflug von Gambsenberg
01.10.2010 12:52
Cladirea UNICUM pe Tribunei nr. 6. apartine de Judet, nu de Muzeu. la un moment dat n-au mai avut bani, au lasat-o in FOLOSINTA Muzeului Bruckenthal, acum o cer inapoi, muzeul nu vrea s-o dea..
Este vesnica disputa Muzeul Bruckenthal/Astra.
Ca unii sunt mai buni decat ceilalti?
Indoi-m-as, desi la EL acasa, deci in Muzeul Bruckenthal directorul respectiv a facut treaba minunata (comparati cu muzeele MOARTE de pe acolo, sistem Cluj, Muzeul de Istorie, de ex.)Bruckenthal este hotarat cel mai modern si complex-activ muzeu de pe acolo..
Dar..afara din Muzeu?!...
Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Georg Schoenpflug von Gambsenberg
01.10.2010 13:13
ce sa-ti povestesc, reclama de sampanie Alphons MUHA mai lipseste de pe zid; e greu de facut diferenta intre valoare si non-valoare
vio
01.10.2010 18:43
acord verbal ..... ce-o mai fi si asta in administratia publica .... o noua forma de sparla
m
01.10.2010 18:49
ALPHONS MUHA a fost poate cel mai mare pictor din perioada JUGENDSTIL, reclama respectiva ERA pe fatada, pe mana stanga cum te uiti, deasupra ferestrei de jos...
Am dat imaginea acestei reclame pe sibiul.ro/forum/Sibiul Vechi: Cladiri: UNICUM. JUGENDSTIL PUR 1901. Nu este o simpla reclama, ci o adevarata opera de arta JUGENDSTIL, cum sunt toate lucrarile bohemului de Paris si Praga ALPHONS MUHA. Aceasta se potriveste perfect..era ORIGINALUL. Nu degeaba au aparut in epoca j'demii de carti postale cu exteriorul si interiorul. Vedeti cateva pe sibiul.ro.
Cine cunoaste sala fostului Cinematograf Tineretului, mai tarziu Arta, sala cea de sus, stie ce minuni erau pe tavan si pereti.
Si jos,tot prin anii 1950-1989? in locul cafenelei Cafe UNICUM, functiona Restaurantul UNICUM...minunat decorat tavanul cu bolti joase, l
Georg Schoenpflug von Gambsenberg
01.10.2010 20:37
Georg Schoenpflug von Gambsenberg.. iar ai baut prea mult mai baiatule.
pancho
01.10.2010 22:26
bine ca sunteti voi destepti...romanii si arta/ baba si boxu...niste incuiati si constipati
idiotul
13.10.2010 12:02
Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia