Tribuna
AFF
Gardul, supermarketul şi nevaccinaţii, în viziunea Alinei Mungiu-Pippidi
Dumitru CHISELIŢĂ
1900 vizualizari
Gardul, supermarketul şi nevaccinaţii, în viziunea Alinei Mungiu-Pippidi
Chiar dacă între timp s-a revenit la normalul-normal, povestea cu gardul din interiorul anumitor magazine dintr-o anumită reţea, a devenit, cum se spune în neoromânească, o chestie "virală". Adică dublu virală. Că, o dată, era virală că era virală, deci era de succes pe reţele şi se shareuia şi comenta mai ceva ca progresiştii care de întrebau, după alegeri, "De unde a apărut AUR?"). Apoi era virală pentru că era, indirect spre foarte direct, cu virusu'.

Bineînţeles că, aşa cum mă ştiţi, îmi venise să scriu despre ea încă de când
m-am lovit personal de calea aceea dublă ce mi-a lezat privirea la intrarea în supermarketul respectiv. Dar am zis că lasă şi chiar am înţeles intenţia lor, care, în ultimă instanţă, era preventiv-salvatoare, chiar dacă în jurul meu vedeam revolte (justificate) şi îndemnuri la boicot. Sau aluzii la ţări care erau un etalon al "civilizaţiei" în perioada ante-belică. Am înţeles "gestul" chiar dacă metoda era supărătoare şi cumva lipsită de logică, asta ca să fim finuţi şi să nu spunem că, din punct de vedere preventiv-medical, era inutilă până la comedie.

Pe scurt, pentru minoritatea de neinformaţi care riscă să nu ştie despre ce vorbim, uite: la un moment dat, magazinele din reţeaua aceea au instalat în interior un GARD care separa supermarketul propriu- zis de alte mici spaţii comerciale, chiar alimentare, din zona "galerie" sau cum i-o spune. Astfel, gardul separa teoretic nevaccinaţii de vaccinaţi, "inferiorii" de "superiori". A fost ceva scandal, a fost ceva gălăgie, au fost extrem de multe reclamaţii, au fost îndemnuri mai mult sau mai puţin justificate la boicot (nu le-am urmat), a intrat ISU pe fir şi le-a scos gardul, end of story. Acum treaba s-a liniştit, dar am văzut că sunt anumite persoane care au justificat acel gard separatist, umilitor şi inutil. Ba chiar îi fac apologia, dincolo de normalitatea din teren.     

Explicând prezenţa gardului: când ai de-a face cu măsuri tembele, te protejezi cum poţi

Am zis că am înţeles ideea existenţei, înfiinţării, montării, introducerii în decor a gardului ăluia. Asta până la un punct, evident. Conform măsurilor ciudate şi punitive cu accesul doar cu aşa-zisul "paşaport verde", amestecate cu "explicaţiile" iritate ale unui Raed Arafat, categoriei umane a nevaccinaţilor îi este interzis, din motive cică medicale şi foarte pandemice, dar majoritatea clasabile la categoria "de aia", în mall-uri şi în magazinele ne-alimentare şi nefarmaceutice, considerate, nu ştiu pe ce criterii, dar am impresia că multe sunt luate la cium spuneam în armată, "apelul bocancilor", "neesenţiale". Explicaţie medicală nu ştiu să existe, aştept un link la unu-două-şapte-nouă studii de specialitate. Dar e una bucată explicaţie socială: pedeapsa. Aşa că, mall-ul fiind mall, e interzis lui categoria nevaxy. Da, va zice omul cu ceva normalitate în cap, dar în mall sunt şi magazine alimentare unde tot ei, experţii mondiali fără număr, au zis că e voie. Aşa, şi? Şi ce dacă? E mall, e interzis, NU AI VOIE. Veţi sări iar că da, că în malluri sunt şi farmacii, unde tot ei au zis iar că e voie. Aşa, şi? Şi ce dacă? E mall, e interzis, NU AI VOIE. Intră neimunizaţii ăia pe acolo, te scuipă, strănută pe tine, râgâie în mutra ta, îţi bagă degetele în gură şi în nas, ling balustradele, scuipă pe produse, şi gata, te infectezi chiar "imunizat" fiind. Păi se poate?

Deci, era normal ca supermarketurile care, în incinta lor, au şi câteva alte spaţii comerciale non-aparţinătoare reţelei, să evite cumva clasarea lor ca "mall"-uri de către cine ştie ce înţelepţi experţi în pandemii şi să generalizeze "certificatul verde" la TOT. Aşa cum a rostit, pe la ştiri, însuşi Comandantul Acţiunii: "Tot ce este în mall numai cu certificat verde. Dacă nu ai certificat verde te duci la o farmacie care nu este în mall. Sunt multe". Aşa a spus, la vremea lui, Raed Arafat. A, sunt magazine alimentare şi în mall unde poţi intra liniştit fără să fie nevoie de hârţoage cu QR Code? Nu contează, la Arafat, Mallul e Mall, iar dacă vrei magazin alimentar, "dacă nu ai certificat verde te duci la magazine care nu sunt în mall, adică la magazine alimentare". Dacă magazinele alimentare sunt în mall, nu intri, chiar dacă ai voie pentru că aşa a decis tot Arafat, expert şi în malluri nu doar în măsuri hazlii şi destul de ilogice.
Ştiţi de ce nu ai voie la Auchan şi Carrefour din Shopping City şi la Kaufland-ul din Promenada Sibiu? Pentru că tu, jmekerule şoşocar, zici că mergi să iei conserve, magiun, fidea, vegeta, ulei  şi bere, când de fapt tu, ţup, o tai la film la multiplex. O ştie el, Arafat: "Să fim serioşi! Intră pe uşa de la mall şi spune că merge la supermaket, după care te trezeşti cu el la cinematograf. Nu va merge aşa". Şi lovea din nou cu logica de pereţi. "Esenţiale sunt magazinele de alimente şi tot ce vinde partea alimentară care este esenţială. În rest mall-uri etc se intră cu certificat verde". Aţi priceput? Bine. Nici noi.

Aşa că la măsuri de nivelul ăsta de nu mai spun cum că iar mă enervez, orice e posibil într-un spaţiu comercial. Chiar să declari un magazin alimentar ca fiind "mall" doar pentru că are ceva spaţii comerciale unde au ziare, ţigări şi suc ori găseşti hrană pentru animale (magazin neesenţial în logica arafatiană). Aşa că, de nevoie, s-a luat încriminata măsură: gard între ei şi ceilalţi. Când ai de-a face cu măsuri tembele, te protejezi cum poţi.
Evident că, la revolta oamenilor şi mai ales în urma reclamaţiilor, s-a luat măsura NORMALĂ de a elimina gardul. Despre cum poate opri un gard răspândirea unui virus, întrebaţi la Târgul de Crăciun.
 
Alina Mungiu-Pippidi ia apărarea super-gardului

Într-un material cu titlul "De partea Kaufland" (hopa, a scăpat-o, deşi eu am vrut să protejez sursa, aşa ca la cartea jurnalistică), publicat pe pagina web a "România Curată", Alina Mungiu Pippidi face apologia gardului separator de nevaccinaţi. Alina Mungiu Pippidi este, printre altele: politolog, jurnalist, scriitor, universitar, ex-director al Departamentului Emisiunilor Informative de la TVR şi activist civic. Deci, un om al libertăţii şi al apărării ei. Totuşi, în articolul respectiv, ea face apologia unui... gard care, ştiinţific, medical, virusologic, infecţionist, pandemic şi covidian este I-NU-TI-L(â). Inutil. Ca orice gard care separă oamenii pe considerente de... vaccin. El există doar ca element social. De separare. De a arăta exact ce se vrea de fapt: că unii sunt pedepsiţi că nu se supun, iar alţii recompensaţi că se supun.

Articolul începe cu tot felul de prognoze covido-apocaliptice despre cum vor muri nevaccinaţii. OK, e clasică, am fumat de nenumărate ori asta şi chiar şi domnu' Yxulescu, om cult că toată ziua se uită la teveu deci le ştie pe toate, o ştie. De crăpat, crapă doar nevacşii şi ar fi bine să crape ei ca să scăpăm noi şi să avem locuri în spitale, nu în catedrale. Asta şi CTP o ştie, că el e fericit că nevacşii mor şi creşte
IQ-ul. Şi îndrăgitul rapsod Tudor Gheorghe o ştie şi le urează tot nevacşilor o moarte liniştită sau ceva de genu'. Apoi avem, tot din arsenalul clasic, comparaţiile între România şi sora ei sudică, Bulgaria, şi aflu că rata lor de nevaccinare generează cea mai mare mortalitate pe cap de locuitor ceea ce e foarte whatever, că nu se moare doar de virus decât la teveu. Poate ne uităm şi la ce e prin spitale...

Se pomeneşte de Germania, unde "25% nevaccinaţi riscă să genereze, dat fiind îmbătrânirea populaţiei, 280000 de persoane care ajung la spital", şi am impresia că am ceva cu capul că nu înţeleg nimic din frază, decât că nişte nevaccinaţi generează multe persoane care persoane ajung la spital. OK, e Europa aia tzivilizată, nu mă bag man, ei au alt mod de funcţionare...

Apoi se face apologia vaccinării obligatorii, ca o mostră de civilizaţie tot, evident, occidentală pentru că tot ce e Occident este culmea culmilor civilizaţiei şi a mai mult ca perfecţiunii în orice. Apoi aud aceeaşi placă precum cea a doctoraşilor de pe feisbuc şi din presa de pe la noi din sat, cum că în ianuarie va fi belea mare, pentru că românii vor sărbători de Crăciun conform aceleiaşi logici care spunea că astă vară, ăia de au fost la mare au adus valul patru. Citez: "Ianuarie va vedea rezultatele sărbătorilor, cum septembrie şi octombrie, cu cei 3-500 de morţi pe zi au văzut rezultatele litoralului de astă vară.". A, cei care au fost la mare erau majoritatea vaccinaţi, testaţi Virusescu-PCR, dar evident nevaccinaţii au fost de vină, că au stat ostentativ acasă. La fel ca în tzivilizatele Austria und Germania, unde nevacşii care nu aveau voie şi erau mai mult autoizolaţi decât plimbăreţi, i-au infectat pe superiorii cu ausweis de băut bere sau bălăcit la piscine. Şi evident că bătrânii, ca victime sigure ale statisticilor pandemiste despre decese, au fost cei care s-au infectat că
s-au înghesuit pe plajă, s-au dezmăţat în cluburile de la Mamaia bând şampanie adusă cu roaba ori au poştit sticle de alcoale şi ţigări ciudate pe plaja de la Vama Veche, în ureche.

Dar importantă în text este apologia gardului de la (acolo). Care şi el este, zice autorul, o mostră de încercare de a civiliza pe românul cel barbar: "faptul că la Kaufland se fac culoare separate prin care nevaccinaţii care au voie (sl. ns) la partea de lucruri esenţiale, dar nu au voie (sl. ns) în rest, să nu poată să calce cu alte cuvinte legea" e o încercare "slabă, dar bravă", "de a ajuta domnia statului de drept în România". Au!. Adică nişte interdicţii puse mai mult ca pedeapsă, nişte garduri (şi mă refer la toate gardurile) care epidemiologic vorbind, sunt mai inutile decât citatele motivaţionale, sunt mostre de "domnie a statului de drept"? Hai serios? Un stat în care oamenii "au voie" şi "nu au voie" fără vreo explicaţie cât de cât nu medicală, ci pentru oamenii normali?
Dar ho că nu e gata.

Recalcitranţii trebuiesc pedepsiţi, nu?

După o altă serie de laude la adresa corporaţiilor şi a politicilor lor, Alina Mungiu Pippidi îndemna, din câte înţeleg, ca toată lumea să bage garduri peste tot, pentru a se feri de hoardele de nevaccinaţi. Că "trebuie să îi imităm pe cei de la Kaufland". Că gardul separator de nimic este "un demers civilizator". Şi whishey-ul dat nativilor indieni din America a fost un demers civilizator. Şi deţinerea de sclavi. Şi lagărele de concentrare-exterminare. Şi bomba atomică.
Evident nu lipseşte nici discursul urii, evident la adresa persoanelor nevaccinate, şi, evident, îndemnurile totalitare la pedepse pentru nesupuşi. Că aşa e epidemiologic şi clinic.
Deci fasten your seatbelts, că vine ceva tare. Alina Mungiu Pippidi susţine că nevaccinaţii "nu sunt disidenţii societăţii noastre" şi nu sunt luptători pentru drepturile omului. Şi că "Nu au luptat de cînd sunt ei pentru drepturile altcuiva" (ei asta ar cam trebui probat, că ştiu pe unii care au făcut chiar 1989, golaniade şi REZIST-uri). Şi că să intri în acolo fără de vaccin e o cauză cică "ignobilă". I-auzi bă, "ignobilă". Adică conform DEX, "josnic, infam, mârşav, abject". Adică dacă un nevaccinat are nevoie de hrană pentru pisică de la mall, este un mârşav. Adică, dacă vrei să intri într-o alimentară din mall, eşti un abject. Adică, dacă vrei să-ţi iei blugi, eşti un infam. Pentru că cel nevaccinat nu are dreptul la animale de casă, la haine sau la plătit abonamentul la compania de telefonie mobilă. Sună "ignobil" asta, hă?

Dacă sună "ignobil" asta, ia să vedem noi mai departe: Acelaşi autor spune că "recalcitranţii" în materie de vaccinare trebuie PEDEPSIŢI. Pentru că "nu e altă cale". Jawohl!  Pentru detalii suplimentare, vedeţi aici:
https://www.romaniacurata.ro/de-partea-kaufland/?fbclid=IwAR1_5eoiUUq-2miBRmRxBg0j3rYKEVT_4vQwC lGIbYvlz3AAbs8mIERKagc

Ce am înţeles şi mai ales ce nu

Citind articolul apologetic la adresa gardului şi a pedepsirii tuturor chiaburilor şi reacţionarilor, pardon recalcitranţilor, am înţeles că... Că articolul este cam pe lângă realitate rău de tot. Iar argumentaţia ar fi fost comică, dacă nu m-ar fi enervat graţie (aiurea "graţie". Poate diz-graţie, nu?) atmosferei de anii '50 care răbufnea din cuvinte şi fraze, pe vremea când clasa muncitoare şi ţărănimea se răţoiau la unison înspre reacţionari şi chiaburi. Evident, conform cerinţelor actuale.
Am înţeles că acel gard şi, în fapt, ORICE GARD are o semnificaţie de Mare Pedepsitor al "recalcitranţilor" şi nesupuşilor care nu se vaccinează şi e menit în dimensiunea materială, să-i  pedepsească pe ei recalcitranţii şi să le arate pe unde au voie şi pe unde nu au voie, iar în cea metaforică, simbolică, ezoterică, astrală, etică, să nu lase virusu să treacă din zona A în zona B.
Ceea ce este la fel de eficient ca şi când ai căra apă cu ciurul, cu precizarea că ciurul ăla tot va fi ud dar gardurile vor proteja fixpix împotriva virusilor. Că nici nu au menirea asta, ci doar, aşa cum a vrut să spună autorul, să pedepsească recalcitranţii şi şovăielnicii.
 
Oricum, e îmbucurător că ISU a efectuat o acţiune "mârşavă" şi "abjectă", "ignobilă", na, de a scoate gardul "civilizator", din magazine. Şi recomandă, culmea, "păstrarea căilor de evacuare libere şi în stare de utilizare la parametrii la care au fost proiectate şi realizate", mai ales că "este interzisă blocarea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie cu materiale care reduc lăţimea sau înălţimea liberă de circulaţie stabilită ori care prezintă pericol de incendiu sau explozie, precum şi efectuarea unor modificări la acestea, prin care se înrăutăţeşte situaţia iniţială".

Deci stimată doamnă Mungiu Pippidi, or fi fost gardurile acelea un deliciu, o metodă pedagogică "europeană" şi un material maleabil pentru un articol care să înfiereze cu mânie pe nevaccinaţi, dar din punct de vedere al măsurilor de siguranţă împotriva incendiilor şi altor dezastre, cam strică. Sau dacă te vaccinezi scapi şi de foc? Apropo, cum va fi evacuat în caz de ceva urât Târgul de Crăciun din Piaţa Mare sau din alte pieţe mari, dacă este foarte îngrădit, foarte populat?

Oricum, am aflat astfel că gardul era exact ce credeam eu. Am trecut de mai multe ori, chiar în zilele anterioare celei de azi, pe la supermarketul respectiv, şi da, confirmat repetat, nu mai era gardul, deci se poate şi fără el. Deci se poate şi fără gard. La fel se putea face şi cu magazinele alimentare din malluri... Dar unii
s-au prea supus să execute.

Aş fi întrebat-o pe doamna Mungiu Pippidi, că este totuşi, un intelectual, care sunt bazele medicale ale acestor măsuri ciudate anti-, dar am citit şi articolul manifest "Arafat prim-ministru".

Care "Arafat prim-ministru" e efectiv un ghid a ce ar trebui să facă el, Comandantul Acţiunii, împotriva celor care nu se supun vaccinului. Dar, citind ce ar trebui să facă, am realizat că Arafat cel de acum, cu măsurile lui alea ciudate şi care frizează nonsensul medical, este de fapt un simpatic faţă de ce doresc alţii să implementeze. Poate o să îi trimit Alinei Mungiu nişte capturi de pe webcamul primăriei, să vadă cum se distrează superoamenii vaccinaţi în târgul de Crăciun, unii în alţii şi cum se îmbulzesc la scanat. Dar ei fac doar forme uşoare, şi nu răspândesc, uitasem... Apropo, ce te faci dacă ai passul şi eşti infectat?

PS: Chiar dacă ştim despre ce reţea este vorba şi chiar se pomeneşte în text, am blurat denumirea şi sigla. Şi apropo, Alina Mungiu Pippidi NU ARE profil pe facebook. 

comentarii
4 comentarii

Redactore, din ... sursele mele stiu ca dna Mungiu-Pippidi e medic, adica absolvit Facultatea de Medicina. Oare de ce nu profeseaza?
08.12.2021 17:06
Chiselita vezi ca presedintele Camerei de Comert e la audieri si in foaia vostra nimic sau nu va lasa patronul sa scrieti nimic. Si va mai dati jurnalisti cacaciosilor.
Vivi Dragan
08.12.2021 18:30
Mai, Vivi, poate Chiselita are alta treaba sau raspunde de alte resorturi... O fi Iordanescu pesedist? D;ta care esti in miezul evenimentelor, nu stii pe unde mai e Lucian Filip, tovarasul de revolutie al dlui Iordaneacu?
@vivi dragan
09.12.2021 14:52
in primul rand e grasa, de aia ii e frica.
in al doilea rand, legat de targul de Craciun din Sibiu, as vrea sa stiu in baza carei ordonante/hotarari se permite acces doar pe baza de certificat. Targurile in principal alimentare nu cred ca sunt incluse la neesentiale. Care e diferenta fata de Piata Cibin, de exemplu, alta decat tipul produselor alimentare vandute? Pare ca primaria face o ilegalitate, avand in vedere ca in alte orase se oermite accesul si fara certificat, deci se poate.Nu suntem una din tarile in care se lasa la latitudinea organizatorilor (ca in Anglia, de exemplu). Ori este in lista locurilor unde trebuie certificat, ori este ilegala solicitatarea lui. Nu exista optiunea ca vrem sa fim mai precauti asa ca cerem, chiar daca nu trebuie.
ike
10.12.2021 10:11
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

pensiunea casa buna

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
AFF
Licitatie publica

ACCENT MEDIA