Tribuna
Jidvei
Gânduri din Iacobeni pentru tinerii ortodocşi şi Mitropolitul Ardealului
Gânduri din Iacobeni pentru tinerii ortodocşi şi Mitropolitul Ardealului

Nu a trecut mult timp de la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi, eveniment pătruns de de­cenţă şi credinţă, de iubirea aproapelui. Această mişcare mondială a tinerilor a hrănit suflete multe, făcând să ro­dească prietenia, amin­tin­du-ne că Iisus Hristos l-a numit pe Lazăr, pe care l-a înviat din morţi, "prietenul meu".

Manifestarea a fost bine­cuvântată de grija şi impli­carea ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, o sărbătoare sfântă cu prilejul căreia prin rugăciune Sibiul a fost mai aproape de Dum­nezeu, iar distanţele fizice şi limitele geografice nu i-au împiedicat pe oameni să fie împreună şi să se roage. Acesta a fost scopul unirii acestor tineri din ţară şi din lume, să cunoască pacea şi prietenia, iubirea unul faţă de altul, indiferent de culoare. Pe toţi ne luminează soarele, toţi suntem oameni în faţa lui Dumnezeu.

În Piaţa Mare, manifesta­rea tinerilor a fost  puternică prin elanul lor, prin îmbrăţi­şările sincere, din inimă, prin comunicarea realizată fie prin semne, fie în limba en­gleză,  fie prin cuvinte din limba lor sau din limba dul­ce românească. Milioane de oameni din întreaga lume au privit la televizor acest tablou al frăţiei. În Muzeul ASTRA s-a aflat altarul sfânt unde s-a desfăşurat Sfânta Liturghie cu un sobor de preoţi con­duşi de ÎPS Laurenţiu Streza.

Am urmărit apoi la televizor  şi Slujba Liturgică de la Ca­tedrala Mitropolitană Sibiu, plină de tinerii din ţară şi întreaga lume. M-a impre­sionat şi mi-au dat lacrimile. Tinerii erau în ţinută de sărbătoare, fetele aveau toate capul acoperit în semn de supunere şi respect faţă de Dumnezeu şi icoanele sfinte. Şi pentru că suntem în anul Centenarului, dedic aceste versuri sărbătorii sfinte  (versuri care mi-au rămas la inimă din clasa a III-a, din 1949, pe care nu le-am uitat şi nu le voi uita):

 

"Străine, dacă vei veni pe

aici vreodată

Ai să vezi că am o ţară

Ca un fagure de miere

Strâns din flori de

primăvară.

 

Dacă vei mai veni vreodată

Şi apoi vei vrea să pleci

Să îmi pleci cu ţara-n suflet

Pe care nu ai s-o uiţi pe veci."

 

În comuna noastră, Mitro­politul Ardealului a fost de trei ori: la sfinţirea a două biserici în satele Iacobeni, Noiştat, şi sfinţirea monumentului ri­di­cat pentru cei şase militari care au murit în accidentul aviatic Turda - Cincu, în ho­tarul satului Stejărişu, ono­rându-ne în momente de o mare încărcătură emoţio­nală. Luna aceasta ÎPS Lau­renţiu Streza îşi sărbătoreşte ziua de naştere, fiind născut în Sâmbăta de Sus, aproape de locurile Sfintei Mănăstiri.  Populaţia celor cinci sate, exprimându-şi simţăminte de aleasă preţuire şi gra­titudine, vă urează "La Mulţi Ani"! Nu în ultimul rând, Pri­măria şi Consiliul Local al comunei Iacobeni  se ală­tură acestor gânduri bune şi vă urează "La Mulţi ani!", mulţi ani în scaunul de Mitro­polit al Ardealului de unde v-a fost dat de Dumnezeu să duceţi flacăra aprinsă a credinţei în Ardealul nostru românesc.

 "La Mulţi Ani!".

Primarul comunei Iacobeni,

Vasile - Ioan Cori


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia