Continental
Tribuna
GAL MH, un an de funcţionare
I. BÂRSAN
1264 vizualizari

A trecut un an de când asociaţia ”Grupul de Acţiune Locală Microregiunea Hârtibaciu” a primit de la Ministerul Agriculturii adeverinţa de funcţionare, un document pentru obţinerea căruia timp de şase ani s-a făcut multă muncă voluntară, s-au organizat multe întâlniri şi s-a consumat multă hârtie pentru a demonstra că şi locuitorii acestei zone merită şansa unei dezvoltări durabile, prin atragerea de fonduri europene.
Pentru obţinerea respectivului document a fost necesară elaborarea unei strategii, prin care au fost stabilite măsurile adoptate, sumele şi numărul de proiecte aferente fiecărei măsuri. Conform strategiei pentru dezvoltarea zonei GAL MH s-au aprobat peste 2 milioane de euro
Din păcate, analiza zonei şi elaborarea strategiei s-a făcut în urmă cu patru ani dar schimbările din guvern cu toate avatarurile inerente au întârziat cu doi ani începerea activităţii. Ceea ce trebuia să înceapă în 2010 a inceput în august 2012.
În această perioadă au intervenit schimbări economice care au influenţat percepţia beneficiarilor privind accesarea fondurilor europene. Cei care au participat la elaborarea strategiei s-au săturat să aştepte, şi-au pierdut încrederea iar  în momentul demarării activităţii multe acţiuni  au trebuit luate de la început.
Din fericire, echipa care lucrează pe teren şi în sediul GAL MH din Agnita, a înţeles că şansa dezvoltării zonei este recâştigarea încrederii de către potenţialii beneficiari, pentru a-i determina să depună proiecte. Peste 150 de persoane au cerut informaţii despre şansele de a primi fonduri pentru diverse activităţi. Nimeni n-a plecat fără să fie bine informat, şi principala informaţie a fost că banii primiţi sunt pentru a muncii mai mult şi mai eficient.
Modul de lucru al echipei GAL MH s-a dovedit eficient. Dacă în prima sesiune au fost selectate doar 4 proiecte, în cea de-a doua au fost selectate 14 din 29 depuse. Important este că şi cele 15 neselectate sunt eligibile şi după completările necesare vor putea fi selectate.
Se preconizează că  solicitările pentru măsurile 112, instalarea tinerilor fermieri şi 141, dezvoltarea fermelor de semisubzistenţă, vor depăşi numărul  prevăzut în strategie, ceea ce impune solicitarea unor modificări pentru realocarea fondurilor de la măsurile care, la ora actuală, nu mai prezintă interes.
Realizările din GAL MH se datorează şi sprijinului primit de la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală Sibiu, unde au întâlnit profesionişti dispuşi să se implice pentru soluţionarea  problemelor inerente în această activitate.
Echipa GAL MH este hotărâtă să aducă în teritoriul Microregiunea Hârtibaciu toţi banii pe care i-a solicitat din fondurile europene,  condiţie necesară pentru ca acest teritoriu să poată beneficia în perioada următoare de sume mult mai mari pentru cetăţenii dispuşi ”să înmulţească talantul„ prin muncă. Alocarea fondurilor europene se face conform parabolei din Biblie ”celor care au, li se va mai da, celor care n-au, li se va lua şi ce au”. Nu se dau fonduri europene pentru a fi păstrate ci pentru a fi folosite şi înmulţite. Şi asta o pot face numai cei harnici şi bine pregătiţi.comentarii
2 comentarii

Bani pentru hoti!
cgh
05.04.2013 20:09
chiar niciun interes ? Astia fac numai maculatura !!!
xdfghd
06.04.2013 23:32
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia