Tribuna
PNL
„Fratele” Avrigului - premiat cu „Steaua de Aur”
Dan FRÂNCU
949 vizualizari
„Fratele” Avrigului - premiat cu „Steaua de Aur”
Relaţia de înfrăţire (neoficială) pe care Avrigul o are, de foarte mulţi ani, cu oraşul francez Plérin sur Mer (Departamentul Cote d`Armor- Bretania), acţiunile comune (sub diverse forme) desfăşurate, dar mai ales legăturile internaţionale deosebit de complexe pe care oraşul din Bretania le are cu diverse localităţi din Europa, primesc o nouă recunoaştere din partea celor mai importante foruri europene. Relaţia dintre Avrig şi Plérin sur Mer este gestionată de Asociaţia „Prietenii Avrigului” şi Comité de Jumelage.
Cele mai apreciate proiecte europene cu participare civică

În zilele de 13 şi 14 noiembrie, la Bruxelles (Belgia), în organizarea Comisiei Europene, se va desfăşura „Europe for Citizens Forum 2008/Golden Stars Award Ceremony”. Cu acest prilej, 12 proiecte europene referitoare la participarea civică, ce au încurajat acţiunile şi dezbaterile asupra temelor Uniunii Europene la nivelul cetăţeanului de rând, vor fi premiate cu „Steaua de Aur” pentru cetăţenie europeană activă, ceremonia urmând a fi organizată şi coordonată de comisarul european pentru educaţie, formare profesională, cultură şi tineret, Jan Figel. „Stelele de Aur 2008” sunt decernate în cadrul Programului „Europa pentru cetăţeni” şi constituie recunoaşterea oficială pentru iniţiativele care au pus cel mai bine în lumină cooperarea, metodele eficiente de lucru şi rezultatele tangibile în domeniul participării civice. Proiectele câştigătoare din acest an au fost realizate cu implicarea a mii de participanţi, cetăţeni din 22 de state membre ale UE.

Oraşul Avrig- participant la unul dintre proiectele premiate

La categoria rezervată proiectelor depuse de oraşele ce au înfrăţiri internaţionale, unul dintre trofee va fi acordat pentru Proiectul „Sustainable Development – Issue for European Citizens” (Dezvoltarea durabilă- problemă pentru cetăţenii europeni), organizat în toamna anului trecut de Comitetul de Înfrăţire din Plérin, împreună cu Primăria Plérin şi alţi colaboratori. La buna desfăşurare a acestui proiect internaţional şi-a adus contribuţia şi o delegaţie numeroasă din Avrig (Asociaţia „Prietenii Avrigului”), precum şi reprezentanţi ai altor localităţi înfrăţite cu oraşul gazdă (Wronki- POLONIA, Cookstown- IRLANDA DE NORD). În cadrul aceleiaşi ceremonii, vor fi premiate cu „Steaua de Aur 2008” şi câteva din proiectele depuse de reprezentanţi ai societăţii civile din Europa.
Forumul „Europa pentru cetăţeni 2008” mai cuprinde a serie de dezbateri, ateliere de lucru, expuneri de proiecte cu tematici din cele mai diverse, pornind de la definirea termenului de „cetăţenie europeană activă” şi modalităţile sale de exercitare, alegerile europene şi rolul său pentru societatea civilă, până la expunerea diverselor oportunităţi de proiecte oferite societăţii civile prin Programul „Europa pentru cetăţeni”.

27 de milioane euro alocaţi în acest an Programului „Europa pentru cetăţeni”

Stelele de Aur sunt decernate în fiecare an în cadrul Programului „Europa pentru cetăţeni”, care se adresează societăţii civile organizate şi, în sens mai larg, cetăţenilor de rând. Acest program UE, între cele mai importante în domeniul cetăţeniei active, este conceput să stimuleze implicarea cetăţenilor în construirea Europei. În acest scop, pentru anul 2008 a fost disponibil un buget de aproximativ 27 de milioane de euro.

„Europa are nevoie de implicarea şi părerea cetăţenilor...”

Referindu-se la acest eveniment important, comisarul european pentru educaţie, formare profesională, cultură şi tineret, Jan Figel, a declarat: „Europa are nevoie de implicare, are nevoie de părerea cetăţenilor. Programul Europa pentru cetăţeni susţine şi promovează eforturi de participare civică activă, care să aibă succes şi care să aducă rezultate concrete. De aceea, nu este surprinzător că printre câştigătorii Stelelor de Aur se găsesc iniţiative sistematice, care incită la reflecţie şi care aduc în atenţie aceleaşi aspecte: participarea şi promovarea intereselor europene comune. În opinia mea, aceste proiecte arată în mod clar cum cetăţeni activi construiesc, zi de zi, Europa, mobilizându-se pentru chestiuni care sunt relevante pentru ei”. Sarcina identificării câștigătorilor din acest an a fost încredințată unui juriu extern compus din șapte membri și prezidat de Hannu Takkula, membru al Parlamentului European și vicepreședinte al Comisiei PE pentru Cultură și Educație. Printre membrii juriului s-au numărat Brenda King din partea Comitetului Economic și Social European și Keith Walters din partea Comitetului Regiunilor.
„Am avut ocazia de a analiza proiecte de calitate și de a identifica printre acestea pe cele care au reflectat obiectivul programului Europa pentru cetățeni și care, în același timp, puteau fi utilizate în continuare pentru a încuraja eforturi similare în domeniu. În acest an, în tandem cu <<Anul european al dialogului intercultural>>, am selectat trei proiecte care se bazează pe experiențele istorice ale generațiilor trecute și care educă generațiile viitoare învățându-le cum să devină tolerante și deschise.”, a declarat președintele juriului.
Oraşul Avrig va fi reprezentat la această întâlnire de primarul Arnold G. Klingeis şi şeful său de cabinet, Maria Şinca.
comentarii
10 comentarii

0
i
11.11.2008 09:18
bai, aurolacule, ai inceput sa te lauzi cu realizarile altora? pisha-m-as pe castelu tau de ghiata si moas-ta pe gheata!
gheo
11.11.2008 14:02
ha, ha,ha...............cine sapa groapa altuia cade singur in ea.................ha,ha,............
pentru gheo
11.11.2008 14:42
Atata stie, atata face. Cand or vedea cei de la Comisia Europeana ca au platit pentru participarea unui jurnalist si se plimba altii, doar asa pentru ca vrea primarul, sa vedem ce rezolvare se fi gasita. RUSINE!!!
Nelutu
11.11.2008 14:53
Voi scieti voi va certati, era de asteptat sa vina si aceste dezvaluiri...............
pentr Nelutu
11.11.2008 15:09
Pai daca la toate acestea a participat Asociatia Prietenii Avrigului de ce nu merge si la Bruxeles? Iar isi plimba primarelu profa? Pai da ca se apropie sesiunea si trebuie sa-si plateasca examenele.
Asa-i la noi uni cu munca alti cu distractia. Cum e ceva pe dincolo cum pleaca Primaru cu profa lui. Voua chiar nu vi se pare suspect? Voi aia de la Asociatie cum permiteti asa ceva? Iar consilierii dorm in papucii statului, pe banii nostri.
Andrei A.
11.11.2008 16:34
niste nesimtiti...
ion
11.11.2008 18:44
Profa care-l pazeste pe asta micul sa faca numai ce trebuie. Pai o plimba ca doar toate se platesc, si daca se poate din banii primariei. Trebuie sa-i mai ia masina proprie ca celelalte accesorii i le-a luat.
Ce-i din asociatie voi nu vedeti ca sunteti de fapt niste marionete si va mai arunca si voua praf in ochi din cand in cand.......................
Andrei
11.11.2008 20:22
Va multumesc pentru comentarii, ma bucur ca mi-ati dat posibilitatea clarificarii unor aspecte pe care trebuie sa le stiti.
-invitatia de la Bruxelles nu a pomenit de membri Asociatiei Prietenii Avrigului, din pacate, chiar daca si-au adus contributia si ar fi meritat cu prisosinta, (si culmea invitatia... nu a venit pe adresa asociatiei)
-nu ar trebui sa va faceti probleme cu reprezentarea Asocitiei la Bruxelles, ,dupa cum stiti ma numar printre membri fondatori ai asociatiei, un membru activ, in prezent fac parte si din comitetul director !
-calitatea in care merg este certificata de acreditarea primita de la doua ziare, poate ca stiu ei ce fac...
- celelalte 2 plecari in strainatate au fost ocazionate de un proiect la care am lucrat si prin care in final castigul va fi al cetatenilor orasului Avrig proiect in care munca mea nu poate fi cantestata si poate fi oricand dovedita
Oare de unde reusiti sa adunati atata ura in varful penitei care improasca venin?
maria sinca
11.11.2008 23:00
ce fraieri sinteti toti... pai daca e moca, de ce sa nu se duca si profa-ziarista?!
ion care toarna beton
11.11.2008 23:29
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

anunt de intentie consultanta

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia