Tribuna
Sevis
FOTO: Sute de femei din Ţara Făgăraşului au venit cu lucrul în şezătoare, la Avrig
Dan FRÂNCU
3466 vizualizari
FOTO: Sute de femei din Ţara Făgăraşului au venit cu lucrul în şezătoare, la Avrig
Sâmbăta trecută, Sala „Pavilion” a Casei de Cultură a oraşului Avrig a găzduit evenimentul „Şezători în Ţara Făgăraşului - Hai cu lucrul la Avrig!”, organizat de grupul de femei implicate în proiectul „Şezătorile din bibliotecă” (derulat de câţiva ani la Biblioteca Orăşenească Avrig) şi coordonat de bibliotecara Maria Grancea.

La această mare şi importantă acţiune au participat grupuri de participanţi în şezătorile tradiţionale din multe localităţi ale Ţării Făgăraşului (din judeţele Sibiu şi Braşov), dar şi participanţi din alte localităţi, dornici să fie martori la această adevărată sărbătoare a tradiţionalului, autenticului şi frumosului românesc din această parte a ţării.
Din Făgăraş, Arpaşu de Sus, Veneţia de Jos, Braşov, Săcădate, Bradu, Dumbrăviţa ori Ucea, cele câteva sute de femei au venit la marea şezătoare de la Avrig îmbrăcate în frumoase costume populare specifice fiecărei zone de provenienţă, au cântat,au jucat, au făcut schimb de modele tricotate, au cusut, ţesut sau tors, au povestit despre reţetele tradiţionale de murături, dulceţuri sau diverse mâncăruri, au făcut diverse glume sau au cântat cântece tradiţionale. Pe scurt, s-au simţit bine şi împreună cu gazdele din Avrig, şi-au adus aminte cum era pe vremuri „la şezătoare”, care era rolul şi rostul acestui obicei pentru fiecare comunitate în parte. Bineînţeles că nu a fost neglijat nici segmentul culinar al evenimentului, masa pregătită de gazde fiind serios îmbogăţită cu produse aduse de fiecare grup, participanţii având astfel posibilitatea de a testa diverse preparate din întreaga regiune, cele mai multe preparate tradiţionale, pregătite după reţete vechi, păstrate cu sfinţenie din generaţie în generaţie.
Întâlnirea de la Avrig a fost pigmentată cu scurte programe artistice, susţinute de Grupul Vocal „Doruri Sibiene”, grupul folcloric al copiilor din Săcădate, Ansamblul Folcloric „Purtata Avrigului”, precum şi câţiva solişti vocali invitaţi. Cum era şi normal, participanţilor nu le-a trebuit mult să se implice, fiecare cum s-a priceput şi în aceste momente artistice, astfel că jocul tradiţional a fost „încins”, în grupuri mai mici sau mai mari, pe aproape întreaga durată a întâlnirii.
De la şezătoare nu au lipsit nici câteva standuri expoziţionale ale diverselor cercuri ce funcţionează în cadrul Clubului Copiilor din Avrig, unde au fost expuse diverse ţesături, obiecte din piele, picturi realizate pe piatră, diverse alte obiecte decorative. Asemenea mici standuri au mai avut şi unii dintre meşterii populari prezenţi, dar şi asociaţii reprezentate la întâlnire.
Printre invitaţii ce au acceptat să participe la acţiunea de la Avrig s-a aflat şi preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean. Întâmpinată şi introdusă în atmosferă de edilul şef avrigean, Adrian Dumitru David, şefa judeţului s-a acomodat repede cu atmosfera de la marea şezătoare şi, în doar câteva zeci de minute, s-a alăturat femeilor ce croşetau, a împărtăşit cu participantele detalii despre ia purtată, dar şi despre alte obiecte ce compun costumul popular tradiţional, a încercat diverse modele noi de croşetat, a jucat şi a cântat alături de cei prezenţi etc.
Chiar dacă aceasta a fost prima acţiune de asemenea amploare găzduită de grupul „Şezătorile din bibliotecă”, succesul întâlnirii a fost unanim recunoscut, mulţi dintre participanţi fiind hotărâţi să „copieze” modelul pentru viitoare întâlniri similare în localităţile de provenienţă.   


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia