Tribuna
PNL
FOTO: Festivalul Medieval a atras mii de medieșeni
Vasile ANTIPA
713 vizualizari
FOTO: Festivalul Medieval a atras mii de medieșeni

Câteva mii de medieșeni au participat, timp de trei zile, la ediția 2019 a Festivalului Mediaș, Cetate Medievală. Organizat în premieră la Hanul Greweln, festivalul a atras la sfâreșitul săptămânii trecute mulți medieșeni dornici să asiste la concerte, spectacole de foc, să danseze alături de domnițe sau să asiste la paradele ordinelor cavalerești.

La Festivalul Mediaș, Cetate Medievală, Târg de meșteșuguri vii, au participat un număr de șapte ordine cavalerești – Ordinul Cavalerilor de Mediaș, Paladinii de Terra Medies, Teutonii Transilvaniei, Vulturii din Țara Călatei, Grupul de Reconstituire Istorică Terra Ultrasilvana, Anacronism, Compania Dragonului, dar și șapte formații. Este vorba despre Van din Ungaria, Truverii, Cimpoierii de Transilvania, Huniadi Cantores, Peregrinii, Corbu, Lupus Dacus, două grupuri de domnițe, Nosa și Zânele Silvane, dar și patru trupe de animație stradală: Funny Art, Ordinul Mușatinilor, Compania LuMiOlar, Calfele călătoare și Teatrul Strada din Brașov.

În cadrul festivalului au fost organizate peste 20 de ateliere de creație, opt spectacole de teatru de păpuși pregătite de către organizatori și de invitații acestora, pentru a învăța vechile arte și meșteșuguri. Printre atelierele adresate celor mici s-au regăsit și atelierul curelarului în care se va reconstitui procesul de creație al elementelor de curelărie medievală târzie, cu catarame și aplice reproduse după originale arheologice, cu unelte și tehnici specifice perioadei, atelierul de ceramică și modelaj în cadrul căruia copiii pot experimenta olăritul manual sau modelarea unor jucării- figurine zoomorfe, ori a greutăților ceramice pentru războiul de țesut; atelierul de muzicǎ arhaică care presupune folosirea instrumentelor muzicale arhaice și realizarea prezentǎrii teoretice destinatǎ publicului larg, atelierul de duel scenic și coregrafii cu săbiile, bicele și topoarele tradiționale păstorești, în care cei mai talentați învățăcei au avut ocazia prezentării mișcărilor deprinse, însoțiți de tobele peregrinilor într-un mini-spectacol anunțat publicului prin tehnica heralzilor.

Spectatorii au avut parte pe Aleea din Greweln și de jocuri de societate medievale, precum Șahul, Moara sau Tablele, Tablut, Vulpea și Găinile, iar la taberele ordinelor cavalerești de expoziții de arme, instrumente muzicale, dansuri cu zâne și domnițe. De asemenea, au avut loc expoziții de fotografie și lucrări artistice în trei locații diferite, la Muzeul Municipal Mediaș, în Turnul Pietrarilor și la Hanul Greweln.

Prin Programul Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica decorativă și utilitară din zona Sibiului, Muzeul ASTRA din Sibiu a adua la Mediaș olari din România, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova. Olarii-bucătari au gătit reţete tradiţionale, pentru degustare, în vase de lut pe vatră deschisă.

Sâmbătă dimineața a avut loc și un spectacol de magie susținut de Magitot, câştigătorul premiului de originalitate de la „Românii au talent’’, care i-a introdus pe toți cei prezenți în lumea magiei, îndrumându-ne primii pasi într-o lume plină de mister și surprize.

Duminică după amiaza a avut loc Parada Medievală, pe traseul Hanul Greweln – Turnul Mariei – strada Johannes Honterus – Turnul Pietrarilor – strada Stadionului – Hanul Greweln , iar la ora 17.45, ordinele cavalerești au prezentat salutul oficialităților.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia