Tribuna
PNL
Formaţii din Alba, Teleorman, Mehedinţi şi Sibiu îşi dau întâlnire la Muzeul ASTRA
Liuba STARII
1416 vizualizari
Formaţii din Alba, Teleorman, Mehedinţi şi Sibiu îşi dau întâlnire la Muzeul ASTRA
Muzeul din Dumbrava Sibiului şi Asociaţia Culturală ”Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost”, în parteneriat cu Asociaţia ”Mişcarea de Rezistenţă”, organizează cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului ”Tarafuri şi fanfare”. Evenimentul se va desfăşura în perioada 31 august - 1 septembrie, între orele 11 şi 18.

 

Festivalul "Tarafuri şi fanfare" a fost iniţiat în anul 2007 de Marius Tucă în spiritul campaniei "Recurs la România” şi s-a transformat odată cu trecerea anilor, într-o veritabilă "mişcare de rezistenţă” în "a descoperi şi redescoperi datinile, muzica şi rostul din satul tradiţional", după cum spun organizatorii. În pragul toamnei lui 2019, pentru al şaptelea an, va fi reconturată atmosfera târgurilor de odinioară: cu bucate alese, pregătite de socăciţe iscusite, cu meşteri populari şi, mai ales, cu muzicanţi fără pereche. Lăutarii, rapsozii şi comunităţile păstrătoare de datini pot răspunde multor întrebări fără să stea pe gânduri.

 

”Fanfara ţărănească din Dârvari este nelipsită din viaţa comunităţii. Cântă la botezuri, la nunţi, dar şi la înmormântări. De asemenea, muzicanţii care compun tarafurile din sate sunt şi ei prezenţi la astfel de momente de referinţă. De fiecare dată se dovedesc a fi excepţionali maeştri de ceremonii în localităţile natale şi în aşezările învecinate. Sunt tocmiţi din vreme de cei interesaţi. Unii îi caută pe acasă, alţii îi întâlnesc pe la târguri sau cu alte ocazii. Însă, tot mai des, ei sunt solicitaţi pentru a zice obiceiul de nuntă şi rolul lor este restrâns şi constrâns, preluat de tehnici moderne asistate de computer. Muzicile străvechi, moştenite de aceşti purtători de tradiţii bat, din ce în ce mai tare, în retragere şi se sting odată cu licăririle inimilor lor împovărate de ani. Să nu lăsăm colbul uitării să le acopere poveştile şi repertoriile de neînlocuit. Ei cunosc sensul sărbătorilor şi al rânduielilor. Ei pot explica rostul cântecelor bătrâneşti şi legătura acestora cu satul tradiţional care s-a transformat după cum 'au dictat' vremurile”, spune etnologul Luminiţa Tucă, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Culturale ”Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost”.

 

Programul evenimentelor

Festivalul va debuta sâmbătă, 31 august, de la ora 11, cu fanfara din Dârvari, judeţul Mehedinţi (porneşte de la Pavilionul Muzeal Multicultural spre Târgul de Ţară; fanfara din Dârvari va susţine, pe parcursul zilei, momente tradiţionale şi în alte locuri din Muzeul în aer liber). Totodată, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie ”Târgurile de altădată” la Târgul de Ţară. De asemenea, vor avea loc ateliere de gătit şi poveştile preparatelor specifice târgurilor de altădată (socăciţele de la Vinerea şi Tonea, judeţul Alba), ateliere culturale şi dialog muzical tradiţional: fanfara din Dârvari (judeţul Mehedinţi), taraful Gorjului (judeţul Gorj), comunitatea din Vinerea (judeţul Alba), muzicanţii din Dobroteşti (judeţul Teleorman), grupul de muzică tradiţională românescă Junii, judeţul Sibiu. Invitatul special va fi Zamfira Mureşan. Amatorii de artă se vor bucura de un dialog deschis cu meşterii şi muzicanţii populari. Duminică, între orele 11 şi 15, se vor desfăşura numeroase evenimente, printre care ateliere de gătit şi poveştile preparatelor tradiţionale, târgul şi iarmarocul versus bâlciul şi oborul, istorisiri de la nedei şi hramuri şi dialogul cultural ”Obiceiuri de ieri şi de azi de prin sate adunate” (moderat de dr. Cornelia Florea, prof. Zamfira Mureşan, prof. Anca Herlea, prof. Ionela Popa, lector dr. asoc. Luminiţa Tucă). Tot duminică, între orele 11 şi 18, Muzeul ASTRA va găzdui ateliere culturale şi dialog muzical tradiţional cu participarea muzicanţilor şi dănţăuşilor de pe Valea Idicelului (judeţul Mureş), comunitatea din Vinerea (judeţul Alba), muzicanţii din Dobroteşti (judeţul Teleorman), taraful Căldăraru din Băbiciu (judeţul Olt), Valerică de la Cruşovu (judeţul Olt), grupul de muzică tradiţională românească ”Juniiˮ (judeţul Sibiu).

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia